+358 44 986 6396
toimitus@thaimaansuomalainen.com

Taksien ja mopotaksien kuljettajat, raja-alueiden markkinatorikauppiaat, kaikki pienyrittäjät ja omalla toiminimellään töitä tekevät hakevat nyt maan hallitukselta ratkaisuja ahdinkoonsa.

Pienyrittäjien ahdinko heijastuu myös palkansaajiin. Mikäli olet esimerkiksi turistibussin kuljettaja eikä turisteja ole, niin ei bussiyrittäjä kovinkaan pitkään pysty palkkoja maksamaan. Jo nyt ovat jotkut taksiyrittäjät menettämässä autojaan maksamatta jääneiden leasing -maksujen vuoksi. Toimitilojen vuokria on jäänyt maksamatta ja ensi kuussa nähdään, kuinka monet sosiaaliturvamaksut jäävät maksamatta.

Kun työpaikoilta ei enää palkka juokse tai firma kaatuu alta, on tienestin hankkijoilla edelleen monta suuta ruokittavana ja itsekin pitäisi jotenkin tulla toimeen. Asunnon vuokra tai yhtiövastikkeet sekä sähköt ja vedetkin pitäisi maksaa.

Mikäli äskettäin julistettu poikkeustila kestää yli kuukauden, on olemassa vaara, että ainakin joissain provinsseissa koko talous romahtaa, varoittavat talousasiantuntijat. Esimerkkinä he käyttävät voimakkaasti rajakaupasta riippuvaista Nakhon Phanomia, jonka neljä epävirallista rajakauppa-aluetta ovat kaikki olleet kiinni 18.03. alkaen.

– Siellä ollaan todella huolestuneita, mitä tapahtuu rajojen pysyessä suljettuina, Bangkok Postin siteeraama asiantuntijalähde sanoo.

Tällaisia epävirallisia markkinatoreja on rajanylityspaikkojen yhteydessä paljon. Kun rajat ovat kiinni, ei kauppa käy.

5.000 bahtia/kk?

Buri Ramissa yli 90 päälinja-autoaseman matkailijoiden kyydeistä riippuvaista mopotaksinkuljettajaa on kääntynyt myös avunpyyntöineen hallituksen puoleen. Heidän ansionsa ovat pudonneet 500-600 bahtista päivässä 100-200 bahtiin päivältä, mikä on reilusti alle maan hallituksen määräämän minimipalkkatason.

Jo nyt on mopotaksien määrästä kolmannes jättänyt tulematta linja-autoasemalle töihin. Mitä se kannattaa?

Keskiviikon 25.03. aamu-uutisissa kerrottiin Thaimaan hallituksen harkitsevan 5.000 bahtin suuruisen kuukausiavustuksen myöntämistä sitä tarvitseville. Uutisen mukaan maan voimassaolevat lait mahdollistavat sen.

– Näiden viisitonnisten myöntäminen on suunniteltu aloitettavaksi 1.4. ja kohteena olisivat maan n. kolme miljoonaa itsensä työllistänyttä yksinyrittäjää ja henkilöä, jotka eivät ole sosiaaliturvan piirissä, kertoi varapääministeri Somkid Jatusripitak.

Ja toden totta, perjantaina 27.3. tuli tieto älypuhelinohjelmasta, jota käyttämällä niitä 5.000 bahtin kuukausiavustuksia saattoi hakea 24/7, mutta ainakin ensimmäiset kokemukset uudesta tavasta hakea avustusta osoittautuivat toimimattomiksi. Thai -kielinen applikaatio ilmoitti vielä sunnuntaina 29.3. hakemuksen vastaanottamisen epäonnistuneeksi. Vasta tunteja kestäneen yrittämisen jälkeen sai thaimaalainen taksinkuljettaja anomuksensa jätettyä. Liekö joku muukin ollut samaan aikaan hakemustaan jättämässä?

Mikäli 5.000 bahtin suuruinen kuukausiraha osoittautuu riittämättömäksi, on varapääministerin mukaan mahdollista hakea myös halpakorkoista 10.000 bahtin suuruista lainaa jopa kahden ja puolen vuoden takaisinmaksuajalla ja lähes nollakorolla, 0,1 %/kk. Tähän tarkoitukseen on valtio varannut 40 miljardia (vähän yli miljardi €) bahtia. Lainan myöntäminen ei edellytä vakuuksia.

Vakuuksia vastaan on mahdollista saada 50.000 bahtin laina 0,35 % kuukausikorolla peräti kolmen vuoden ajaksi.

Mitäs myyt, jos ranta onkin tyhjä?

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: