+66 8 2913 6399 | Suomi +358 44 986 6396
thaimaansuomalainen@gmail.com

Aivan samalla tavalla kuin suomalaiset täällä Thaimaassa pääsevät ennakkoäänestämään tänään ja vielä huomennakin, on thaimaalaisilla expateilla omat ennakkoäänestyspäivänsä ja -paikkansa.

Thaimaan edustustoissa kautta maailman aletaan valmistautua Thaimaan parlamenttivaalien ennakkoäänestykseen jo nyt siksi, ettei viime vaaleissa sattunut töppäily pääse toistumaan.

Vuoden 2019 parlamenttivaaleissa kävi nimittäin niin, että thaimaalaisten Uudessa Seelannissa antamat 1.542 ennakkoääntä eivät ehtineet keskusvaalilautakuntaan ajoissa, joten ne kylmästi hylättiin. Kun Uuden Seelannin thaimaalaiset kuulivat asiasta, raivostuivat he suunnattomasti.

Mistään someraivosta ei ollut kyse, vaan suoranaisesta mielenosoituksesta Thaimaan suurlähetystön edustalla Wellingtonissa.

Uudessa Seelannissa asuvat mielenosoittajat jättivät suurlähetystönsä edustalle tällaisia terveisiä v. 2019.

– Bussilla ja lautalla tultiin Dunedinista tänne varta vasten äänestämään ja sitten tuo porukka sössii meidän äänet niin myöhässä Bangkokiin, että ne hylättiin, kertoi mielenosoituksessa mukana ollut nuori pariskunta Thaimaan suurlähetystön edustalla tuolloin.

Pariskunta kertoi äänestysmatkansa pituudeksi 800 km ja 14 tuntia yhteen suuntaan. Matkaa tehtiin linja-autolla ja lautalla, koska Wellington sijaitsee eri saarella kuin Dunedin.

Sittemmin Thaimaan National Anti-Corruption Commission (NACC) tuomitsi entisen keskusvaalilautakunnan pääsihteeri Nat Laosisawakulin syylliseksi huolimattomuuteen tapauksen johdosta.

Niwatchai Kasemmongkol

NACC:n pääsihteeri Niwatchai Kasemmongkol kertoi komission tutkineen sekä Natin että kahden Ulkoministeriön virkamiehen toimia diplomaattipostissa lähetettyihin ennakkoääniin liittyen. Tutkinnan lopputulema oli, että äänet olivat kyllä tulleet ajoissa Suvarnabhumille Thai Airwaysin lennolla, mutta keskusvaalilautakunnasta ei lähdetty hakemaan niitä ajoissa.

Mielenosoittajat Wellingtonissa haukkuivat väärää puuta ja tekivät näin ollen toisenkin “äänestysmatkan” täysin turhaan. Kukaan ei vaan vielä silloin tiennyt sitä.

Molemmat UM:n virkamiehet vapautettiin syytteistä. Näyttöä heitä vastaan ei kertynyt tarpeeksi.

 

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: