+358 44 986 6396
toimitus@thaimaansuomalainen.com

Ennen perjantaita 22.10. kukaan ei varmaan ollut edes kunnolla tajunnut, kuinka pahassa jamassa Thaimaan valtion talous on. Tilanteen oli nimittäin oltava todella paha ennen kuin kansallisylpeät thaimaalaiset polvistuivat ulkomaailman edessä ja sanoivat, että “tulkaa vaikka kaikki, kunhan tulette”.

Itse pääministeri myönsi omassa Facebook -kirjoituksessaan, että mikäli Thaimaa olisi pitäytynyt alkuperäisessä suunnitelmassaan myöntää karanteenivapaus ainoastaan 10:lle tarkoin valitulle kansakunnalle, niin olisi ollut vaara kaikkien muiden maiden kansalaisten suuntaavan kulkunsa jonnekin muualle kuin Thaimaahan seuraavalla lomallaan. Sitä ei Thaimaan talous olisi enää kestänyt, sillä riisinviennin varaan ei Thaimaan talousihmettä 2000 -luvun alussa todellakaan rakennettu. Aasian taloustiikerin eväät tulivat aivan muualta kuin riisipelloilta.

Koronakriisi on vienyt Thaimaasta noin kolme miljoonaa matkailualan työpaikkaa. Se on paljon, jos ajatellaan, että kesäkuussa 2019 koko Suomessa kävi töissä vähemmän ihmisiä, 2,67 miljoonaa. Matkailutuloja on vuosittain jäänyt saamatta suurin piirtein Suomen valtion budjetin verran. Ei sitä mikään talous jatkuvasti kestä.

Ensimmäinen varovainen nyökkäys viralliselta Thaimaalta ulkomaalaisten matkailijoiden suuntaan nähtiin reilu vuosi sitten, kun maan matkailusta vastaava Tourism Authority of Thailand (TAT) julkaisi lukuja, joiden mukaan ulkomaalaiset turistit käyttivät Thaimaassa yli kaksi kertaa niin paljon rahaa kuin thaimaalaiset kotimaassa matkaillessaan. Lisäksi myönnettiin ulkomaalaisten tuovan maahan valuuttatuloja, mitä kotimaan matkailijat eivät ikinä tee.

Niinhän sitä Suomessakin aikoinaan sanottiin, että “markka on hyvä konsultti”. Tätä konsulttia alkoi Thaimaakin pakon edessä pikku hiljaa oppia kuuntelemaan. Sitä ennen oli aina ja joka käänteessä matkailusta puhuttaessa muistettu mainita Thaimaan kotimaan matkailun olevan suurempaa kuin ulkomaalaisten Thaimaan -matkailun. Sitähän se olikin kappalemääräisesti, mutta ei rahassa mitattuna.

Koronavirus osoitti Thaimaalle, kuinka monta kerrannaistyöpaikkaa yksi matkailualan työpaikka maalle luo. Maan rajojen sulkemisen jälkeen alkoivat ensin kurjistua hotellit, sitten ravintolat, sitten taksi- ja bussifirmat, sitten päiväretkien järjestäjät, safaripuistot, eläintarhat jne. Tänään tulleen tiedon mukaan nyt on alettu sulkea yksityisiä kouluja siksi, ettei oppilaiden vanhemmilla ole varaa maksaa koulujen lukukausi- ym. maksuja eikä kouluilla näin ollen varaa maksaa palkkoja opettajille ja muulle henkilökunnalle. Thaimaassa ei kai koskaan ole ollut niin paljon työttömiä kuin nyt. Löytyneekö mitään vastaavaa edes Siamin, Ayutthayan tai Sukhothain ajoilta?

Ainakin hetkeksi Thaimaan on pakko unohtaa laatuturismi ja muut siihen liittyvät korkealentoiset suunnitelmiksi kutsumansa haaveet. Nyt on realistisemman matkailupolitiikan aika, kun jostain pitäisi taas alkaa rahaakin saada.

Entä millaisen Thaimaan me tulemme marraskuussa näkemään? Tuleeko järkytys olemaan yhtä suuri kuin eräällä viikko-osakekauppiaalla, joka lähti Suomesta kasinotalouden huippuvuonna 1988 ja palasi ensimmäisen kerran maailmalta verovapaata autoa tuomaan pankkituki-Suomeen syksyllä 1992? Olo oli niin kuin olisi Venäjälle tullut. Tai Puolaan. Suomen silloinen kansa näytti koostuvan yksinomaan toivonsa menettäneistä työttömistä.

Odotukset kiteytti ehkä parhaiten Facebook -sivuillaan, josta kuvammekin ovat, itse pääministeri toteamalla, että “toivottavasti edessä olevat pitkät vapaat tuovat jotain hyviäkin uutisia”. 

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: