+66 8 2913 6399
thaimaansuomalainen@gmail.com

Liikkuvat terveyskeskukset vievät terveydenhuollon pohjoisessa Thaimaassa paikkoihin, jonne palvelut eivät muutoin yllä.

“Miten kukaan voi asua tämmöisessä paikassa”, juolahtaa toisinaan mieleen pitkin Thaimaata kolutessamme, mutta oma koti kullan kallis se on varmaan näillekin kyläläisille. Esimerkkinä mainittakoon n. 70 km päässä Hua Hinistä löytyvä kylä, jonne saatiin sähköt vasta nelisen vuotta sitten.

Pohjois-Thaimaasta löytyy kyliä, jonne ei edes johda kunnon tietä, vaan niihin enimmäkseen eri vuoristoheimojen asuttamiin kyliin kuljetaan kiemuraisia polkuja pitkin. Näissä kylissä ei ole postia tai pankkia jostain terveyskeskuksesta puhumattakaan.

Tällaisiin keskellä-ei-yhtään-mitään -kyliin liikkuvat terveyspalvelut ulottavat toimintansa.

Näihin vaikeakulkuisiin vuoristokyliin Chiang Main yliopiston dekaani, tohtori Narumanas Korwanich, lähettää liikkuvan hammaslääkäriasemansa tarjoamaan palveluita, jotka suurimmalle osalle thaimaalaisista ovat itsestään selviä. Mikäli kylästä löytyy koulu, niin yksi sen luokista muutetaan hetkellisesti hammashoitokäyttöön. Siellä tarkistetaan hampaiden kuntoa, vedetään irti kuolleita tai korjauskelvottomia hampaita, paikataan jne.

Samaan aikaan hammaslääkäriaseman mukana kulkeva Saundok Hospitalin lääkintäyksikkö tekee vastaanotolle tulleille terveystarkastuksia, antaa akupunktiohoitoja ja tekee jopa perinteistä kuppausta. Paitsi fyysistä, antaa hammaslääkäriaseman ja lääkintäyksikön saapuminen kyläläisille myös henkistä hoitoa, sillä se on vaihtelua kylien yksitoikkoiseen elämänmenoon. Ohjelmanumero, joka alkaa kyläpäällikön ilmoitettua tulevasta tapahtumasta aina siihen saakka, kunnes viimeinenkin kyläläisistä on saanut kerrottua miten häntä hoidettiin ja mistä syystä.

Pappi, lukkari, talonpoika…

– Joissain kylissä ei ole ainuttakaan vessaa ja matka lääkärin luo saattaa viedä kyläläisiltä viikon, Narumanas kertoo kylien oloista.

Hän muistuttaa hampaiden kunnon olevan avaintekijä ihmisen yleisen terveydentilan kannalta ja että terveydenhoitopalvelut kuuluvat ihmisten perusoikeuksiin. Juuri terveyspalveluiden saaminen kaikkien kansalaisten ulottuville oli yksi edesmenneen kuningas Bhumibol Adulyadej‘n, hallitsijanimeltään Rama IX, tärkeimmistä tavoitteista hänen pitkällä ja ansiokkaalla hallitsijakaudellaan.

Äskettäin kuningashuoneen suojeluksessa toimiva Dental Innovation -säätiö liikkuvine terveyspalveluineen teki viiden päivän matkan Chiang Main ja Mae Hong Sonin provinssien alueilla sijaitseviin kyliin. Kaikkiaan 1.333 sai hammashoitoa ja 2.071 muita terveyspalveluita.

Jonoa riittää ulos asti terveysasemien tullessa kylään.

– Hoito oli täysin saman tasoista ja samoilla välineillä annettua kuin millä tahansa klinikalla kaupungissakin, Narumanas vakuutti.

– Tällä tavoin me toteutamme edesmenneen kuninkaamme tavoitetta saada terveydenhoito kaikkien ulottuville.

 

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: