+66 959 45 0901
toimitus@thaimaansuomalainen.com

Ari on ollut naimisissa thaimaalaisen vaimonsa kanssa neljä vuotta.

– Meidän perheessä vaimoani on ihmetyttänyt lähinnä meidän suomalaisten ainainen kiire kaikissa asioissa. Suomalainen ruoka on sellaista ettei se oikein aina hänelle maistu ja suomalaisten alkoholin kulutus kummastuttaa, koska emäntäni itse on lähestulkoon absolutisti. Itseäni aluksi taas vierastutti vaimon tapa hoitaa koko talous kun itse olin tottunut siihen, että kotitaloustyöt tehdään yhdessä. Tähän kaikkeen ollaan silti vuosien myötä totuttu. Hän hoitaa kodin ja minä käyn työssä.

Jukka, avioliitossa thaimaalaisen kanssa vuoden

– En usko, että parisuhteessa suurin kysymys ovat lopulta kulttuurien erilaisuudet vaan enemmänkin henkilökohtainen yhteensopivuus. Itseäni ihmetyttää nykyisen vaimoni tapa kerätä vanhoja ongelmatilanteita päähänsä ja sitten jossain vaiheessa räjäyttää ne kaikki ulos kuin ylikeitetty papupata. Ehkä tässä on jotain thaimaalaisille luontaista, koska myös edellisellä naisystävälläni oli sama tapa. Vaimoni puolestaan ei noissa tilanteissa ymmärrä, miksi minä en ymmärrä hänen äkillistä pikaistumistaan. Onneksi tilanne aina rauhoittuu yhtä nopeasti kuin on alkanutkin.

Thaimaalaiset marjanpoimijat työmaallaan suomalaismetsässä.
Thaimaalaiset marjanpoimijat työmaallaan suomalaismetsässä.

Esko, naimisissa thaimaalaisen kanssa kaksi vuotta

– Ehkä aluksi ihmetytti se, että huoli huomisesta ei thaimaalaisilla ole niin pinnalla kuin suomalaisilla. Voidaan tehdä esimerkiksi ostopäätöksiä niin, että rahat juuri ja juuri riittävät tavaran maksamiseen. Positiivisena olen nähnyt tietynlaisen kiitollisuuden kaikkia hyviä asioita kohtaan. Se on helposti huomattavissa. Kysyin kerran vaimoltani mitä hän mahdollisesti pitää outona tai kummallisena meissä länsimaalaisissa ja varsinkin tietysti suomalaisissa miehissä. Vaimo vastasi, että “kaiken tämän nähneenä en enää mitään”.

Mikko, avioliitolla ikää viisi vuotta

– Thaimaalainen temperamentti kun kuohahtaa, niin se on kuin urheiluauto: Kiihtyy nopeasti, mutta toisaalta pysähtyykin (rauhoittuu) nopeasti. Eli riidat meillä hoidetaan ennen nukkumaanmenoa eikä jäädä mököttämään päivä- tai viikkokausiksi.

Pekka, avioliitossa seitsemän vuotta

– Vaimoni on sopeutunut todella hyvin Suomeen. Oikeastaan ainoa asia, josta hän ei pidä ja joka aiheuttaa ongelmia, on ilmasto. Kesä on ihan ok, mutta talvi tuntuu hänestä joskus sietämättömän kylmältä ja pimeältä. Koulussa opiskelun kautta hän on silti saanut paljon ystävättäriä, jotka ovat samassa tilanteessa ja sitä kautta ovat voineet jakaa tuntemuksiaan. Kaverien saaminen täällä Suomessa on sopeutumisen kautta varmasti tärkeää. Suomen kallista hintatasoa hän myös alkuun ihmetteli.

Pala Thaimaata Helsingin Käpylässä.
Pala Thaimaata Helsingin Käpylässä.

Artsi, kolme vuotta aviossa

– Hän ei ymmärrä meidän suomalaisten alkoholin käyttöä, kun pahimmillaan tintataan perjantai-illasta aina sunnuntai-iltaan saakka. Myös suomalainen tarkkuus ei aina mene jakeluun. Itselleni oli alussa vaikea ymmärtää sitä, että vaimoni on lähes mahdotonta sanoa ettei hän osaa tai tiedä jotain asiaa ja se johtaa sitten siihen, että tehdään kuitenkin ja näin pilataan hyvät värkit.

Kaitsu kahden vuoden kokemuksella

– Vaimoni ei ymmärrä alkoholin kanssa läträämistä eikä suomalaisten ruokien mauttomuutta. Hän puolestaan kokkaa Isaan -herkkujaan ja itse en moista mössöä syö. Ei näistä asioista silti liittomme aikana ole sen suurempia ongelmia ollut. Vaimoni todellinen välittäminen sen sijaan yllätti minut täysin. Jouduin kolmeksi päiväksi sairaalaan ja sinä aikana vaimo poistui huoneesta vain puoleksi tunniksi mennäkseen hakemaan kännykkälaturini, jota tarvitsin. Nukkui sohvalla vieressäni ja hoiti jopa sairaanhoitajan sijasta iltapesuni.

Thai -vaimo tuo tullessaan sangen usein omat eväät.
Thai -vaimo tuo tullessaan sangen usein omat eväät.

 

0 comments

%d bloggers like this: