+66 8 2913 6399 | Suomi +358 44 986 6396
thaimaansuomalainen@gmail.com

Thaimaa on jo vuosien ajan ollut aurinkoon ja lämpöön kaipaavien suomalaisten yksi suosituimmista lomakohteista ja monelle jo tavaksi muodostunut vuosittainen reissu kylmää pohjolan talvea pakoon. Maan useat kohteet

Tämä on Thaimaa – koilliset kaupungit

ovat monelle suomalaiselle nimeltä tuttuja, mutta mitä keskivertosuomalainen oikeastaan tietää todellisesta paikallisesta elämäntyylistä?

Paikallista kulttuuria miettiessä ensimmäisenä mieleen saattaa putkahtaa asia, josta Thaimaa on hyvin tunnettu: ruoka ja Thai -keittiö. Paikalliseen ruokaan ja siihen liittyviin tapoihin tutustuminen onkin maassa kuin maassa oiva tapa oppia ymmärtämään paikallista kulttuuria. Monen eurooppalaisenkin rakastaman Thai -keittiön perusta on Thai -riisi ja nuudelit sekä erimakuiset ja -vahvuiset curryt. Makuja voisi kuvailla eurooppalaisesta näkökulmasta voimakkaiksi ja mausteiden peruspilarit ovat korianteri, sitruunaruoho ja limen -mehu sekä tulinen chili, jonka määrää säätelemällä saadaan eri vahvuisia kastikkeita. Kalat, äyriäiset ja erilaiset kasvikset ovat tyypillisiä lisukkeita riisille.

Ruoka syödään lusikkaa ja haarukkaa käyttäen, joista lusikka on se ensisijainen ruokailuväline. Tyypillisesti ruoka nautitaan yhteisistä astioista, joista sitä annostellaan omille lautasille lattialle levitetyllä matolla istuen.

Thaimaalaiset ihmiset ovat ystävällisiä ja hymyileväisiä. Hymy on tapa kiittää ja siihen vastataan hymyllä. Maltin menettämistä ja hermostumista ei katsota hyvällä, vaan tällaisten asioiden ajatellaan kertovan heikkoudesta. Niinpä harmillisissa ja hämmentävissäkin tilanteissa on tapana hymyillä tai nauraa, sillä hermostuminen, huutaminen tai itkeminen tarkoittavat julkista kasvojen menettämistä.

Yleisesti ottaen muukin tunteiden tai vaikkapa hellyyden osoittaminen on Thaimaassa rajoittuneempaa, tai ainakin hyvin erilaista kuin vaikkapa Euroopassa. Julkiset hellyyden osoitukset ja esimerkiksi toisen ihmisen koskettaminen ovat asioita, joiden kanssa kannattaa olla varovainen ja mieluummin jättää tekemättä, sillä ne nähdään epäsopivana käytöksenä. Erityisesti toisen ihmisen pään koskettaminen on sopimatonta, sillä päätä pidetään ihmiskehon pyhimpänä osana. Jos vahingossa tulee koskettaneeksi toisen ihmisen päätä, onkin asiaa heti hyvä pahoitella ja pyytää nöyrästi anteeksi.

Länsimaalaiset vaikuttavat perinteiseen paikalliseen kulttuuriin

Thaimaan suurin uskonto on buddhalaisuus ja virallinen uskonto on theravada-buddhalaisuus, mikä onkin merkittävää koko maan kulttuurin kannalta. Tästä ehkäpä näkyvimpänä merkkinä ovat maan lukuisat temppelit. Katukuvassa uskonto näkyy siten, että vähäpukeisuutta ei katsota hyvällä ja esimerkiksi temppeleissä vieraillessa tulisikin huolehtia kunnioittavasta ja siististä pukeutumisesta. Hihalliset paidat ja pitkälahkeiset housut ovat tarpeen.

Thaimaassa kuten yleisesti ottaen muissakin Aasian maissa naisen asema ja vapaus on viimeisten vuosien aikana noussut. Vielä joitakin vuosia sitten oli hyvin tavallista, että naiset olivat kotiäitejä ja pitivät huolen kotitaloudesta ja lapsista. Viime aikoina on kuitenkin yhä yleisempää, että naisetkin voivat luoda haluamansalaisen uran ja valita itselleen jopa ammatin, jota aiemmin on saatettu pitää hyvin maskuliinisena. Tällaisia esimerkkejä moderneista naisista ovat esimerkiksi painonnostaja Amna al Haddad Arabiemiraateista tai ammatikseen pokeria pelaava intialainen Muskan Sethi, vain muutamia mainitaksemme. Esimerkiksi nämä naiset ovat viime aikoina järisyttäneet perinteistä käsitystä naisen asemasta maissaan ja Aasiassa ylipäätään.

1960 -luvun jälkeen Thaimaassa on tapahtunut merkittävää kaupungistumista, kun aiemmin maalla ja pienissä kylissä asuneet ihmiset ovat muuttaneet töiden perässä suuriin kaupunkeihin. Tämän myötä myös koko maan elintaso on noussut huimasti juuri 1960 -luvulta lähtien ja erityisesti 2000 -luvulle saavuttaessa. Tulojen kasvu on saanut aikaan sen, että useat kotitaloudet ovat muiden kodinkoneiden ohella voineet hankkia talouteensa television, joka on vauhdittanut viihdekulttuurin muuttumista yhä enemmän ja enemmän länsimaiseksi.

Turistien vaikutus näkyy Thaimaassa nykyään voimakkaasti ja sen myötä onkin alkanut suhteellisen vahvan buddhalaisen kulttuurin länsimaistuminen. Turismin ollessa yksi maan tärkeimmistä elinkeinoista, on englannin kielen taidosta tullut yhä enemmän ja enemmän arvostettu valttikortti työmarkkinoilla. Samanlainen kulttuureja sekoittava ilmiö on globalisoituvassa maailmassa toki tavattavissa monessa muussakin maassa. Parasta olisikin, jos länsimaiset turistit muistaisivat Aasiassa vieraillessaan kunnioittaa paikallisia perinteitä ja tapoja, niin kulttuurien vaikutus toisiinsa voisi jatkaa kehitystään rauhallisesti ja edetä omalla painollaan.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: