+66 8 2913 6399 | Suomi +358 44 986 6396
thaimaansuomalainen@gmail.com

Freedom Housen vuosittaisessa raportissa eri maiden demokratiakehityksestä todetaan monen muunkin maan olevan lähinnä autoritäärisesti hallittu.

Thaimaan ihmisoikeustilanne ja demokraattinen kehitys on hieman kohentunut Freedom Housen torstaina 9.3. julkaistun raportin mukaan, mutta vapaiden maiden joukkoon se ei vieläkään kuulu, sanotaan yhdysvaltalaisen tutkijaryhmän raportissa. Thaimaa sai 30 pistettä sadasta mahdollisesta vuonna 2023. Viime vuoden pistemäärä oli 29.

Thaimaan kokonaistulosta alentavat erityisesti maan kansalaisvapaudet, joista tuli ainoastaan 24 pistettä 60 mahdollisesta sekä poliittiset oikeudet, 6/40 pistettä.

Pohjois-Korea lienee paras esimerkki autoritäärisesti hallitusta maasta. Kuva: KCNA.

“Viiden vuoden sotilashallinnon jälkeen Thaimaa muuttui sotilaiden hallitsemasta maasta osittain demokraattisilla vaaleilla valittujen edustajien hallitsemaksi maaksi”, raportissa todetaan.

Freedom in the World 2023 -raportissa todetaan myös demokraattisen kehityksen kääntymisen huonompaan suuntaan sekä epätietoisuuden ja turhautumisen monarkian roolista maan hallinnossa johtaneen massiivisiin mielenosoituksiin vuosina 2020 ja 2021.

“Vastauksena mielenosoituksiin on maan hallitus ottanut käyttöön entistä autoritäärisempiä menetelmiä mielivaltaisine pidätyksineen, pelotteluineen, lèse majesté -syytteineen ja aktivistien ahdisteluineen. Lehdistön vapaus on rajoitettua ja suoranaisia rikoksia aktivisteja kohtaan on tullut julki”, raportti jatkuu.

Mellakkapoliiseja toimintavalmiudessa syyskuussa 2020.

Freedom Housen raportissa todetaan kuitenkin, että huonomminkin olisi voinut mennä. Tällä viitataan Peruun ja Burkina Fasoon, jotka olivat maailman kärkeä olojen kurjistamisessa.

Siinä mielessä maailma kuitenkin on kehittymässä oikeaan suuntaan, että kun Freedom Housen ensimmäinen raportti julkaistiin vuonna 1973, oli siinä ainoastaan 44 vapaaksi luokiteltua maata tutkituista 148 maasta. Nyt julkaistussa raportissa maita on 195 ja niistä 84 luokitellaan vapaiksi.

Sinänsä huvittava sattuma, että thainkielessä sana “thai” merkitsee vapaata, mutta sitä Thaimaa ei Freedom Housen raportin mukaan todellakaan vielä ole. Vaaleihin on kaksi kuukautta aikaa.

Freedom Housen kartalla vihreät maat ovat vapaita, keltaiset osittain vapaita ja violetit kaikkea muuta kuin vapaita maita. Thaimaa on Venäjän ja Turkin ohella merkitty violetiksi.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: