Thaimaan hallitus on tiistaisessa kokouksessaan 14.9. hyväksynyt ensimmäisen kerran viime huhtikuussa esitellyn suunnitelman varakkaiden ulkomaalaisten houkuttelemiseksi maahan.

Tiettyihin ryhmiin kuuluville eläkeläisille on luvassa erityisetuja, kuten esimerkiksi 10 vuoden viisumi myös puolisoille ja lapsille sekä automaattisesti myönnettävät työluvat ja oikeus omistaa maata. Erilaisia veroetujakin on luvassa, mikäli satut kuulumaan armoitettujen joukkoon.

Thaimaahan töihin tuleville erityisalojen asiantuntijoille EEC -alueella (Eastern Economic Corridor) on luvassa mahdollisuus tehdä Sveitsin mallin mukainen verosopimus täkäläisen verottajan kanssa, jolloin ansiotuloista maksettavan veron suuruus tulojen suuruudesta riippumatta on 17 %.

Kaikkiaan Thaimaa jakaa nämä “erityisväestöryhmät” neljään eri joukkoon, jotka on nimetty seuraavasti:

  1. Varakkaat ulkomaalaiset
  2. Varakkaat eläkeläiset
  3. Etätyöntekijät
  4. Erityisasiantuntijat ja johtotehtävissä työskentelevät

Linkki tuohon huhtikuun 8. päivänä julkaisemaamme uutiseen suunnitelman yksityiskohdista on nähtävissä tuossa alla:

Thaimaalainen unelma matkailumiljardeista

Lyhyesti kerrottuna etuihin pääsee käsiksi, mikäli saat vuosittaista työ- tai eläketuloa vähintään 80.000 Yhdysvaltain dollaria vuodessa tai sijoitat esimerkiksi taloon ja tonttiin Thaimaassa vähintään 250.000 Yhdysvaltain dollaria. Sijoituksia voi olla muunkinlaisia, esimerkiksi Thaimaan valtion obligaatioihin.

Nykyinen ulkomaalaisväestö kokee tulleensa syrjityksi

Entäs me sitten, tuntuu olevan yleisin kysymys niiden Thaimaassa asuvien ulkomaalaisten keskuudessa, jotka ovat asiasta kuulleet.

Thaimaassa jo vuosia asuneet ulkomaalaiset kokevat, ettei Thaimaan hallitus välitä pätkääkään niistä ulkomaalaisista, jotka jo vuosien ajan ovat tasaisesti tuoneet maahan rahaa elättämällä täällä vaimonsa ja lapsensa. Heille on rakennettu talot, ostettu autot ja mopot, maksettu kalliit koulumaksut yksityisiin kouluihin ja avustettu myös puolison muuta sukua näiden taloudellisissa hankkeissa.

Tästä huolimatta heitä on vuosi toisensa jälkeen kohdeltu eräänlaisena välttämättömänä pahana. Kakkosluokan kansalaisina, joiden tulee 90 vrk:n välein käydä ilmoittautumassa viranomaisille kuin ehdonalaisvankien ikään. Viisumi pitää uudistaa vuosittain ja todistaa siinä yhteydessä kykenevänsä varallisuutensa tai tulojensa puolesta vielä seuraavankin vuoden ajan elättämään thaimaalaista perhettään tai ainakin itseään.

On hyvin epätodennäköistä, että Fernin (vas.) suomalainen mies jättäisi talonsa rempalleen, pikku Oliverin koulumaksut maksamatta ja lähtisi parempien etujen perään johonkin toiseen maahan vaikka jossain Malesiassa olisi millainen MM2H -ohjelma tarjolla vauraammille ulkomaalaisille.

Pitkään Thaimaassa asuneita ulkomaalaisiaan Thaimaan hallitus ei jostain syystä näe minkäänlaisena voimavarana, vaan suuntaa ahneuksissaan katseensa varakkaisiin, etupäässä muista Aasian maista tuleviin sijoittajiin, joilla on varaa tehdä vaadittava sijoitus tai joiden tulotaso riittää johonkin 10 vuoden erityisviisumiin. Niihin, jotka lähtevät muualle sinä päivänä, kun joku toinen maa lupaa vielä paremmat edut.

Jostainhan nekin hallituksen lupausten perässä Thaimaahan tulevat ja jonnekin muualle ne aivan yhtä nopeasti lähtevät sinä päivänä, kun Thaimaassa ei enää heidän mielestään oikein jytise.

Sen sijaan nämä ennestään Thaimaassa asuvat, jotka jättävät maahan vain 500.000 – 1.000.000 bahtia vuosittain, tuskin jättävät puolisoitaan tai perhettään siksi, että joku Laos tai Kamputsea yllättäen päättää tarjota ilmaisen tontin, verovapaan auton ja muita etuja ulkomaalaiselle, joka sijoittaa maahan 250.000 dollaria.

Kovin kaukonäköiseltä ei thaimaalaisten uusi ulkomaalaispolitiikka näiden nykyisten Thaimaassa asuvien ulkomaalaisten silmissä näytä.