+66 8 2913 6399 | Suomi +358 44 986 6396
thaimaansuomalainen@gmail.com

Monet pattayalaisravintolat, etenkin meren antimiin erikoistuneet, kärsivät vieläkin pandemian aiheuttamista tappioista.

Pattayan ravintolat elpyvät eri tahtia. Pikaruokapaikat ja pizzeriat toimivat jo lähes kuin mitään pandemiaa ei ikinä olisi ollutkaan, mutta erikoistuneimmissa paikoissa pandemian jäljet näkyvät edelleen. Paitsi rahallisten tappioiden, myös osaavan henkilökuntavajeen paikkaaminen näyttää kestävän. Kiinalaisturistien paluun toivotaan tuovan helpotusta ainakin taloudelliseen tilanteeseen.

Taloudelliseen siksi, että se on yllättävää kyllä helpompi korjata kuin ammattitaitoisen työvoiman puute. Pitkälle erikoistuneissa kala- ja äyriäisravintoloissa kun on samanlainen tilanne kuin Suomessa toimivilla thaimaalaisravintoloilla. Riihimäkeläisen Naa’s Cuisine -ravintolan omistajan mukaan kokiksi kun “ei voi ketään Jamppaa ottaa ABC -asemalta”.

Lokakuussa 2022 järjestetyn Pattaya Seafood Festivalin tarkoituksena oli auttaa ravintoloita pääsemään jaloilleen pandemian jäljiltä.

Pattayalaiset paremman luokan kalaravintolat joutuivat sulkemaan oviaan pandemian aikana ja suuri osa niiden sen aikaisesta työvoimasta on tässä välissä ehtinyt jo sitoutua muualle. Osa on palannut kotiseuduilleen ja osa hakeutunut Bangkokiin tai Phuketiin, missä samasta työstä maksetaan parempaa palkkaa.

Walking Streetillä toimivan tunnetun King Seafoodin omistajarouva Premwadee Saekoaw kertoo Walking Streetin laaturavintoloiden olevan edelleen aika tyhjiä.

– Ehkä joka kolmas ravintola on täällä päässyt jaloilleen pandemian jälkeen, hän kertoo.

Lisäksi on ollut Street Food Festivalia, Coffee on the Beach -tapahtumaa jne.

– Parhaiten pärjäävät ne, joiden asiakaskunta muodostuu venäläisistä, thaimaalaisista ja korealaisista turisteista ja jotka tarjoavat buffet– tai hotpot -tyylisiä illallisia. Kun esimerkiksi meille tultiin ennen pandemiaa syömään todella hyvin; alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka tai kahvi hyvine ruokajuomineen, on tämän päivän trendi sellainen, että asiakas tilaa vain yhden ruoka-annoksen, hän selvittää.

Tuollainen yhtälö tarkoittaa Premwadeen mukaan käytännössä sitä, että vaikka asiakkaita kävisi sama määrä kuin ennen, toisi tuollainen asiakaskäyttäytyminen ravintolalle korkeintaan puolet siitä liikevaihdosta, mitä se teki ennen pandemiaa.

– Mutta kun ei käy sitäkään, ravintoloitsija huokaa.

Walking Streetillä on todella hyviä kalaravintoloita, joista osalla menee todella huonosti vieläkin.

 

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: