+66 8 2913 6399 | Suomi +358 44 986 6396
thaimaansuomalainen@gmail.com

Phuket ei ole pelkkiä turistirysiä täynnä. Jo aiemmin kerroimme näillä sivuilla ranskalaisesta pariskunnasta, jotka ovat tulleet Phuketin saarelle rommihommiin ja nyt on vuorossa thaimaalaista kansanperinnettä tallentava luonnonpuisto.

Kun lähdetään Chalong Bayn liikenneympyrästä sitä läntistä Chao Fa -tietä sisämaahan päin, niin tullaan ennen pitkää vasemmalle kääntyvälle Buddhan patsaalle johtavalle tielle, jonka varresta löytyy lintupuistoa, mönkijärataa ja vaikka mitä muuta mielenkiintoista tekemistä ja näkemistä, mutta yksi on ylitse muiden. Siam Safari -puiston varsinainen idea ei ole minään turistirysänä toimiminen, vaan se hoituu ikään kuin sivutuotteena samalla, kun kerätään talteen thaimaalaista kulttuuriperinnettä, suojellaan luontoa ja avustetaan vähempiosaisia. Näin meillekin avautui mahdollisuus kokea asisoita, joihin ei takuulla törmää esimerkiksi Salpausselän kisoissa.

Elefanttien suojelu

Norsu on Thaimaassa uhanalainen eläinlaji ja niitä leipätöikseen hoitavat kareeniheimon jäsenet niinikään katoamaan päin. Siam Safarin luonnonpuistossa nämä kaksi ryhmää pääsevät lyömään kättä toisilleen, niin että läiske kuuluu, kun köyhästä pohjoisesta norsuja hoitamaan tulleet kareenit ovat saaneet oman alansa töitä vauraasta etelästä. Kareenien luonnonpuiston alueelle pystyttämät perinneasunnot ovat nähtävyyksiä siinä missä kaikki muukin puistossa enkä heimon alkuiltapäivän ruokatouhuja seuraillessani voinut välttyä miettimästä kuinka monella suomalaislapsella mahtaakaan olla isä tai äiti, joka päivätöikseen ajelee elefanttia?

Elefanttien viidakkoon tallaama polku on suomalaisen metsäautotien luokkaa.
Elefanttien viidakkoon tallaama polku on suomalaisen metsäautotien luokkaa.

Kareenit tunnetaan Thaimaassa nimenomaan elefanttien kanssa taitavina ihmisinä ja yli 25 vuotta sitten alueella aloittanut safariyritys työllistää heitä paljon, jotta elefantit saisivat parhaan mahdollisen hoidon. Puistossa on luonnollisesti mahdollisuus myös ratsastaa norsuilla ja niinpä meidän “urhea” parivaljakkomme pääsi katsastamaan thaimaalaista viidakkopolkua 37 -vuotiaan Jim Lim -nimisen norsurouvan arvokkaassa huomassa.

Viidakkopolun varrelta avautui välillä aivan huikeita maisemia yli koko Chalong Bayn.
Viidakkopolun varrelta avautui välillä aivan huikeita maisemia yli koko Chalong Bayn.

Köyhien lasten avustaminen

Safaripuisto on Phuketin saarella myös hyvin tunnettu työstään vähäosaisten lasten hyväksi. Orpokotien lisäksi avustuskuormia on toimitettu maaseudun köyhille kouluille niin rahan, oppimateriaalien kuin vaateavustustenkin muodossa. Puiston alueella sijaitsevien matkamuisto- sekä muiden myymälöiden yhteydessä oleviin avustuslippaisiin kerätyt rahat ohjataan lyhentämättöminä juuri em. tarkoitukseen, joten heitä sinäkin vaikka yhden hellejuoman hinta sinne lippaaseen. Se raha ei meille merkitse yhtään mitään, mutta edustaa täkäläisessä hintatasossa kokonaista ateriaa köyhälle lapselle.

Jos tarjolla on pelkkää riisiä ja kalaa tai kanaa, niin mausteet nousevat tärkeään osaan. Niiden tekemistä päästiin myös katsomaan.
Jos tarjolla on pelkkää riisiä ja kalaa tai kanaa, niin mausteet nousevat tärkeään osaan. Niiden tekemistä päästiin myös katsomaan.

Thaimaalaisen kulttuuriperinteen tallentaminen

Puiston mielenkiintoisinta antia on ehkä sittenkin matka ajassa taaksepäin aina niihin päiviin saakka, kun Thaimaassa elettiin lähes yksinomaan riisinviljelystä.  Se on vetistä hommaa ja täälläkin saimme seurata vesipuhvelin päivää leipätyönsä ääressä ja tutustua riisipeltoon sen eri kehitysvaiheissa. Luck pääsi erottelemaan jyviä akanoista niin kuin se menneen maailman aikoihin tehtiin ja vaikka tämä saattaakin tuntua uskomattomalta, niin teehetki siinä riisipellon laidalla oli meille mieleenpainuva kokemus. Jotenkin siinä vaan kävi niin, että kaikki maailman huolet ja murheet olivat jossain aivan muualla kuin siinä safaripuiston alueella.

Luckin nuoruudessa heidän kotitilallaan vielä eroteltiin jyvät akanoista juuri näin.
Luckin nuoruudessa heidän kotitilallaan vielä eroteltiin jyvät akanoista juuri näin.

Vinkkinä Siam Safarille sanoisimme, että varaa reilusti aikaa ja ota kaikki hyöty irti oppaasi asiantuntemuksesta. Sen suhteen meille sattuikin lottovoitto nimeltä Salla Rauhala, joka on työskennellyt Siam Safarilla jo joitain vuosia ja kulkee tänä päivänä firmassa service managerin tittelillä. Aina yhtä suuri ilo tavata ihminen, joka on löytänyt oman paikkansa tässä ohdakkeisessa maailmassa.

Suomenkieliset safarit

Salla kertoi meille, ettei luonnonpuiston alueella ole mahdollisuutta järjestää suomenkielisiä opastettuja kierroksia aivan jokaisena viikonpäivänä, mutta Aurinkomatkoilta saamiemme tietojen mukaan heidän safariretkillään juuri tähän puistoon on aina suomenkielinen opas ja retkille voivat osallistua muutkin kuin Aurinkomatkalaiset. Sekaan vaan.

Tietenkin voi aina halutessaan tehdä etukäteistiedusteluja ja -varauksia myös nettiosoitteessa siamsafari.com

Riisipeltoa eri kehitysvaiheissaan, jottei totuus unohtuisi.
Riisipeltoa eri kehitysvaiheissaan, jottei totuus unohtuisi.

 

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: