+66 8 2913 6399
thaimaansuomalainen@gmail.com

Bangkokin poliisien kiristysjutun tutkinta on nostanut esiin kummallisen kysymyksen.

Siltä varalta, ettei joku ole kiristäjäpoliisien tutkintaa seurannut, niin taustoitetaan pari riviä. Poliisi pysäytti Bangkokissa taksin, jossa matkustaneilta löydettiin Thaimaassa laiton sähkötupakka. Sähkötupakan haltijaksi epäillyltä taiwanilaiselta näyttelijältä kiristettiin 27.000 bahtia (n. 750 €) rahaa tai muuten edessä olisi vankila, sanoivat poliisit. Kiristyksen tultua julkisuuteen ilmoitti taksissa mukana ollut singaporelainen mies ostaneensa bangkokilaiselta torilta kaksi sähkötupakkaa aiemmin samana päivänä.

Singaporelaismiehen todistus toi julkisuuteen aivan uuden pohdinnan aiheen. Kysymys kuuluu, että jos sähkötupakat kerran ovat laittomia Thaimaassa, niin kuinka kummassa niitä voidaan vapaasti myydä ainakin bangkokilaisella torilla?

Sukhumvit soi 23 torin “keidas” Bangkokissa.

Senaatin ihmisoikeuksien, vapauden ja kuluttajansuojakomission pj, senaattori Somchai Sawaengkan uskoo tietävänsä vastauksen. Hänen mukaansa torikauppiaat lahjovat alueillaan partioivia poliiseja sen verran parskisti, että nämä osaavat katsoa sopivasti toiseen suuntaan sähkötupakkakauppiaiden myyntikojuja ohitellessaan.

– Laittomia sähkötupakoita myydään aivan avoimesti ainakin Chatuchakin, Khlong Thomin ja Thong Lorin toreilla. Sen lisäksi niitä näkyy olevan myynnissä Khao San Roadilla, senaattori kertoi.

Hänen mukaansa poliisit eivät puutu myyntiin joko siitä syystä, että ottavat vastaan lahjuksia kauppiailta tai siksi, että sähkötupakat antavat heille mahdollisuuden edellä kuvatun kaltaisiin kiristyksiin.

Vilkkaana kauppa- ja baarikatuna tunnetulla Khao San Roadilla myydään yhtä ja toista.

– Lahjonta on laajentunut myös tullilaitokseen, Somchai jatkaa kertoen, että kun laittomia sähkötupakoita ei kerran Thaimaassa valmisteta, niin jostainhan ne on tuotava maahan.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että joku tai jotkut tullitarkastajat ovat lahjuksia vastaan juonessa mukana enkä sulkisi pois sitäkään mahdollisuutta, että heidän esimiehiäänkin olisi sähkötupakoiden maahantuojien “palkkalistoilla”.

Thaimaan kiinalaismafiajutun päätodistajana tunnettu entinen poliitikko Chuwit Kamolvisit puolestaan kertoo sähkötupakoinnin olevan yleistä myös poliisikunnan keskuudessa.

Tänä päivänä Thaimaan ylimpään poliisijohtoon kuuluva Surachate Hakparn on virkaurallaan joutunut vaikeuksiinkin lahjomattomuutensa vuoksi.

– On hyvä, että koko sähkötupakka-asia on tämän kiristysjutun myötä tullut julkisuuteen. Sähkötupakoiden laillisuudesta tai laittomuudesta pitäisi käydä avointa keskustelua ja sen jälkeen päättää koskevatko samat lait myös poliiseja ja muita valtion virkamiehiä, hän sanoo.

Tuntuuhan se jotenkin nurinkuriselta, että Thaimaassa kannabiksen käyttö on vapaata, mutta sähkötupakat ja esimerkiksi vesipiiput laittomia.

 

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: