+358 44 986 6396
thaimaansuomalainen@gmail.com

Pattayalla vakituisesti talvehtiva lukijamme Pete lennähti taas ”talvikotiinsa” ja sai tällä tavoin varmasti monta Suomen turhaa julkkista syyllistämään menettelyään sosiaalisessa mediassa. Tässä Peten kokemuksia tämänvuotiselta koronamatkalta.

Thaimaahan lähteminen edellyttää näinä aikoina kohtalaisen paperityön Suomessa, mutta kuten monesti, niin sekin on aloittamista vaille valmis. Ensin viisumihakemus liitteineen kirjattuna kirjeenä Royal Thai Embassyyn, jos haluaa oleskella 60 vrk tai pitempään, 45 vrk matkalle voi lähteä ilman viisumia. 

Tämän jälkeen täyttämään netissä maahantuloluvan COE:n (confirmation of entry) osaa nro 1, johon liitetään passin, viisumin ja vakuutustodistuksen kuvat. Myös skannaus varatusta ja maksetusta lennosta tarvitaan tässä kohtaa. Muutaman päivän kuluttua se tulee hyväksyttynä sähköpostiin ja pääsee tekemään COE:n loppuosan, jossa tarvitaan myös hotellivarauksesta kertova Confirmation Letter

Kun kaikki on kunnossa, hyväksytty ja tulostettava maahantulolupa tulee sähköpostiin. Sitten täytyy varata aika covid-testiin ja lääkärille covid-todistusta ja Fit-to-fly todistusta varten, jonka jälkeen kaikki onkin tehty. Todistukset ja testi eivät saa olla vanhempia kuin 72 t ennen lähtöä.

Matkaan

Helsinki-Vantaa oli hiljainen. Lähtöaulassa odotteli kourallinen ihmisiä lennon lähtöä ja saman verran meitä myös isoon koneeseen päätyi.

Suvarnabhumilla asiat oli suunniteltu loistavasti. Käveltyäni hyvän matkaa Immigrationin suuntaan tuli lopulta yhden rullajalkakäytävä -maton päässä alue, jossa kaikki tulijat istutettiin harvakseen asetetuille tuoleille, lämpö mitattiin ja paperit tarkastettiin sekä aseteltiin oikeaan järjestykseen.

Näköala karanteeniterassilta Jomtienin suuntaan.

Hetkisen kuluttua vuoronumerolla tiskille, jossa paperit käytiin uudelleen läpi ja kysyttiin mahdollisista oireista. Kun ei ollut yskää eikä nuhaa, niin matka jatkui pienen välitarkastuksen kautta suoraan tyhjälle Immigration -alueelle ja mukavalle virkailijalle. Leimat paperiin ja tervetuloa Thaimaahan! Laukku hihnalta ja hyvin opastettuna exitistä ulos siemailemaan ensimmäiset henkoset aitoa Thaimaalaista ilmaa, lämpöä ja kosteutta.

Ehkä hämmentävintä tämänkertaisessa saapumisessa Thaimaahan oli lentokentän proseduureja hoitavien ihmisten huomattava ystävällisyys ja iloisuus. Joku suuri briiffaus on täytynyt tapahtua kautta linjan, kun jopa Immigrationin virkailija kyseli kuulumisia, menikö lento mukavasti ja toivotti lämpimästi tervetulleeksi Thaimaahan. Kyllä kokemukset aiemmilta reissuilta 20 vuoden aikana ovat sellaisia, että Immigrationin virkailija tekee olemuksellaan tiettäväksi, että se on minun napin alla tuletko sinä maahan vai et.

Finnairin koneen laskeutumisesta 25 min kuluttua istuin jo autossa matkalla Pattayalle, ja tupakallakin sai käydä siinä välillä ilman mitään kiirettä tai vähäistäkään nyrpistelyä.

Karanteeniin

Karanteenihotelli Best Bella Pattayaan kirjautuminen oli sujuvaa ja kesti 10 minuuttia. Siitäkin ajasta suurin osa taisi mennä tulopäivän ja seuraavien kahden päivän ruokia valitessa eri vaihtoehdoista ruksi ruutuun periaatteella. Ystävällisyys jo sisään kirjautuessa oli käsin kosketeltavaa, tulijoihin ei todellakaan suhtauduttu kuin ruttoon.

Karanteeniaamiainen on runsas ja monipuolinen.

Huoneeseen päästyä ei mennyt puolta tuntiakaan kun oveen koputettiin. Runsas lounas oli saapunut. Päivän kolme maittavaa ateriaa tulevat säännöllisiin aikoihin ja sisältävät lisänä paljon hedelmiä, salaatteja ja kasviksia. Täällä on selvästi otettu huomioon se, että karanteenissa kulutus ei ole kovin kova. Annokset ovat kuitenkin niin isoja, että vaikka erilliset salaatit herkullisine kastikkeineen jättäisi syömättä niin nälkä ei varmasti jää.

Ensimmäiset 3 päivää meni talon tavoille opetellessa, ALQ-kansiota selaillessa ja muodostellessa yhteyksiä Linellä respaan sekä yhteistyösairaalan sairaanhoitajaan. Yhteydenpito kaikkien tahojen kanssa on helppoa ja sujuvaa.

Eikä koskaan niin kiire ole, etteikö olisi parvekkeella ehtinyt nahkan käräyttää heti ensimmäisenä päivänä ja vähän seuraavinakin… Aurinkorasvaa ei sattunut mukaan, mutta onneksi aloe veraa kuitenkin. Monesti kuulemani toteamus että “14 vrk neljän seinän sisällä, ei ikinä”, on tästä olemisesta kyllä melko kaukana, vaikka sinänsä totta onkin. Suurin osa päivästä menee parvekkeella maisemia ihaillessa, naapurin kanssa jutellessa, aurinkoa ottaessa. Parveke on ehdoton! Ja sitten tuleekin taas ruoka, ulkona saa syödä 3 kertaa päivässä.

Huonekohtainen internet on laadukas ja pätkimätön, työnteko tai ajanviete sen avulla on mukavaa. Pesulan palvelutkin ovat käytettävissä, mutta tässä tilanteessa loistavaa ajanvietettä on pestä paidat nyrkkipyykillä lavuaarista. Pesupulveria oli huoneessa valmiiksi, samoin kahvia, teetä, vettä, virvoitusjuomia, hedelmiä ja muuta tarpeellista.

Ensimmäinen koronatesti täällä hotellilla piti olla 3. päivänä, mutta kohdalle osuneiden juhlapyhien vuoksi se siirtyi parilla päivällä. Kun testin tulos varmistui negatiiviseksi, oli ensimmäinen etappi saavutettu ja seuraavan toimitetun aterialaatikon päällä komeili uusi ranneke, keltainen. Edellinen tulokasranneke oli punainen, eli paikallisesti testaamaton henkilö vaikka muutoin vaikuttaakin yhteiskuntakelpoiselta.

Karanteenirannekkeet. Kerää koko sarja!

Keltainen ranneke mahdollistaa tunnin mittaisten jaloitteluaikojen varaamisen päivittäin isolle Bellan kattoterassille, relaxing arealle. Ensimmäisenä jaloittelupäivänä vettä satoi kaatamalla koko tunnin ajan mutta tunnelma oli korkealla ja puheensorinaa riitti muiden keliä pelkäämättömien kanssa. 

Seuraavan testin jälkeen myös kuntosalin käyttö on mahdollista jos sellaista haluaa, mutta silloin on uloskirjautumisen ajankohta jo niin lähellä että mahtaako sellaista enää silloin malttaa. Laukun uudelleen järjestelyyn ja muihin valmisteluihin saa helposti kulumaan pari viimeistä päivää niin, että tukka on sitten hyvin kun SE aamu koittaa.

Tänään eletään karanteenipäivää numero 8. Sairaanhoitajakin ystävällisesti aamulla tiedusteli että onko mieli maassa tai muita ongelmia. Kiva kun huolehtivat, mutta kyllä tämä on helppoa kuin heinän teko. 

Ainut hetkellinen ongelma on koittaa löytää jostain nälkä ennen seuraavaa ateriaa, sen suurempia huolia ei ole. Päivät kuluvat kuin siivillä, tuostapa keittelen välikahvit ja asettelen pyyhkeen lepotuoliin.

Uusi päivä paistaa taas pilvettömältä taivaalta hymyjen maassa!

Terveisin,

Pete

Pattaya

Tarinan toisessa osassa karanteenista vapautunut Pete kertoo, millaista Pattayalla on tänä päivänä, kun miltei kaikki turistit loistavat poissaolollaan.

🙂

17 comments

 1. Teijo Jokinen

  Tässä kohtaa pitää mainita, että parveke on kyllä must. Syytä myös katsoa arvostelut tarkkaan, tulo-ja lähtöpäivä + 14 siinä välissä on kuitenkin pitkä aika istua sisällä. Se satasen kalliimpi voi olla hintansa väärti vaihtoehto.

 2. Ville Lehtinen

  Valaiseva artikkeli, kiitos.

  Ai karanteenihotellin voi varata Pattayaltakin, vaikka lento siis tietysti Bangkokiin. Ja kuljetus sinne oli viranomaisten järjestämä?

 3. Näistä karanteeni ja matkustuksesta ,olisi mahtava kuulla lisää. Kun itsekin tekisi mieli lähteä mutta kun tuo byrokratia jakaa omat mietteet. Kiitos taas hienosta julkaisusta.

 4. Karanteenin hinta testeineen huonetyypistä riippuen 39.000-47.000 THB sisältäen lentokenttäkuljetuksen.

 5. 1) Mitä kautta varasit hotellin? Ainakin Agodan kautta tuntuu olevan mahdotonta saada parvekkeellista hotellia. 2) Kuinka kauan etukäteen varasit hotellin ja lennot? 3) Pitikö hotellihuone maksaa etukäteen ja oliko siinä peruutusmahdollisuus?

  1. Netistä, esim sivustolta thaiest.com löytyy pitkät, täydelliset ja melko ajantasaiset listat ASQ (Bangkok) ja ALQ (muut provinssit) karanteenihotelli vaihtoehdoista. Kun sopiva paikka on löytynyt ota SUORAAN yhteyttä hotelliin s-postilla ja tiedustele vapaata huonetta. Siinäkohtaa lähtövalmius pitää olla jo selvä koska asiat etenevät erittäin nopeasti. Hotellin vastaus sisältää yleensä jo maksutiedot karanteenijakson varaamiseen jos tilaa on. Karanteeni jaksosta maksetaan etukäteen 80-100%, jossain kuulemma vähempikin on riittänyt. Hotellin varaaminen on oikeastaan kohta nro 1, ajat sitten muuta asiat aikataulullisesti kiinni siihen. Varmista, että valitsemasi lentoyhtiö operoi niin että maahan saapumis- ja karanteenin alkamispäivät kohtaavat.
   Aikaa on syytä varata pari viikkoa koko prosessiin Suomessa, viisumin kanssa ehkä viikko lisää, riippuen miten pitkään aiot olla.
   Peruutusehdot ovat joustavat koska tilannekin on erikoinen, saat ne hotellin vastauksen mukana. Jos esim testaat positiivisen ennen lähtöä Suomessa, suurin osa varatusta karanteenista palautuu jne.
   Kuljetus ja nouto Suvarnabhumilta kuuluu karanteenipakettiin ja tätä Thaimaan lainsäädäntökin tällähetkellä edellyttänee. Kukaan ei lähde kentältä omilla kyydeillään minnekään jos lento on muu kuin sisäinen. Spesifikaatiossa noudon hinta on usein merkitty 2000B osana kokonaiskustannusta. Karanteenihotellin ollessa Bangkokissa noudosta ei erikseen veloiteta.

   Hopi hopi hotellia varaamaan ja lähetystön sivuilta katsomaan linkit eteenpäin asiassa, niin kohta oletkin jo täällä lämmittelemässä!

   1. Kiitoksia vastauksistasi. Ajattelin tyytyä siihen max. 45:n päivään, joka onnistuu ilman viisumia. Ja koska olen työelämässä, ajankohdallisesti aikaisintaan vasta kesäkuun puolivälistä eteenpäin. Alunperin kaavailin pitäväni lomia jo ennemmin, mutta työnantajan määräyksellä se ei sitten onnistunutkaan 🙂
    Minulle on tärkeä se, että voi peruuttaa ja ja yllätyin vinkistä liittyen hotelliin, että varaus hotellin perusteella ensin, eikä ensin lennot ja sitten hotellit. Agodan sivustolla tarjotaan selkeä peruutusmahdollisuus ja näkee onko tilaa -paitsi tietenkään juuri sitä parveke-tietoa ei löydy juuri niiltä, missä näyttäisi olevan tilaa.
    Olen kulkenut Thaimaassa vuodesta 2008 2-3x vuodessa, joten tuo viime vuoden väliinjääminen tuottaa jo suuria ongelmia.

   2. Muuten, vaatiiko Thaimaa vielä tiedot siitä, missä vietät ajan karanteenin jälkeen? ja etukäteisvaraukset niihin? Koska se asia ei ole minulle yksiselitteinen? 🙂

 6. Varauksia etukäteen ei tarvita, mutta tietääkseni 24h ilmoittautumisvelvollisuus imigrationiin on edelleen käytäntönä. Normaalisti majoitusta tarjoava taho huolehtii siitä puolestasi, muutoin siitä pitää huolehtia itse.
  Kerroin siitä että varmista hotelli ensimmäisenä siksi, että lennoille kyllä näyttää olevan runsaasti tilaa näinä aikoina. Se ei ole ongelma. Mieluisen hotellin saatavuus haluamallesi jaksolle on tälläkertaa haasteellisempi.

 7. olin bankokissa 15 päivää vankilassa , ruokaa oli paljon , mutta se ei ollut hyvää . muuten karanteeni oli nopeastai ohi

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: