+358 44 986 6396
toimitus@thaimaansuomalainen.com

Koronavirustilanne Pohjois-Koreassa, maassa jossa virallisten tietojen mukaan ei näihin päiviin saakka ole esiintynyt koronavirusta lainkaan, on äitynyt niin pahaksi, että sadoilla tuhansilla ihmisillä epäillään olevan tartunta, kerrottiin maan valtiollisessa mediassa perjantaina 13.5.

Kuolemantapauksia on virallisesti vahvistettu vasta yksi, mutta suhdeluku tartuntojen ja kuolemien välillä on kaikkiin maailman muihin maihin verrattuna todella kummallinen, mikäli näin tosiaan on. Toisaalta Pohjois-Koreahan on, ainakin johtajansa mukaan, aina ollut todellinen ihmemaa.

Ilmeisesti Etelä-Koreassa on ounasteltu jo pidemmän aikaa, mikä on pohjoisen naapurin todellinen koronavirustilanne, sillä Etelä-Korean vasta virkaansa astunut presidentti Yoon Suk-yeol ehti lupaamaan apua naapurimaalle jo ennen kuin he sitä virallisesti ovat edes pyytäneet. Presidentin South Korea News1:lle antamasta lausunnosta käy ilmi maalla olevan yksinomaan Koreoiden väliisiin asioihin keskittyvä Yhdistymisministeriö, jonka nimi linjannee Etelä-Korean lopullisia tavoitteita naapurimaansa suhteen.

Apua olisi tarjolla, mutta ottaako Pohjois-Korea sitä vastaan?

Asiantuntijat sanovat, että kun otetaan huomioon Pohjois-Korean lähes olemattomat testaamisresurssit, edustanevat perjantaina julkaistut tartuntaluvut ainoastaan murto-osaa todellisista luvuista. Sadat tuhannet raportoidut tarkoittanevat todellisuudessa miljoonia ja yksi kuolonuhri edustaa ehkä tuhansia, mahdollisesti kymmeniä tuhansia. Samassa yhteydessä muistutetaan maailmasta löytyvän ainoastaan kaksi maata, joilla ei ole omaa rokotusohjelmaa koronavirusta vastaan ja Pohjois-Korea on niistä toinen.

Pohjois-Koreassa humanitääristä apua antamassa ollut Harvardin Kee Park kertoo maan kykenevän nykyvarustuksellaan testaamaan noin 1.400 henkilöä viikossa ja tätä taustaa vasten maan uutistoimiston julkaisemat luvut eivät vaikuta millään tavalla realistisilta.

Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA nimittäin raportoi noin 350.000 ihmisen olevan “kuumeessa” ja 18.000 uuden tapauksen löytyneen torstaina. Uutistoimiston mukaan 162.000 ihmistä on saanut hoitoa, mutta positiivisten koronatartuntojen määrää tai annetun hoidon laatua ei mainittu missään vaiheessa. “Kuumepotilaista” kerrotaan kuuden menehtyneen.

Tällaisia kuvia levisi Thaimaasta maailmalle heinäkuussa 2021, jolloin koronavirus riehui maassa pahimmillaan. Tänä päivänä sama voi hyvinkin olla arkipäivää Pohjois-Koreassa, mutta siitä ei kerrota.

– Huolestuttavinta ilmoitetuissakin luvuissa on noiden puolittain tunnustettujen tartuntojen määrä, Park sanoo.

Hänen mukaansa kuolemaan johtaa noin yksi prosentti kaikista tartunnoista, joten 350.000 koronatartuntaa merkitsee 3.500 kuolemantapausta ennemmin tai myöhemmin niin Pohjois-Koreassa kuin vähemmän edistyksellisissäkin maissa.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Un kävi vierailulla maahan perustetussa koronantorjuntakeskuksessa julistettuaan sitä ennen maahan kansallisen hätätilan. Maan rajat ovat nyttemmin vielä suljetummat kuin tähän asti. Täydellinen lockdown.

KCNA:n mukaan epidemia lähti liikkeelle pääkaupunki Pyongyangista huhtikuun lopulla. Pääkaupungissa järjestettiin monia suurtapahtumia 15.-25.4. Niihin osallistuneet kansalaiset eivät käyttäneet hengityssuojaimia ja miksi olisivatkaan? Maassa, jossa virallisesti ei ollut koronavirusta.

Yksi huhtikuun suurtapahtumista oli tämä sotilasparaati, jota epäillään yhdeksi virusaallon lähteeksi. Kuva: KCNA.

Pohjois-korealaiseen ideologiaan kuuluu oleellisena osana maan esiintyminen erehtymättömänä supervaltana, jossa joka ikinen asia on esimerkillisesti hoidettu. Niinpä avun pyytäminen ulkomailta on maan johtajalle todella vaikeaa. Se vähä humanitäärinen apu, jonka maa on ottanut vastaan, on toimitettu sinne pitkin hampain vastaanotettuna ja lievästi sanottuna erikoisissa oloissa.

Nyt pohjois-korealaisten itsensä julkaisemien tietojen ennakoidaan olevan merkki niin pahasta tilanteesta, että maa alkaa olla valmis ottamaan rokotteita ja muutakin apua vastaan ulkomailta. Ehkä Pyongyangin palatseissa ja luksusautojen takapenkeillä on alettu ajatella, että kohta ei enää ole kansaa, joka kustantaisi maan harvojen ja valittujen ylellisen elämän?

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: