Ovatkohan thaimaalaiset lainsäätäjät koskaan ajatelleet maan voivan saada paljon enemmän ulkomaalaisia investointeja ja sitä kautta kunnon työpaikkoja sosiaaliturvineen thaimaalaisille, mikäli maan työlupakäytännöt olisivat helpompia?

Tänä päivänä työluvan saamiseen on kaksi erilaista tapaa.

Mikäli työnantajasi on thaimaalaisessa yhtiörekisterissä oleva yritys tai vaikka koulu, niin työntekijällä on työluvan hakemista varten oltava non-immigrant B -viisumi, jota myös bisnesviisumiksi kutsutaan. Viisumin saa Thaimaan ulkomailla sijaitsevista suurlähetystöistä ja konsulaateista.

Työnantajan velvollisuus on toimittaa thaimaalaisviranomaisille läjä työtä, firmaa ja työntekijää koskevia papereita, joiden joukossa on mm. työntekijän henkilötiedot sekä syy siihen, miksi vain ja ainoastaan ulkomaalainen voi hoitaa tarjolla olevan työn. Mikäli työnantaja ei tätä paperinivaskaa pysty tai halua toimittaa, voidaan olettaa koko työtarjouksen ja työluvan olleen pelkkää haihattelua.

Ulkomaanpelle.

Toinen tapa on perustaa itse yritys, jonka puitteissa alkaa valloittaa maailmaa Thaimaasta käsin. Ensimmäinen askel on tällöin yrityksen rekisteröiminen BDA:ssa (Business Development Agency). Nyrkkisääntö on, että 51 % firman osakkeista tulee olla thaimaalaisomistuksessa, yhtiön osakepääoman on oltava vähintään kaksi miljoonaa bahtia (n. 55.500 €) ja yhtä ulkomaalaisen työlupaa kohden yhtiöllä tulee olla neljä thaimaalaista työntekijää.

Näistä säännöksistä on luonnollisesti poikkeuksia, Thaimaassa kun ollaan. Tätäkin lehteä kustantavassa MaijaGizmossa tuo asia on hoidettu siten, että firman osakkeista 49 % kuuluu Gizmolle, 39 % Luckille ja 12 % erään tunnetun suomalaisen rakennusalan yrittäjän samantapaisten järjestelyjen kautta omistamalle thaimaalaisfirmalle.

Thaimaan Suomalaista kustantavan MaijaGizmon kirjanpito on Ollilan Jounin omistaman Hans Lankarin hoidossa.

Joka tapauksessa firman perustaminen on sen verran monimutkainen prosessi, että siinä yleensä tarvitaan lakitoimiston palveluksia. Kätevintä on valita yhtiön perustamisvaiheessa sellainen toimisto, joka hoitaa myös kirjanpitoasioita. Tällöin yhtiön kirjanpitoa hoitaa taho, joka on ollut yhtiön toiminnassa mukana sen perustamisesta alkaen.

Toinen askel on sitten hakea sitä non-immigrant B -viisumia ulkomailla ja sieltä Thaimaahan palatessa tehdä työlupa-anomus Department of Employmentiin. Tähänkin Thaimaan Suomalaisen vahva suositus on tukeutua sen saman toimiston apuun, joka on huolehtinut yhtiön perustamisesta ja ottanut myös kirjanpidon hoidettavakseen. Toimistoa valitessa on hyvä kysellä kenen palveluksiin Thaimaassa pitkään toimineet yrittäjät luottavat. Käsite “vuoden yrittäjä” kun merkitsee täällä Thaimaassa vähän eri asiaa kuin Suomessa.

Mikäli ulkomaalaisella on thaimaalainen puoliso, riittää mikä tahansa non-immigrant viisumi, esimerkiksi avioliittoviisumi, työluvan saamiseen.

Monelle tulee yllätyksenä, että Thaimaassa on useita ulkomaalaisilta kokonaan kiellettyjä ammatteja. Esimerkiksi maanviljelys, monet rakennusalan työt, puutyöt, minkä tahansa ammattiajoneuvon kuljettaminen jne. kuuluvat näihin.

Luolapoikien tapaus opetti thaimaalaisille sen, että vuonna 2018 annettu kuninkaallinen määräys vapautti “satunnaiset työt” työlupapakosta. Näitä ovat katastrofiuutisoinnin lisäksi esimerkiksi osallistuminen liikeneuvotteluun tai muuhun kokoukseen sekä urheilu- ja kulttuuritapahtumaan. Mediasta vielä sen verran, että Thaimaahan pidemmäksi aikaa lähetetyille ulkomaalaisille kirjeenvaihtajille on nykyään oma M -viisuminsa. Vielä vuonna 2006 media-alan työluvan saaminen kesti vaatimattomat kahdeksan kuukautta.

Mitähän siitäkin olisi tullut, jos luolapoikien pelastusoperaatiota seuraamaan tullut kv. media olisi ensi töikseen joutunut odottelemaan työlupiaan?

Lisäksi ovat vielä nämä Smart -viisumien haltijat, joiden ei tarvitse hakea työlupaa ollenkaan. Smart -viisumeita myönnetään joidenkin toimialojen erityisasiantuntijoille. He työskentelevät yleisimmin korkean teknologian, biotekniikan tai kemianteollisuuden aloilla. Smart -viisumien haltijoiden ei tarvitse käydä 90 vrk:n välein ilmoittautumassa Immigrationin toimipisteessä eikä täyttää sitä 90 vrk ilmoitusta edes netissä. Smart -viisumeita myönnetään myös joidenkin alojen start-up yrityksille. Tällöin myös yrittäjän perheenjäsenet voivat saada Smart -viisumin.

Vuonna 2022 Thaimaan Board of Investment (BoI) toi kuvaan vielä yhden työntekoon oikeuttavan viisumin. LTR (Long Term Residence) -viisumeita myönnetään 10 vuoden ajaksi lähinnä varakkaille eläkeläisille tai muuten vaan rikkaille matkustajille, jotka haluavat syystä tai toisesta oleskella Thaimaassa pidempiä aikoja. Sitä voivat hakea myös nämä myöhempien aikojen digitaalinomadit ja kv. pörssinoteerattujen suuryritysten johtajat sekä erityisosaajat. LTR -viisumin haltija on oikeutettu tekemään oman alansa töitä ilman sitä neljän thaimaalaisen työntekijän pakkoa yhtä ulkomaalaista työlupaa kohden.

LTR -viisumeita on tähän mennessä ehditty hakea sellaiset 2.000 kpl, mutta mistään ei löydy tietoa siitä, kuinka moni hakemus on hyväksytty.

Yleensä LTR -viisumi tuo mukanaan tietynlaisen elämäntyylin.

Erilaisia työntekoon oikeuttavia viisumeja on viidakollinen. Kaikkien erityyppisten ja -ehtoisten viisumien luetteleminen vaatisi kirjan kirjoittamista, mutta tyydytään tässä näihin pääkohtiin. Yksityiskohtiin on turha mennä siksikin, että ne tuppaavat muuttumaan vuosittain. Ainakin osa niistä. Oma ensimmäinen työlupani oli sellainen, jota piti kuljettaa aina mukana työtehtävissä toimituksen ulkopuolella liikkuessa tai säilyttää sitä oman työpisteeni laatikossa siltä varalta, että työlupatarkastaja tulee työpaikalle siellä ollessani.

Silloin työluvat olivat sidoksissa työnantajafirmaan ja siellä omaan työpisteeseen. Eivät ole enää.

Ja vielä vastauksena niihin ikuiskysymyksiin: kotonaan saa vaihtaa sähkölampun tai maalata itse seinän ilman työlupaa. Se on juuri sitä vuoden 2018 kuninkaallisella määräyksellä työluvasta vapautettua satunnaistyötä.