+66 8 2913 6399
thaimaansuomalainen@gmail.com

Bangkok on yksi maailman ruuhkaisimmista suurkaupungeista. Tämän huomaa niin turisti kuin vakituisemminkin asuva. Syitä massiivisiin liikenneruuhkiin lienee useita, mutta on asioita joilla nykyistä tilannetta voisi helpottaa. Julkisesta liikenteestä ja sen järjestelyistä voi olla montaa mieltä, mutta myös paikallisten taksien toiminnassa ja asenteessa on viilaamista – paljon.

– Voi …tu! äyskähdin selkeällä suomella samalla kun löin jo kolmannen riemunkirjavan Corollan takaoven turhautuneena kiinni. Itse jään taas kerran auton ulkopuolelle, en pirssin sisään, jonne mieleni haluaisi. On kiire ja olen lisäksi räkätaudissa ja kuumeessa. Pitäisi sairaalaan päästä.

En kävele BTS -asemalle kuumeisena, koska se on kaukana. En halua tuk-tuk -taksia. Haluan vain perille. Nopeasti.

Tämä on näitä kertoja, kun punaista valoa kantava paikallinen taksi kieltäytyy ajamasta paikasta A paikkaan B. Tämänhän kai tulisi olla laitonta; jos punainen valo palaa, on kuljettajan ajettava sinne, minne asiakas haluaa – järjen ja kohtuuden rajoissa toki.

En usko, että muutaman kilometrin matka on yhdellekään kuljettajalle ylivoimainen tehtävä. Enhän sentään ole pyytämässä autoa Bangkokista esimerkiksi Isaaniin vain hetken varoitusajalla. Ainoastaan lähisairaalaan.

Kuljettajat voinkin jakaa näiden vuosien kokemusten perusteella muutamaan eri luokkaan:

A) Ottavat kyydin, ovat kohteliaita ja mittari lähtee raksuttamaan automaattisesti. Auto on siisti ja kuljettaja asiallinen. Ruuhka ei haittaa.
B) Yrittävät hyötyä kaiken mahdollisen asiakkaan epätoivosta; milloin vedotaan ruuhkiin, milloin taas huonoon keliin, kuten rankkasateeseen. 300 bahtia tai muuten auto ei liiku. No, ei liiku ainakaan minun tapauksessani.
C) Kohteliaat, mutta kiireiset. Ajovuoro päättyy eikä kuljettaja yksinkertaisesti voi ajaa kohteeseen, koska auto täytyy luovuttaa omistajalle tiettyyn määräaikaan mennessä. Yleensä he hymyilevät kohteliaasti ja osoittavat kelloaan josta tajuan, että he eivät vain voi renkinä työskennellessään tehdä yliaikaa. Nostan hattua heille. He sentään selittävät tilanteen ja ovat oikeasti pahoillaan asiasta.
D) Ylimieliset suharit, jotka ilman sen kummempaa syytä vain käsimerkillä osoittavat, että ei kiinnosta ajaa. Kysyn aina spesifisistä syytä tähän thai -kielellä vastausta lähes koskaan saamatta. Ei kai vaan huvita ajaa. Ehkä on tuottavampaa ajella kadulla punainen merkkivalo päällä siltä varalta, että joku hölmö erehtyisi maksamaan könttäsumman 500 metrin päähän.

Tämän seuraavan voisikin hyvin kääntää thai -kielelle vinkiksi parempaan tienestiin taksinkuljettajana:

1. Jos olet osa ruuhkaongelmaa, voit helposti olla osa myös sen ratkaisua. Liikenneruuhkan sattuessa jätä suosiolla se (välillä pierulta haiseva taksi) lähimmälle parkkipaikalle, kaiva itsellesi maapotero ja mieti siellä montun pohjalla miksi ihmeessä bisnes ei suju. Onko asenteessasi jotain vikaa mahdollisesti?

2. Älä kuvittele, että ulkomaalainen automaattisesti maksaisi monta kertaa enemmän kyydistäsi kuin paikallinen. Sama matka, sama taksa.

3. Tiesitkö, että mittaria pitää lain mukaan käyttää? Jos et – vaihda ammattia. Eikä se sun mittari mitään rikki ole, älä yritä.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: