Phuketin kaikkien 19 tsunamihälyttimen toimivuus tullaan jatkossa testaamaan päivittäin.

Määräys hälytintornien päivittäisestä testaamisesta annettiin eilen 7.7. ja se astui voimaan välittömästi. Tähän asti hälyttimiä on testattu viikottain, keskiviikkoaamuisin klo 8.00.

Kun katsoo viime aikojen uutisia Phuketista noin yhden kuukauden ajalta, niin ei voi välttyä ajatukselta, että saaren pelastustoimessa ja/tai hallinnossa tiedetään jotain sellaista, mistä ei suurelle yleisölle hiiskuta. Vai mitä sanot seuraavista:

  • Aivan ensimmäiseksi kiinnitettiin yleisön huomio siihen, että tsunamin etuvartioasemiksi kilometrien päähän rannoilta asennetut kaksi hälytinpoijua ovat lakanneet toimimasta. Kysymyksiin niiden korjaamisesta ja tämänhetkisestä kunnosta ei koskaan saatu selkeää vastausta tyyliin toimii/ei toimi. Sen sijaan saatiin vakuutteluja siitä, että saaren tsunamihälytysjärjestelmä on “riittävän kattava” kaikissa oloissa. Mediassa tämä on tulkittu thaimaalaiseksi tavaksi sanoa, että ei toimi edelleenkään.

Automaattivalvonnan lisäksi on tsunamitilannetta alettu valvoa myös ihmisvoimin.

  • Phuketin pelastustoimen päällikkövirkailija kertoi tiistaina 5.7. Nicobarin saaren lähistöllä havaituista vedenalaisista maanjäristyksistä ja vakuutti, ettei niillä ole mitään yhteyttä merenpinnan nousemiseen ja liikennettä haitanneisiin tulviin Phuketissa.
  • Thaimaan laivaston Phuketiin ja Phang Nga’han sijoitetuilla yksiköillä on meneillään laivaston tiedottajan mukaan normaalirutiineihin kuuluvat tsunamipelastusharjoitukset. Laivasto vakuuttaa seuraavansa tilannetta 24/7 ja että Meangin saarelle sijoitetut tsunamihälyttimet toimivat 100 -prosenttisesti.

Yksityiskohtaisempia alueellisia tietoja voi tiedustella laivaston julkistamasta puhelinnumerosta 076 39159.