+66 8 2913 6399
thaimaansuomalainen@gmail.com

Tsunami Memorial Wallilla muisteltiin vuoden 2004 traagisia tapahtumia.

Tsunami muutti monta asiaa Phuketissa. On opittu, että luonnonkatastrofi ei välttämättä etukäteen varoita tulemisestaan ja niinpä Phuketin ympärille on asennettu ns. tsunamipoijuja, jotka rekisteröivät merenpinnanalaisia järistyksiä, on hälytyssireenejä, jotka varoittavat tsunamivaarasta, opastettuja reittejä kokoontumispaikoille jne.

Jälkiviisaat kertovat, että olisihan tuo pitänyt huomata siitä, kun kulkukoirat yht’äkkiä katosivat tai linnuista, jotka nekin ymmärsivät lentää pois ajoissa. Mutta kun ei ymmärretty eikä osattu. Suomen tunnetuin tsunamista hengissä selvinnyt on luultavasti Khao Lakin seudulla puussa roikkunut presidentti Sauli Niinistö.

Tsunamista opittiin monta asiaa, mutta millä hinnalla?

Tämän vuoden uskonnollisia muistotilaisuuksia järjestettiin niin kristillisin, buddhalaisin kuin islamilaisinkin menoin Tsunami Memorial Wallilla Mai Khaossa. Tilaisuudessa olivat läsnä kirkonmiesten lisäksi kaikki ne 45 eri kansallisuutta edustavat vainajat, jotka on haudattu muistomerkin takana sijaitsevalle hautausmaalle. Heidän muistokseen muistomerkille aseteltiin kukkia.

Thaimaan Suomalaisen toimituksessakin elää yksi tsunamiin liittyvä muisto, jonka meille kertoi Phuketissa tsunamin aikoihin vaikuttanut avustajamme. Näin hän sen meille kertoi:

– Mentiin yhden ruotsalaisen ravintolanpitäjän kanssa tsunamin jälkeen katsomaan, mitä äijän rantaravintolalle kuuluu sen hyökyaallon jäljiltä. Olihan se Per varautunut siihen, että paljon on varmaan korjailtavaa ennen kuin ovia voi uudelleen avata, mutta kun se koko ravintola laitureineen oli tsunamin myötä kadonnut, niin oli se melkoinen järkytys. Meille molemmille. No, Pärre otti sen olosuhteisiin nähden yllättävän tyynesti, irroitti avainrenksustaan sen ravintolan avaimet ja heitti mereen. “Pidä loputkin”, se sanoi.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: