+358 44 986 6396
thaimaansuomalainen@gmail.com

Viranomaiset ovat sulkeneet Bangkokin länsipuolella sijaitsevan Samut Sakhonin provinssin lähinnä ulkomaalaisten kalastajien keskuudessa riehuvan koronavirusaallon johdosta.

Kaikki alkoi perjantaina 18.12, jolloin Samut Sakhonissa (pikkukuvassa aivan Bangkokin vieressä vas.) havaittiin paikallisella äyriäismarkkinatorilla neljä koronavirustartuntaa. Ensimmäinen tapaus todettiin 67 -vuotiaalla naisella, kertoo uutistoimisto Reuters.

Thaimaalaiseen tyyliin tämä johti välittömästi massiivisiin testauksiin, liiketilojen sulkemisiin ja karanteenikomennuksiin. Testien ensimmäisessä vaiheessa testattiin toreilla ja kalastusaluksissa työskenteleviä ihmisiä, joista 1.192 edusti ulkomailta Thaimaahan tullutta työvoimaa. Valtaosaltaan he tulevat Myanmarista, jossa koronavirus riehuu todella pahana. Niin pahana, että jopa siellä työskennelleet thaimaalaiset ovat pyrkineet takaisin kotimaahansa laittomin keinoin, kun rajan ylittäminen laillisin keinoin vie joidenkin mielestä tarpeettoman paljon aikaa. Aikaa, jonka puitteissa saattaa altistua koronavirukselle.

Testien seurauksena Thaimaassa raportoitiinkin sitten lauantain aikana kaikkiaan 535 uutta koronavirustartuntaa, jonka seurauksena koko provinssi päätettiin sulkea muulta Thaimaalta. Provinssin sulkeminen tarkoittaa Thaimaassa sitä, että muilla kuin lääkekuljetuksilla, sairaskuljetuksilla ja pelastustoimella ei ole provinssiin tai sieltä pois mitään asiaa. Edes työmatkaliikennettä ei sallita.

Bangkokista kohti Samut Sakhonia johtava tie on tunnettu paitsi jatkuvista ruuhkistaan, niin myös niitä aiheuttavista tietöistä.

Keskiviikkoon 23.12. mennessä on meininki testata yli 10.000 Samut Sakhonin provinssin asukasta ja se on semmoinen operaatio, johon ei provinssin ulkopuolisia tarvita asioita sotkemaan. Testejä on tarkoitus laajentaa myös naapuriprovinsseista ainakin länteen päin Samut Songkhramiin ja pohjoispuolen Nakhon Pathomiin, kertoi aiemmasta julkisuudesta jo meidänkin lukijoillemme tutuksi tullut tiedottaja Taweesin Wisanuyothin Reutersille. Kuluvan viikon mittaan tullaan testaamaan alueella ainakin 40.000 ihmistä.

– Niiden testien seurauksena tartuntaluvut aivan varmasti tulevat vielä nykyisestä lisääntymään, sanoi terveysministeriön johtaviin virkamiehiin kuuluva Kiatiphum Wongrajit Bangkok Postille.

Monelle niin tuttu Bangkokin länsipuolella ysitieltä Hua Hinin suuntaan erkaneva ruuhkainen tietulliasema muuttui yhdessä yössä lähes autioksi vartioasemaksi, jossa satunnaisten kuljetusautojen lisäksi päivystävät ainoastaan vuorossa olevat vartijat ja tietullikoppien työntekijät. “Mihin kuvittelet olevasi menossa ja millä asialla?”

Bangkokista esimerkiksi Cha-Amiin, Hua Hiniin, Prachuap Khiri Khaniin tai vaikka Krabille tai Phuketiin maanteitse pyrkivät joutuvat nyttemmin kiertämään koko Samut Sakhonin provinssin pohjoisen kautta. Sulkua jatkuu ainakin 3.1. saakka ja jatkosta päätetään tammikuun alussa. Sunnuntaina raportoiduista uusista koronavirustartunnoista peräti 146 oli ulkomaalaisilla työntekijöillä Samut Sakhonissa ja sunnuntain 20.12. jälkeen viikonlopun saldoksi saatiin provinssin alueella 694 tartuntaa, joista vain 13 oli thaimaalaisilla. Lisäksi viikonlopun mittaan tuli vielä 19 tapausta Bangkokissa ja 41 ulkomailta tullutta.

Naapuriprovinssiin iskeneen koronaviruspiikin lisäksi bangkokilaisten riemuna on juuri joulun alla iskenyt saastepiikki.

Samut Sakhonissa todettu koronapiikki sattui siinä mielessä pahimpaan mahdolliseen aikaan, että Thaimaa oli juuri lieventämässä viisumimääräyksiään ja avaamassa rajojaan ulkomaalaisille matkailijoille. Ja nyt sitten tämä!

Näin aikaisessa vaiheessa on vielä mahdotonta sanoa, kuinka laajalle koronavirustartunnat ovat levinneet. Samut Sakhonin Central Shrimp Market sattuu olemaan yksi koko Thaimaan suurimmista tukkutoreista, jossa myös lähiprovinssien kauppiaat ja ravintolat käyvät äyriäisostoksilla. Tästä johtuen on hurjimmissa visioissa puhuttu jopa viiden muun provinssin kattavasta leviämisalueesta, joista yksi ja väkirikkain on eittämättä Bangkok. Eikä pääkaupunkia ympäröivissä provinsseissakaan pulaa väestä ole. Vrt. Helsinki ja Uusimaa.

Samut Sakhonin naapuriprovinsseista on jo mainittujen Bangkokin, Nakhon Pathomin ja Samut Songkhranin lisäksi mainittu nimeltä vielä Ratchaburi ja Suphan Buri. Tästä huolimatta viranomaiset uskovat asioiden olevan taas kontrollissa noin neljässä viikossa, kiitos tartuntapiikin havaitsemisen jälkeen nähdyn nopean viranomaistoiminnan ja jo saadun harjoituksen tartuntalähteiden jäljittämisessä.

– Viruksen leviäminen thaimaalaisten keskuuteen on epätodennäköistä pelkästään siksi, että thaimaalaiset eivät tänä päivänä juurikaan liiku kauas kotikonnuiltaan ja siirtotyöläisetkin pysyttelevät pitkälti omissa oloissaan, lausahti koronaviruksen leviämistä ehkäisevän Department of Disease Controlin johtaja Opas Kankawinpong Bangkok Postille.

Thaimaan turismi suli vuoden 2020 aikana vuotta aikaisemmasta lähes 40 miljoonasta turistista noin 6,7 miljoonaan ulkomaalaiseen turistiin, joista valtaosa nähtiin jo tammi-helmikuussa 2020. Vuodelle 2021 ennustetaan kahdeksaa miljoonaa ulkomaalaista turistia, joista suurin osa saapunee maahan lokakuussa tai sen jälkeen vuoden viimeisen neljänneksen aikana.

Thaimaan turistikatoa kuvaamaan laitetaan yleensä uutisjuttujen yhteyteen kuvia tyhjistä rannoista, mutta aivan sama pätee kaupunkeihinkin.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: