+66 8 2913 6399 | Suomi +358 44 986 6396
thaimaansuomalainen@gmail.com

Olet mitä syöt. Kuka hemmetti tämänkin viisauden on keksinyt? OK – olen kai sitten paitsi sika, myös nauta, lammas ja iso lahna. En ole kannibalismiin tutustunut, joten en ole tämän määreen mukaan kai ihminen? Testaan thairuoan pääkaupunkiseudulla.

Tuli ostosreissun aikana nälkä ja päätin kokeilla, miltä maistuu thairuoka Suomessa. Korkeakouluaikoinani se oli vielä aika eksoottista ja harvinaista Suomessa ja ruoka hyvää. Nykyisin erilaisia thaikkuli-kippoja on paljon. On valinnanvaraa.

Vielä Thaimaassa asuessani en olisi kirveen uhallakaan lomallani Suomessa koskenut aasialaiseen ruokaan. Jo ajatus epämiellytti. Nyt pystyin tauon jälkeen tekemään testin.

Kauppakeskuksen sisältä löytyikin Thai -ravintola. Ketjumesta. Sisään. Henkilökunta nuorta ja aasialaista syntyperää. Syntyisin ehkä sittenkin Suomesta. Ei tarvitse puhua englantia tai thaita. Helppoa.

Listalta löytyy ne perinteiset. Osaa annoksista en tunnista enää. Kysyn, onnistuuko keittiöltä Larp Moo?

– Se on se salaatti possunlihalla? Käyn kysymässä, pieni hetki, sanoo tarjoilijatar ja tulee hetken päästä kertomaan, että kyllä onnistuu ohi listan. Hyvä!
– Saa olla sitten tulista. Todella tulista, kerroin.
– OK!

Ainakin ulkonäön puolesta vielä menettelee.
Ainakin ulkonäön puolesta vielä menettelee.

Ruoka tuli pöytään. Jättimäinen kasa riisiä erillisessä kulhossa. Tällä ruokkisi jo useamman. Kyytipojaksi Singha -olut. 0,33 -litrainen 4,2 -prosenttinen maksaa viisi euroa. Ruoka ei pyynnöstäni huolimatta ole kovin tulista. Syö sitä, mutta ei tule koti-ikävä “entiseen paikkaan”.

Mekhongia saa pienen lasillisen seitsemällä eurolla. Jätän väliin. Lasol on edukkaampaa ja maistunee samalta.

Teen pienen soittokierroksen entisille Thaimaan expateille ja suomalaistuneille thaimaalaisille suomalaisesta thaikkuruoan tarjonnasta.

– Ihan eri asia. Ravintolat, jotka väittävät tarjoavansa “autenttista thaimaalaista ruokaa” ovat yleensä kaukana niistä, mitä on tarjolla Thaimaassa. Ei riittävästi mausteita. Ei toimi hintaansa nähden. Parempi tehdä kotona itse.

Avaan illalla hernekeittopurkin kotona. Maustan sen chilillä ja sitruunaruoholla. Thaimaansuomalainen on muuttunut suomenthaimaalaiseksi.

Miksi ihmeessä näitä sinänsä ihan hyviä thaikkuoluita pitää Suomeen tuotaessa laimentaa?
Miksi ihmeessä näitä sinänsä ihan hyviä thaikkuoluita pitää Suomeen tuotaessa laimentaa?

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: