Jossain vaiheessa Thaimaan ja Indonesian välistä finaaliottelua tiistaina 16.5. ei voinut olla enää varma, onko kyseessä jalkapallo- vai nyrkkeilyfinaali.

Tapahtumista kertoo jotain se, että loppuvihellyksen lopulta kajahtaessa oli thaimaalaisilla enää kahdeksan pelaajaa kentällä ulosajojen vuoksi. Varsinaisen jalkapallo-ottelun voitti Indonesia maalein 5-2.

Thaimaalainen veri kuohahti ensimmäisen kerran ensimmäisen puoliajan lopulla Indonesian mentyä 2-0 johtoon, vaikka thaimaalaiset olivat hallinneet pelitapahtumia selvästi. Indonesian Muhammad Ramadhan teki avausjaksolla joukkueensa molemmat maalit.

Ensimmäinen torikokous nähtiin punapaitaisten indonesialaisten mentyä 2-0 johtoon.

Toisella puoliajalla nähtiinkin sitten lauma sisuuntuneita sotanorsuja, kuten “Thaimaan huuhkajien” kutsumanimi kuuluu. Sisukkuus ja yritys palkittiin ottelun 65. minuutilla, kun Anan Yodsangwal pukkasi kulman jälkitilanteesta 2-1 kavennuksen. Tasoitusyritykset jatkoajalle pääsemiseksi valuivat kuitenkin kerta toisensa jälkeen tyhjiin.

Kaikki näytti olevan ohi tuomarin puhaltaessa pilliinsä ottelun jatkoajalla. Indonesialaiset aloittivat villit voitonjuhlat, jotka jatkuivat aina siihen saakka, kunnes tuomari ilmoitti puhaltaneensa pilliinsä thaimaalaisten vapaapotkun merkiksi.

Vapaapotkun jälkitilanteesta Yotsakorn Burapha sitten tasoitti ottelun sen 98. minuutilla. Thaimaalaisten tasoitusmaalin jälkeinen ilveily Indonesian vaihtopenkin edessä aiheutti ensimmäisen nujakan varsinaisen peliajan päätteeksi.

Thaimaan viime hetken tasoitus on syntynyt ja thaimaalaiset rientävät Indonesian vaihtopenkin eteen “osoittamaan riemuaan”.

Varsinaiset väkivaltaisuudet alkoivat heti jatkoajan aluksi, kun Ifan Jauhari tälläsi pallon Thaimaan verkkoon ja vei joukkueensa 3-2 johtoon. Tätä ei thaimaalaisten kasetti kestänyt. Tarvittiin joukko järjestysmiehiä taistelemaan tiensä tappelevien osapuolten väliin juuri parahiksi näkemään thaimaalaisten maalivahti Soponwit Rakyartin oikeaoppinen vasen yläkoukku lähitaisteluun pyrkivän Indonesian pelaajan leukaan.

Yläkoukku palkittiin mellakan päätteeksi punaisella kortilla. Samanväristä korttia näytettiin myös Indonesian Komang Trisnandalle ja yhdelle Thaimaan joukkueen huoltoportaan jäsenelle.

Ulosajojen ja tappeluiden sävyttämä jatkoaika vietiin läpi miten kuten. Indonesia teki vielä kaksi maalia, joiden kummankin jälkeinen kalabaliikki muistutti enemmän jonkun pubiliigan joukkueiden välisiä putoamiskarsintoja kuin SEA Gamesin finaalia. Thaimaan jalkapalloliitto FAT onkin jo tänä aamuna ehtinyt välittää anteeksipyyntönsä kisajärjestäjille pelaajiensa urheiluhengen puutteesta.

Jatkoajalla ottelun erotuomari tarvitsi jo kehätuomarinkin taitoja.

“Thaimaata edustavien pelaajien ja henkilökunnan on tilanteessa kuin tilanteessa kyettävä malttamaan mielensä ja pysymään tyyninä”, liiton tiedotteessa sanotaan.

“Jalkapalloliitto ottaa mielellään ehdotuksia vastaan, jotta tällaisilta katastrofeilta jatkossa vältyttäisiin. Eilisessä ottelussa riehuneita tullaan rankaisemaan liiton sääntöjen mukaisesti. Tutkinta asiassa aloitetaan joukkueen saavuttua kotimaahan”, tiedote päättyi.

Eikä muuten ollut ensimmäinen kerta, kun thaimaalaisurheilija sekoaa täysin pelikentällä edustaessaan maataan arvokisoissa.