+66 8 2913 6399 | Suomi +358 44 986 6396
thaimaansuomalainen@gmail.com

Teksti: Ilpo Luoma-aho

Kuvat: Luoma-aho ja Thaimaan Suomalaisen arkisto

Kolmetoista vuotta sitten tehty vierailu muuttui säännölliseksi lomailuksi Mae Phimissä.

Espoolaiset Tella ja Risto vierailivat syksyllä 2010 tuttavan kodissa Bali Residencessä. Tarkoituksena oli olla ainoastaan se loma Mae Phimissä, mutta paikka ihastutti ja antoi vastauksen kysymykseen ”voisiko tämä paikka olla meidän talvikoti?”. Sattumalta alueella oli myynnissä kaksi asuntoa, joista toinen oli kaikilta ominaisuuksiltaan juuri se oikea.

Kaupat tehtiin Suomesta käsin joulukuussa 2010 ja näin pariskunta pääsi aloittamaan Thaimaan kotinsa sisustustyöt.

– Keittiö oli varusteltu, mutta kaikki muu puuttui. Yllättävän hyvin homma kuitenkin onnistui Suomesta käsin, kun paikan päällä oli avustamassa muutama suomalainen, Tella ja Risto muistelevat.

Mae Phimissä on useita eri tyyppisiä lomakotitaloalueita.

Normaaliin arkielämään kuuluu tietenkin syöminen.

– Hyvin usein syömme paikallista ruokaa ja siihenhän tarjoutuu hyvät mahdollisuudet alueen runsaasta ravintolavalikoimasta. Teemme ruokaa myös kotona ja tällöin on käytössämme Suomesta tuodut savustuslaatikko ja aidot leppälastut.

Kotiruokapäivänä pariskunta lähtee aamulla kala-, ruoka- ja hedelmätoreille raaka-aineiden hankintaan.

Syömisen lisäksi arki sujuu kuten Suomessakin, joitakin poikkeuksia lukuunottamatta.

– Harrastan avantouintia Suomessa, mutta täytyy myöntää, että täällä uiminen on jonkin verran rentouttavampaa kun saa olla pidemmän aikaa vedessä eikä tarvitse kävellä kuin 15 metriä, Tella vertaa olosuhteita.

Pariskunta on harvinaisen yksimielinen kun kysytään Thai-ruuasta: maukasta, mausteista ja edullista.

Myös Riston harrastamalle golfille tarjoutuu paremmat olosuhteet Mae Phimissä kuin Suomessa.

– Reilun tunnin ajomatkan päässä on useita kenttiä, joissa on hyvät fasiliteetit ja hinnatkin ovat edullisempia kuin isoissa turistikohteissa.

Suomessa kesämökillä on perinteisesti aina puuhaa aamusta iltaan, miten täällä hoituvat nämä askareet?

– Omassa puutarhassa saa puuhastella viitsimisen ja mieltymysten mukaisesti. Perushoidon tekevät puutarhurit ja tällä taataan hoidot myös niinä aikoina kun emme ole täällä. Hyötykasveina meillä on mm. limepensas ja salaatit.

Vain taivas on rajana puutarhaa laitellessa.

Entä jos joku paikka rikkoontuu?

– Alueella toimii kaksi huoltoyhtiötä, joita voi tilata mm. korjauspalvelut. Kerran meillä tuli vuoto vesiputkeen ja vika oli korjattu parin tunnin päästä ilmoituksestamme. Lisäksi olemme ottaneet ns. Home Away -palvelun, jossa asunto tarkastetaan säännöllisesti poissa ollessamme ja meille tulee korjausilmoitus jos jotain poikkeavaa huomataan.

Tella ja Risto tuovat esille yhden poikkeavuuden korjauksissa ja ylläpidossa Suomeen verrattuna.

– Täällä vikaantunut laite yritetään ensin korjata toisin kuin Suomessa, jossa vaihtaminen uuteen on usein ainoa ratkaisu. Porukka on ammattitaitoista ja he osaavat ottaa huomioon mm. paikallisen ilmaston kuumuuden ja kosteuden. Samoin säännölliset huollot toimivat ja laitteille saadaan näin pidempää käyttöikää. Esimerkiksi ilmastointilaitteen täydellinen huolto maksaa noin 15 euroa, joten sen voi teettää huoletta vuosittain.

Lähialueelle kulkeminen onnistuu helposti skootterilla, jalkaisin tai polkupyörällä; pidemmille matkoille otetaan lavataksi.

Miten Mae Phimin miinus-puolet, onko niitä?

– Joukkoliikenne ei ole vielä kokonaan toipunut koronasta ja esimerkiksi lavataksit kulkevat Ban Phehen ja Rayongiin epäsäännöllisesti kun aikaisemmin autoja meni jopa pari kertaa tunnissa. Parempaan päin ollaan kuitenkin onneksi menossa ja vuoroja tuntuu tulevan lisää viikoittain.

Kysymykseen Mae Phimin plus-puolista saadaan pitkä lista: 

– Rauhallisuus, aitous, ravintolapalveluiden laajuus, hintataso, massaturismin lieveilmiöiden puuttuminen, hieronta- ja kauneudenhoitopalvelut, apteekkien osaava asiakaspalvelu jne.

Mae Phim on oivallista seutua pyöräilyyn. Ohjattuja retkiäkin järjestetään ja pyörän voi vuokrata.

Miten kiteyttäisitte tämän kaiken?

– Pitkähkö mökkimatkahan tänne on ja varsinkin nyt kalliimpaakin kuin ennen. Toisaalta kun saa olla pidemmän aikaa, niin on se kaiken tuon väärtti. Olemme saaneet täältä paljon ystäviä ja viettäneet heidän kanssaan yhteisiä hetkiä ruokailuissa, tutustumismatkoilla, erilaisissa juhlissa ja illanistujaisissa. Unohtamatta kuitenkaan omaa ja puolison kanssa vietettyä laatuaikaa.

 

 

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: