+358 44 986 6396
toimitus@thaimaansuomalainen.com

Maailman ensimmäinen kokonaan aurinkoenergialla toimiva katamaraani rantautuu Pranburiin 1.5.2022 ja sitä pääsee ihastelemaan lähemmin 1. ja 2.5. klo 10-17.

Pranburi on yksi etappi aluksen kuusivuotisella nollapäästöisellä matkalla maailman ympäri. 31 -metrinen Energy Observer -alus aloitti matkansa Bretagnen Saint Malosta lähes kaksi vuotta sitten.

Matkan tarkoitus on osoittaa, että myös merillä voidaan liikkua hiilijalanjälkiä jättämättä ja että maailman meret ovat ylitettävissä pelkästään aurinkoa, tuulta, vuorovesi-ilmiötä ja vetyä hyödyntämällä. Energy Observer kykenee tuottamaan oman vetypolttoaineensa itse merivedestä seilatessaan merellä hieman yli seitsemän solmun (n. 12,6 km/t) tuntinopeudella.

Kaikkiaan alus kykenee varastoimaan 62 kg vetyä, mikä voimalamittakaavassa vastaa noin kahta megawattia. Määrä vastaa keskiverron kotitalouden yhden vuoden energiatarvetta.

Aluksen energiankulutuksesta vain kuusi prosenttia koostuu merivedestä saadusta vedystä. 52 % aluksen käyttämästä energiasta saadaan auringosta ja 42 % tuulesta. Alkuperäinen alus on 35 vuotta vanha ja sillä ehdittiin matkata maailman ympäri useampaankin kertaan ennen kuin se sai nykyisen varustuksensa, jonka lopulliseksi hinnaksi tuli noin 4,7 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

Pranburin Racer Marinaa ennen alus on käynyt Indonesiassa ja Singaporessa. Matkan aikana aluksen miehistö kerää kokemusta, jonka ansiosta Energy Observerin kaltaisia aluksia voidaan jatkossa rakentaa halvemmalla ja tehdä niistä helppokäyttöisempiä kuin vielä tänä päivänä.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: