+66 8 2913 6399 | Suomi +358 44 986 6396
thaimaansuomalainen@gmail.com

Matkalla Sukhothaista kohti sen aikoinaan valloittanutta Ayutthayaa kannattaa koukata Phitsanulokin kautta.

Phitsanulokissa teimme saman huomion kuin Petchabunissa viime helmikuussa. Mikään ei maksa oikeastaan mitään. Kelvollinen hotellihuone keskustan tuntumasta irtoaa 350 bahtilla/yö ja halvimmillaan katon saa päänsä päälle 250 bahtin hirmuhintaan. Tämä 350 bahtin huone on siisti ja tilava. Iso kylpyhuone, jääkaappi, ilmastointi, taulu-tv ja parvekekin sieltä löytyy. Kalustukseksi riittää kelvollinen sänky, pieni kampaus-/kirjoituspöytä ja vaatekaappi. Tuo punainen muovijakkara on varmaankin parveketupakoitsijoiden tarpeita varten? Varsinaista ravintolaa tai edes aamiaishuonetta ei talosta löydy, mutta alakerran vastaanotossa on tarjolla ilmaista kahvia ja keksejä. Lisäksi kylmäkaapista voi ostaa lisää juotavaa, mikäli päivittäin jääkaappiin toimitetut kaksi vesipulloa eivät riitä. Huoneemme on riittävän etäällä tiestä. Ei pääse liikenteen melu häiritsemään. Pihalla on hyvin parkkitilaa. 50 huoneesta 30 on pitkäaikaisvuokralla ja 20 vuorokausivuokralla, omistajarouva kertoo.

Jos miinuksia haetaan, niin näköalassa ei kyllä ole kehumista, mutta mitä kaikkea sinä kuvittelet 350 bahtilla saavasi?

Huoneita on kahta kokoa ja niiden sisustusvärit vaihtelevat mukavasti.
Huoneita on kahta kokoa ja niiden sisustusvärit vaihtelevat mukavasti.

Vanha kaupunki

Vaikka Phitsanulok onkin itsessään jo vanha kaupunki löytyy sieltä myös vanhakaupunki, jonka vanhoja rakennuksia katsellessaan ei voi välttyä ajattelemasta, että ennen oli sentään kaikki paremmin. Osasivat tehdä ilman mitään urakka-aikatauluja kunnon työn ja pieteetillä. Vai mitä sanot näistä:

Tässä googlettamamme wanha kuwa Baan Phitsanulok -nimisestä rakennuksesta.
Tässä googlettamamme wanha kuwa Baan Phitsanulok -nimisestä rakennuksesta.
Ja tässä sama mesta nyt.
Ja tässä sama mesta nyt.

Lisäksi Phitsanulok on temppelituristien taivas. Kaupungista löytyy temppeleitä, temppelien raunioita sekä erilaisia muistomerkkejä vaikka mihin lähtöön. Armeija on kaupungissa, tai oikeastaan hieman sen ulkopuolella, niinikään näkyvästi läsnä.

Kaupungin läpi virtaavan Nanjoen ylittävät sillat täydentävät kauniiden vanhojen rakennusten muodostaman kokonaiskuvan.

Tunnetuin nähtävyys lienee 1300 -luvulla rakennettu Wat Phra Si Rattana Mahathatin temppelialue, josta otsikon pikkukuva on otettu ja joka ulospäin näyttää tältä:

Etualalla sen alkuperäisen temppelin raunioita ja takana vähän uudempaa tuotantoa.
Etualalla sen alkuperäisen temppelin raunioita ja takana vähän uudempaa tuotantoa.

Phitsanulok tänään

Phitsanulok on provinssinsa pääkaupunki ja sijaitsee Bangkokista 390 kilometriä pohjoiseen.

Provinssilla on pinta-alaa 10.816 neliökilometriä ja asukkaita sieltä löytyy reilut 850.000.

Tämän päivän Phitsanulokista löytyy niin McDonaldsia kuin muitakin kv. ravintolaketjujen toimipisteitä. Ostosparatiisesta mainittakoon vaikka Central Plaza, josta voi autoista alkaen ostaa melkein mitä tahansa ja jossa helposti saa kulumaan kokonaisen päivän, jos alkaa ihan tosissaan mittaamaan ostovoimiaan.

Phitsanulok on Thaimaassa tunnettu uudesta oikeustalostaan, joka on ns. valtiollisten standardien mukainen. Osana korruption vastaista taisteluaan sotilashallinto on siirtämässä pois alueellista budjetointivaltaa julkisten rakennusten suhteen ja määritellyt, millaisia oikeustalojen, koulujen, poliisiasemien jne. tulee olla. Näin vältetään suorastaan hätkähdyttäviksi muodostuneet erot julkisen rakentamisen hinnoissa alueittain. Sotilaallinen kuri ja järjestys se pitää olla rakentamisessakin.

Phitsanulokin lentokenttä on riittävän suuri jopa Jumbon nousta ja laskeutua. Säännöllisesti kenttää käyttää ainakin Bangkok Airways.
Phitsanulokin lentokenttä on riittävän suuri jopa Jumbon nousta ja laskeutua. Säännöllisesti kenttää käyttää ainakin Bangkok Airways.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: