Thaimaa, tämä tuhansien hymyjen maa, on jo 11. kerran peräkkäin todettu maailman onnellisimmaksi kansaksi TTTK:n teettämässä tutkimuksessa, raportoi erikoistoimittajamme Valeri Kollinen Chiang Maista.

Täällä erikoistoimittaja Valeri Kollinen ja maailman onnellisin Chiang Mai. Vähän on saastesumua, mutta ei se haittaa. Harhaillaan.

Mukanani minulla on täällä TTTK:n tutkija, desantti Somphot Tothla, joka on lupautunut kertomaan yksityiskohtia edustamastaan laitoksesta ja tästä hätkähdyttävästä tutkimustuloksesta. Aloitetaankin aivan perusteista, desantti Tothla, mitä tarkoittaa kirjainyhdistelmä TTTK?

– TTTK tulee sanoista Thaimaan taktinen tutkimuskeskus. Se toimii hyvin samalla tavalla kuin venäläinen ajatushautomo Putin & Lavrov, joka valitsee vallitsevista tosiasioista itselleen sopivimmat ja tulkitsee niitä sitten mielensä mukaan. Ainoastaan tällä menetelmällä voidaan tuottaa kuhunkin tilanteeseen parhaiten soveltuvaa tietoa.

Venäläisen ajatushautomon johdossa toimiva Vladimir Putin.

Entä tämä nyt julkaistu tutkimustulos? Miten siihen on päädytty?

– On olemassa tiettyjä mittareita, joiden mukaan ihmisten onnellisuutta eri maissa voidaan määritellä. Kun näiden mittarien mukaan annetut pisteet laskettiin yhteen, oli lopputulos täysin kiistaton. Thaimaa oli joissain osioissa suorastaan ylivoimainen. Niin ylivoimainen, että joskus meitäkin hirvitti.

Esimerkiksi?

– Kommunikaatio. Ihmisten välinen toimiva kommunikaatio on onnellisuuden kannalta keskeinen asia. Kun mitattiin, kuinka moni syntyperäinen maan kansalainen puhuu äidinkielenään thaita, ei jollain Sveitsillä tai Yhdysvalloilla ollut mitään jakoa thaimaalaisiin verrattuna.

Riisipellolla yhteinen kieli on tärkeä osa onnellisuutta.

???

– Toinen tärkeä onnellisuuden osatekijä on oma elämänpiiri. Perhe, sukulaiset ja ystävät. Thaimaalaiset olivat maailman ehdotonta huippua, kun tutkittiin kuinka monella ihmisellä kussakin maassa on thaimaalainen isä ja äiti.

Oliko tässä tutkimuksessa yhtään sellaista kohtaa, missä Thaimaa ei olisi erityisesti loistanut?

– Voi, toki. Tämähän oli puolueeton tutkimus. Hyvinvointi ja päivittäinen elämä siihen kuuluvine aterioineen ei Thaimaassa ole vieläkään maailman huippua. Katsos, kun thaimaalainen puhuu syömisestä yleisesti, hän käyttää ilmaisua gin gau, mikä tarkalleen käännettynä tarkoittaa “syödä riisiä”, ja riisin tuotannossa kiinalaiset jyräsivät Thaimaan mennen tullen. Tässä kohtaa Intiakin meni Thaimaan edelle. Onneksi tämä oli vain yksi osatekijä koko kokonaisuudessa.

Totuus on, että kiinalaiset matkustavat joukolla Thaimaahan eikä päinvastoin.

Puhuit tuossa aiemmin pisteytyksistä. Kuinka tiukka tämä onnellisuuskisa oli? Ketkä olivat kolme kärjessä ja millaisin pistein?

– No, Thaimaahan oli yhteispisteissä aivan ylivoimainen, kuten 10 kertaa aiemminkin. Thaimaan jälkeen kakkosena tuli Pohjois-Korea ja kolmanneksi selviytyi tällä kertaa Belize.

Entäs ne pisteet?

– Jos tässä nyt välttämättä pitää yksityiskohtiin mennä, niin Thaimaa sai kaikkiaan 1.794.255 pistettä.

Ja Pohjois-Korea?

– Seitsemän.

Jahas. No niin. Se siitä. Entä minkälaisia muita tutkimuksia TTTK tekee?

– No nyt meillä tutkitaan erittäin tarkasti Kamputseaa, jossa natsismi on nostamassa päätään. Tutkimuksen tuloksista riippuu, toteuttaako maamme armeija sen kitkemiseksi suunnitellun erikoisoperaation lähiaikoina.

Tässä vaiheessa päätän raporttini täältä Thaimaan onnelasta tähän. Kiitoksia myöskin teille, desantti Tothla osallistumisesta ja avusta tätä raporttia varten.

– Sieg heil!