+66 8 2913 6399 | Suomi +358 44 986 6396
thaimaansuomalainen@gmail.com

Thaimaan bahti oli vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä koko Kaakkois-Aasian heikoimmin pärjännyt valuutta, raportoi NikkeiAsia.

Talouslehden raportin mukaan bahtin aiemman yliarvostuksen perusteet ovat järkkyneet turistivirtojen ja etenkin matkailijoiden rahankäytön ehtymisen myötä.

Bahtin arvo esimerkiksi Yhdysvaltain dollariin nähden on laskenut neljä prosenttia lukemaan 31,24. Keskiviikkona 31.3. bahti oli dollariin nähden alimmillaan puoleen vuoteen. Vain sen verran aikaa siitä on, kun valuuttamarkkinat olivat huolissaan bahtin “psykologisesta rajasta” eli valuutan arvon menemisestä alle 30 bahtiin dollarilta.

Thaimaan koko talous kääntyi alijäämäiseksi vuoden 2020 viimeisen vuosineljänneksen aikana. Alijäämän suuruus oli Yhdysvaltain dollareissa 1,4 miljardin suuruinen, kun valtiontalous vielä vuoden kolmannella neljänneksellä oli 6,6 miljardia dollaria ylijäämäinen. Vuoden 2020 viimeinen neljännes olikin ensimmäinen kerta sitten vuoden 2014, kun Kaakkois-Aasian toiseksi suurimman talouden tunnusluvut kääntyivät negatiivisiksi, kertoo Thaimaan keskuspankki.

Esimerkiksi turismista saadut tulot olivat vain viisi prosenttia vuotta aiemmasta rajojen sulkemisesta johtuen. Aiemmin Thaimaan valtiontalouden jatkuva ylijäämä yhdistettynä matkailutuloista saatavaan tasaiseen rahavirtaan olivat omiaan nostamaan bahtin arvoa entisestään. Jopa ongelmaksi saakka, sillä yliarvostetusta bahtista johtuen esimerkiksi thaimaalainen riisi lakkasi käymästä kaupaksi maailmanmarkkinoilla.

Ulkomaalaisten turistien eurot ja dollarit ovat Thaimaasta tihkuneiden tietojen mukaan jo nyt paljon kovemmassa kurssissa kuin vielä vuosi sitten.

Nyt valuuttamarkkinat ovat bahtin suhteen odottavalla kannalla.

– Vienti- ja tuontiyritykset sekä sijoittajat haluavat ensin nähdä, kuinka Thaimaan toimet matkailun elvyttämiseksi alkavat purra ennen kuin mitään isompia investointipäätöksiä tehdään, kommentoi suuren aasialaisen liikepankin nimettömänä pysyttelevä valuuttadiileri tilannetta NikkeiAsialle.

Euron vaihtokurssi bahtiin nähden oli 6.4. FX -sivuston mukaan 36,72.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: