+358 44 986 6396
thaimaansuomalainen@gmail.com

Nyt se alkaa. Tulipalossa kuolleiden omaiset ovat kääntyneet DSI (Department of Special Investigations) -poliisin puoleen ja pyytävät DSI:tä selvittämään viranomaisten osuutta siihen, että Mountain B -pubi saattoi toimia niinkin pitkään ilman asiaankuuluvia lupia.

Sattahipissä on jo pitkään spekuloitu sillä, että Mountain B -pubin todellinen omistaja on joku paikallinen korkea-arvoinen viranomainen, joka on käyttänyt bulvaania salatakseen paikan todellisen omistuksen. Spekulanttien mukaan ainoastaan tällainen järjestely on voinut mahdollistaa sen, että poliisi ja paikallisviranomaiset ovat katsoneet pubin olemassaoloa läpi sormien.

Toisen teorian mukaan toiminnan on mahdollistanut ainoastaan korkea-arvoisten viranomaisten turski lahjonta tai mahdollinen epävirallinen osakkuus Mountain B:ssä. Tällaisessa tapauksessa epäviralliset osakkaat ovat osallistuneet Mountain B:n toimintaan ainoastaan kahdessa kohdassa. Ensimmäinen kohta on luonnollisesti voitonjako ja se toinen on voittojen jatkuvan tulon varmistaminen, eli huolehtiminen siitä, että paikan toiminta saa jatkua ilman turhia tarkastuksia tai muita viranomaishäiriöitä.

Thaimaan hallitus julkisti näyttävästi korruptionvastaisen kampanjansa maaliskuussa 2018. Tulokset ovat olleet vaatimattomia.

Nyt nämä tulipalon uhrien perheet kokoontuivat maanantaina 12.9. DSI:n Sattahipin toimipisteen edustalle mukanaan tunnettu juristi Ronnarong Kaewpetch vaatimaan oikeutta tulipalossa menehtyneille tähän mennessä jo 23 omaiselleen. Omaisten mielestä tutkinta on kestänyt jo liian kauan ja sen täytyy johtua siitä, että tapaukseen on sotkeutunut korkea-arvoisia virkamiehiä, poliiseja tai sotilashenkilöitä.

– Vaikka tutkinnassa onkin esitetty pubin omistajiksi Sia B:tä ja Somyotia, joita tullaan syyttämään tulevassa oikeudenistunnossa, ovat tulipalon uhrien perheet huolissaan siitä, että tässä käy samalla tavalla kuin Santika -pubin tulipalossa, jossa yksikään viranomaistaho ei joutunut vastuuseen osallisuudesta tapahtumien kulkuun, juristi Ronnarong sanoi.

Yksi tulipalossa kuolleiden omaisista, pubin kassanhoitajan vanhempi sisar, kertoi saaneensa 50.000 bahtia (n. 1.390 €) hautajaiskuluja varten ja toiset 50.000 bahtia korvauksia, mutta sen jälkeen hän ei ole kuullut mitään kenestäkään asianosaisesta, tapauksen tutkinnasta tai tulevasta oikeudenkäynnistä.

Tulipalon uhrien omaisia edustava juristi (eturivissä oik.) ja omaiset Sattahipin DSI -poliisin toimipisteen edustalla maanantaina 12.9.

Toinen palossa kuolleiden omaisista, Thanakrit Neenoin vanha isä, kertoi perheen menettäneen elättäjänsä tulipalossa sekä sen, että tapausta tutkiva poliisi oli kutsunut ainoastaan erittäin pienen määrän ihmisiä kuultavaksi palon johdosta. Hän toivoi viranomaisten osoittavan edes vähän enemmän kiinnostusta useaa perhettä koskevaa tragediaa kohtaan.

Vetoomuksen vastaanottanut DSI:n tutkija Wirat Kullavanich lupasi kuulustella epäiltyjä uudelleen.

DSI -poliisi on Thaimaassa juuri se riippumaton tutkintayksikkö, joka valvoo niin poliisin kuin muidenkin viranomaisten toimintaa. Tämän lisäksi DSI tutkii suuria talousrikoksia, joiden mittakaavasta sen verran, että DSI tutki jossain vaiheessa Suomen suurimpana pyramidihuijauksena tunnetun WinCapita -jutun Thaimaan haaraa.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: