+358 44 986 6396
toimitus@thaimaansuomalainen.com

Sunnuntaina 15.5. kunnioitettavat 90 vuotta täyttänyt entinen pääministeri Chavalit Yongchaiyudh (pikkukuva) aikoo perustaa uuden puolueen.

Chavalitin noin vuoden mittainen pääministerikausi ajoittuu vuosiin 1996 ja 1997 ja sitä ennen hän toimi puolustusministerinä Banharn Silpa-archan hallituksessa vuosina 1995-1996 ja sisäministerinä Chuan Leekpain hallituksessa vuosina 1992-1994. Vuonna 2001 hän liittyi Thaksin Shinawatran perustamaan Thai Rak Thai -puolueeseen ja toimi Thaksinin ensimmäisen hallituksen varapääministerinä.

Chavalitin kiinnostus politiikkaan heräsi vasta myöhemmällä iällä. Ilmeisesti mies koki tarvitsevansa jotain hyödyllistä tekemistä sen jälkeen, kun jäi armeijan palveluksesta kenraalina eläkkeelle 58 -vuotiaana vuonna 1990.

Uuden puolueen nimeksi tulee Siam Civilize -puolue Chavalitin johtaman Siam Civilize -säätiön mukaan. Säätiön päätavoitteena on edistää koulutusta, yhteiskunnallista toimintaa ja kulttuuria investoimalla niihin liittyviin hankkeisiin.

Siam Civilize -säätiön nettisivuilla säätiötä johtava Chavalit esiintyy tämän näköisenä.

– Olen edelleen terve, poliittisesti hyvin kokenut ja toiminut neuvonantajan roolissa yhteensä seitsemässä eri puolueessa, hän sanoi syntymäpäivähaastattelussaan, joten eiköhän ole minunkin jo korkea aika perustaa puolue, jonka tavoitteisiin olen täysin sitoutunut.

Poikkeuksellisen tästä politiikan teräsvaarista ja hänen uudesta puolueestaan tekee se, ettei hän itse aio pyrkiä pääministeriksi tai ryhtyä edes oman puolueensa puheenjohtajaksi. Sen sijaan hän aikoo etsiä puolueelle pätevät johtajat työskentelemään niin puolueen kuin kansankin hyväksi.

– Olen hyvin huolissani Thaimaasta ja miksen olisi? Maa on pahoissa vaikeuksissa ja ihmisillä on niskassaan hurja velkataakka, hän sanoi kieltäytyen antamasta arvioita siitä, kuinka hyvin tai huonosti pääministeri Prayut Chan-O-Chan hallitus on hoitanut Thaimaan asioita. Spekulaatioihin tulevien vaalien sijaan tapahtuvasta uudesta sotilasvallankaappauksesta Chavalit sanoi voivansa jopa kannattaa sitäkin vaihtoehtoa, mikäli uskoo sen olevan kansan parhaaksi.

“Ei hyvältä näytä”, kommentoi Chavalit Thaimaan nykytilaa.

Armeijan ylipäällikkö, kenraali Narongpan Jitkaewtae on jo julkisuudessa ehtinyt kiistää kaikki vallankaappaushuhut sanomalla pääosin samojen kenraalien olevan edelleen vallassa, jotka toteuttivat vuoden 2014 sotilasvallankaappauksen.

 

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: