Rayongin provinssista puhuttaessa pääosaan nousevat yleisimmin rannat ja provinssin ihastuttavat pienet rantakaupungit, joista suomalaisille tutuin on eittämättä Mae Phim, mutta Rayong on paljon muutakin kuin hiekkarantaa, aurinkoa ja kristallinkirkasta merivettä.

Otetaan suunnistuksen tukipisteeksi kaikkien tuntema Koh Sametin saari ja ajetaan mantereen puolella sijaitsevasta Ban Phe’n kylästä semmoiset 40 minuuttia pohjoiseen Rayong Botanical Gardeniin, jonka karttaa tutkiva kansalainen löytää tien nro 3139 eteläpuolelta. Vaikkemme me farangit juurikaan Rayongin suomaita tunne, niin paikalliset kyllä ovat siellä kulkeneet kalastelemassa, lintuja metsästämässä ja keräilemässä syötäviä kasveja jo vuosisatojen ajan.

Tämä on sinulle, joka kerrankin haluat olla ihan yksin. Rauhassa kaikelta kiireeltä ja hälinältä sekä poissa toheloiden turistien vaikutuspiiristä.

Nuoriso ihmetteli rivissä kaloja. Bangkokista olivat.

Täällä sinulla on ympärilläsi pelkkää suota, jos ei oteta lukuun niitä yli 400 erilaista kasvi- ja eläinkunnan edustajaa, jotka suomaastoissa elelevät. Merimetsot, haikarat ja ateriaansa metsästävä kuningaskalastaja eivät sinusta isommin piittaa, kunhan annat niiden välittää omista asioistaan kaikessa rauhassa. Itse opin noin 20 vuotta sitten ensimmäisen kerran Portugalin etelärannikolla yhdistämään haikarat kiireettömyyteen ja täällä tuo parin vuosikymmenen takainen vaikutelma vahvistuu entisestään.

Tuulen tuoma suon selvästi tunnistettava omanlaisensa aromi saa ajattelemaan, että kenties tuolla mättäiden joukossa vaanii kaimaani. Sellainen, jota noin 35 vuotta sitten tulin kivittäneeksi Floridan rämeillä jossain osavaltion poikki kulkevan Alligator Alleyn varrella. Kaimaani ei edes värähtänyt, vaikka osuma tuli suoraan sen kuonoon.

Mitä lyödään vetoa, niin osa näistäkin nuorista on aiemmin kahlaillut korkeintaan Bangkokin tulvissa?

Metsänvartijan mukaan täällä ei ole alligaattoreita, joten se siitä, mutta lintuja on sitäkin enemmän. Ja kalaa. Se selittääkin nuo linnut.

Täällä voi vuokrata pienen veneen, sampanin – mitähän sekin on suomeksi? – ja käydä sen avulla katsastamassa paikkoja, jonne ei kuivin jaloin muuten pääsisi. Kiireetön meloskelu on omiaan sulauttamaan paatuneimmankin kaupunkisissin suomaisemaan. Kannattaa olla liikkeellä varhaisaamun tunteina, kun luonto herää eikä aurinko vielä läkötä niin kuumana.

Toinenkin vesisamoilija.

Auringon alkaessa käydä liian tuttavalliseksi voi meloa rantaan ja siirtyä tutkimaan maastoa puiden varjossa. Luontopolku vie sinut siltojen yhdistämille kolmelle saarelle ja metsään, joka on kuin suoraan Taru sormusten herrasta -trilogiasta. Jos tulet lapsellisuuden puuskassa lyöneeksi puunrunkoa, kuten muuan nimeltä mainitsematon vaeltaja teki, niin siitä ei seuraa juuri mitään – rystysille. Puun rungot kun muodostuvat paperin tapaisista ohuista kerroksista, jotka joustavat kätesi alla.

Iltaa kohti voikin sitten katsella vähän erilaista auringonlaskua. Joka on käynyt Etelä-Espanjassa sijaitsevassa El Chorron kansallispuistossa tietää, millaisissa tunnelmissa täällä iltapäivää vietetään. Jos haluaa viettää useamman iltapäivän, niin Hinsuay Namsai Resort on lyhyen ajomatkan päässä ja luonnonhelmassa yöpymisen mahdollistaa puiston leirintäalue sydäntä riipaisevaan 50 bahtin hintaan yöpyjää kohti.

Luontopolulle pääsee oppaan kanssa tai ilman.

Veneen vuokraaminen maksaa 600 bahtia, kajakin 100 bahtia tunnilta ja fillareitakin löytyy hintaan 50 bahtia. Vuokraamot ovat avoinna klo 8.30-16.30. Lisätietoja numerosta 038 638 880-1. Yksityiskohtaisempaa infoa myös puiston osittain englanninkielisiltä Facebook -sivuilta.