Ilpo Luoma-aho, teksti ja kuvat

Suomalainen Aleksi Heiskanen haluaa olla edelläkävijä.

Rakennusinsinööri Aleksi tuli Phukettiin vuonna 2018 suunnittelemaan siellä käynnistynyttä rakennusprojektia. Vuoden työskentelyn jälkeen alkoi korona ja sen myötä pakkopaluu Suomeen. Seuraava talvi sujui Levillä, mutta kaipuu Thaimaahan kyti kuitenkin miehen mielessä.

Paluu takaisin toteutui, kun ammattilaiselle tarjottiin konsultin pestiä Pattayalla, 26 omakotitalon rakennusprojektissa.

– Projektin alussa aloin miettiä osaamisten yhdistämistä. Tyttöystävälläni Va’lla on kokemusta hotellialasta ja minulla puolestani rakennustekniikasta, Aleksi pohti tuolloin.

Kaksi asiaa olivat Rice Wonder Café & Ecoresortin suunnitelmissa johtotähtinä: glamping ja ekologisuus.

Yrittäjäpariskunta Va ja Aleksi ovat positiivisesti yllättyneitä asiakkaiden palautteista.

– Glamping eli majoittuminen teltassa, kodassa tai puumajassa on ollut harrastukseni jo pidemmän aikaa. Tästä syntyi ajatus josko täälläkin voisi olla mukana tämän kaltaisten majoituksen tarjoajana.

Oikean paikan löytämisessä helpotti pankkitilin saldo, sillä rannoilla sijaitsevat tontit olivat yksinkertaisesti kalliita ja niihin olisi voinut toteuttaa järkevästi ainoastaan massaturismille tarkoitettuja kokonaisuuksia. Näin ollen Aleksin toista tärkeää kriteeriä, ekologisuutta ei välttämättä voisi olla mahdollisuutta toteuttaa.

Paikka voisi sijaita sisämaassa, kuitenkin avarassa maisemassa ja suht’ lähellä palveluita.

Kokoonnutaanko tänne ensi Itsenäisyyspäivänä?

– Tyttöystäväni serkku löysi Facebookista tämän paikan ja vinkkasi siitä meille. Aluksi hintapyyntö tuntui suurelta, mutta tapaamisemme myötä myyjä huomasi, että meidän suunnitelmamme paikan kehittämisestä olivatkin samansuuntaiset ja ekologisuus oli meidän molempien yhteinen tavoite.

Luonnonläheisen majoituksen ohella toisena pointtina on ekologisuus. Miten tämä näkyy kun kehitätte toimintaanne?

– Tämän suhteen on lähdettävä liikkeelle pienin askelin. Pyrimme minimoimaan esimerkiksi muovisten juomapullojen käyttöä siten, että majoitustiloissa meillä on lasipullot, joihin vesi otetaan suuremmista astioista. Samoin Thaimaassa tärkeät pillit on korvattu metallisilla, Aleksi kertoo.

– Saippua-astiat ovat täytettäviä ja kertakäyttötavaroita pyritään muutenkin välttämään mahdollisimman paljon. Hotelleista tuttuja ”matkamuistoja” kertakäyttöhammasharja/tahna -pakkauksia ei löydy, mutta tarjolla on silti pakkauksia käytettäväksi pidemmän aikaa ostettavaksi pienellä rahalla. Myös ravintolassa pyritään käyttämään kertakäyttöisiä pulloja ja astioita mahdollisimman vähän.

Ekologisuus näkyy mm. teräspilleissä, juomalaseissa ja lasipulloissa.

– Ekologisuuteen kuuluu tietenkin kompostointi. Tämä on Thaimaassa vielä suht’ uusi asia. Meille annettiin kunnan puolesta jäteastia, josta on pohja poistettu. Kun astia täyttyy, niin kehys nostetaan pois ja kompostin paikalle voi sitten istuttaa jotakin.

– Tässä paikallisessa tavassa on sitten se ongelma, että näin syntyvää multaa halutaan lähes aina käyttää jossain muualla, mies hymähtää. 

– Meille on tulossa suomalaistyyppiset kompostisäiliöt, joista saamme ravinnerikasta kasvumultaa otettua eri kohteisiin. Näin voimme vähentää jätteen määrää merkittävästi.

Valaistuksen energiansäästöön on paikan isäntä tehnyt kokeiluja ja hyvä yhdistelmä aurinkokenno/akku -järjestelmä on löytynyt. Tämän ansiosta koko alueen valaistus voidaan kohta toteuttaa pelkästään uusiutuvalla energialla.

Suomialttari muistuttaa kotimaasta.

– Ilmastointi on kuitenkin suurin sähkön kuluttaja. Ongelmana on, että aurinkosähköä saadaan ainoastaan hyödynnettyä päivän aikana. Jos sitä halutaan käyttää iltaisin ja öisin, on oltava akut käytössä. Nämä ovat kuitenkin ainakin tällä hetkellä todella kalliita ja välttämättä ne eivät ole kokonaisekologisia.

Rakennusinsinöörinä Aleksi on kuitenkin miettinyt ratkaisua suomalaisittain.

– Thaimaassa rakennuksissa ei juurikaan ole ilmanvaihtoa, eli päiväsaikaan huoneisiin tulevaa kuumaa ilmaa ei pyritä johtamaan pois ja auringon laskettua tätä ilmaa joudutaan viilentämään enemmän. Suunnitelmissa onkin, että teemme majoitustiloihimme ilmanvaihdon, jossa lämmin ilma siirtyy ullakolle.

Miten asiakkaat ovat löytäneet tämän ihastuttavan paikan?

Auringonlasku on upea myös sisämaassa.

– Mae Phim Thaimaassa on vähän kuin Kärsämäki Suomessa. Etelä-Suomesta Lappiin on sen verran matkaa, että välttämättä yhden pysähdyksen taktiikalla ei haluta ajaa. Sama tilanne on, kun Bangkokista lähdetään esimerkiksi Koh Changille. Monet haluavat valmistautua lomaansa viettämällä meillä yhden-kaksi yötä. Samoin paluumatkalla nautitaan vielä viimeisestä lomayöstä.

– Lähinnä Bangkokista meille tulee etätöitä tekeviä, jotka haluavat uppoutua töihinsä. Heti kun päivä on täynnä, katkaistaan tietokoneesta virrat ja aletaan rentoutua ja nauttia vapaa-ajasta ja elämästä.

Pariskunta on nyt ollut majatalon emäntinä ja isäntinä seitsemän kuukautta. On upeaa aistia, että molemmat ovat iloisia tekemästään päätöksestä ja jatkavat innolla majoitus- ja ravintolantoimintojen kehittämistä.