Joskus aikana ennen koronavirusta Pekka ja Tipa pitivät Jomtienillä baaria, jonka yhteydessä toimi parturi-kampaamo. Nyt ovat asiat vähän toisin päin.

Eipä ennen olekaan tullut käytyä parturissa, jossa on alkoholin myyntioikeudet.

Sellainen tuli torstaina 17.2. vastaan, kun päätimme noudattaa Thaimaan Suomalaisen ikiaikaista perinnettä, jonka mukaan suomalainen tukee paikkakunnan suomalaisyrittäjiä.

Torstaiaamuna piti ensin hakea passi Immigrationista ja kun hiukset oli viimeksi leikattu monta kuukautta sitten, oli tullut aika tutustua uuteen Suomen värejä tunnustavaan parturikampaamoon siinä Hanuman -patsaan lähellä kohdassa, josta Jomtienin kakkoskatu alkaa. Jotkut puhuvat Hyrsylän mutkasta.

Koska yksi kuva selittää enemmän kuin tuhat sanaa, niin todettakoon Salon Tipan sijaitsevan pikkukuvassa oikealla näkyvässä rakennuksessa Jomtienin kakkoskadun puolella.

Tipa ja Pekka kampaamonsa edessä seuraamassa sateen tuloa.

Salon Tipa ilmoittaa ovellaan avaavansa klo 10, mutta tullessani paikalle vain hieman klo 10 jälkeen, oli päivän ensimmäinen asiakas jo kassalla maksamassa hiustenleikkuustaan.

Minulla kävi tuuri, kun pääsin suoraan tuoliin. Partansa paikalla ajattamassa käynyt Risto kertoi joutuneensa odottelemaan leikkuuvuoroaan ainakin yhden salmiakkikossun ajan. Isäntä kuulemma tarjosi.

– Miten leikataan, Tipa kysyy.

– Sinähän tässä se ammattilainen olet, vastaan. Tee mulle mitäs tahdot.

Jutustelu tukanleikkuun lomassa sujuu suomeksi. Koitan kysellä, parturi-kampaamon perustamisesta ja saan kuulla sen tapahtuneen huhtikuussa 2021.

– Eipä täällä silloin juuri suomalaisia ollut, mutta thaimaalaisia asiakkaita alkoi käydä, Tipa kertoo.

Juuri poistumassa ollut asiakas vaikutti työhön tyytyväiseltä, koska sopi jo seuraavaa aikaa.

Tyhjä liiketila keskeisellä paikalla löytyi vuokralle Ayara -hotellilta. Ennen samoissa tiloissa sijaitsi apteekki.

– Meillä on tässä kolme kerrosta. Pekka on sisustanut tuonne kakkoskerrokseen sellaisen juhlatilan, jossa on järjestetty syntymäpäiväjuhlia ja muuta mukavaa. Kolmannessa kerroksessa asutaan sitten itse.

Tipa kertoo kampaamon edessä roikkuvan suuren Suomen lipun olevan paikan paras mainos nyt, kun Jomtienillä taas on suomalaisia.

– Ihmiset näkevät tuon lipun ja tulevat katsomaan, mikä paikka tämä oikein on.

Pekka on pohjoisen poikia ja lappilaisuus pilkistää siellä sun täällä niin kampaamossa kuin kakkoskerroksessakin. On suksia seinällä ja kuvaa Napapiiriltä.

Kakkoskerroksen “juhlahuoneistossa” on seinälle ripustettu Pekan viimeiset jäljellä olevat sukset.

Tipa kertoo olevansa lähtöisin Koratista. Kotikylä on n. 50 km päässä Nakhon Ratchasiman kaupungista. Keskustelemme hetken siitä, millainen muukalaislegioona Pattayalla asuukaan. Vai oletko itse tavannut Pattayalla ketään täällä syntynyttä ja kasvanutta ihmistä?

– Pattaya on business city, Tipa toteaa. Tänne tullaan tekemään bisnestä muodossa tai toisessa. Niitä aitoja pattayalaisia kyllä on, mutta ne asuvat Nakluassa tai Banglamungin alueella.

Montako asiakasta sinulla käy päivässä, kysyn uteliaisuuttani. Tipa laskeskelee hetken ennen kuin vastaa.

– Jotain kymmenen.

– Se on aika hyvin, totean täydellisen tietämättömyyden antamalla varmuudella. Mitä minä muka ymmärrän kampaamobisneksistä?

Alakerrasta löytyvässä kuvassa Pekka ja Tipa ovat napapiirillä tapaamassa Joulupukkia.

Samaa mieltä olemme siitä, että on hieno juttu, jos thaimaalaisetkin ovat Salon Tipan löytäneet ja ottaneet omakseen. Se tasaa hyvin sesonkipiikkiä.

Poistuttuani tapaan Pratamnakilta tutun oululaispariskunnan. Olivat menossa varaamaan aikaa Salon Tipalta.

Laitetaan tähän ihan loppuun vielä vihje teille, jotka haluatte käydä tutustumassa Salon Tipaan ja siihen liittyvään kakkoskerroksen juhlatilaan. Menkää perjantaina. Silloin siellä on ruokatarjoilu alkaen klo 17.