+66 8 2913 6399
thaimaansuomalainen@gmail.com

Yksi suosituimmista katuruokakioskien aamiaisista Thaimaassa ovat friteeratut taikinatikut (pikkukuva).

Ne maistuvat suurin piirtein ei millekään, mutta kun makua terästää esimerkiksi sitruunalla tai jollain dippikastikkeella ja nappaa palan painikkeeksi vielä kylmää jääteetä, niin a-vot, taas jaksaa ja ei kun menoksi.

Terveysministeriössä ollaan kuitenkin toista mieltä. Sieltä tulleen suosituksen mukaan Pa Thong Ko -taikinatikut ja jäätee ovat yhdistelmä, joka saattaa vaarantaa terveytesi pitkässä juoksussa.

Parhaiden thaimaalaisten katukeittiöiden tarjonnan voi päihittää korkeintaan toinen thaimaalainen katukeittiö.

Suositus annettiin sen jälkeen, kun aamupalayhdistelmä oli päässyt TasteAtlasin Top 10 -listalle. TasteAtlas on netissä toimiva kulinaristinen matkaopas, joka keskittyy lähinnä paikalliseen ruokatarjontaan. Helmikuussa Pa Thong Ko sijoittui viidenneksi makeiden katuruokien sarjassa ja jäätee oli alkoholittomien juomien joukossa seitsemäs.

Pa Thong Ko on thaimaalainen versio kiinalaisesta Youtiaosta. 100 grammaa Pa Thong Ko’ta sisältää 441 kilokaloria, 40,56 grammaa hiilihydraatteja ja 27,79 grammaa rasvaa.

– Pa Thong Ko on runsaasti hiilihydraatteja ja tyydyttynyttä rasvaa sisältävä snack, jossa on lisäksi paljon natriumia. Se ei ole ollenkaan sopivaa ruokaa ihmisille, joilla on kilpirauhasongelmia tai korkea verenpaine, sanoo Terveysministeriön osastopäällikkö, tohtori Suwanchai Wattanayingcharoenchai.

Katukeittiöiden suosituimmat juomat saattavat olla esillä tällaisissa tarjoiluastioissa, joista ne valutettaan suoraan pahvi- tai muovimukiin.

Tohtori muistutti myös, että friteeratut taikinatikut valmistetaan usein ruokaöljyssä, josta ainoastaan niiden valmistaja tietää, kuinka pitkään samaa öljyä on käytetty. Liian monta kertaa käytetty ruokaöljy voi altistaa syöpään. Hänen suosituksensa taikinatikkujen ystäville on korkeintaan kaksi annosta päivässä.

Tappava annos?

Jääteestä tohtori Suwachai kertoi kahden desilitran annoksen sisältävän 69 grammaa hiilihydraatteja, 15 grammaa rasvaa ja 53 grammaa sokeria, mikä vastaa noin 13 teelusikallista. Kilokaloreita kahdessa desissä on lähes saman verran kuin niissä taikinatikuissa – 430.

Jääteen jatkuva juominen saattaa aiheuttaa sokeritautia, syöpää, korkeaa verenpainetta, liikalihavuutta tai sydän- ja verisuonitauteja.

– Liikunnan tärkeyttä ei koskaan korosteta tarpeeksi. On tärkeää kuluttaa se energia, minkä on tullut tankanneeksi, tohtori totesi.

 

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: