Taloyhtiöiden juristic person -titteliä kantavat miehet ja naiset tapaavat joissain taloyhtiöissä keräillä lisätuloja laskuttamalla taloyhtiössä asuntoja omistavilta ihmisiltä sähkö- ja vesimaksuja kahteen kertaan.

Takavuosina, kun vielä vietin poikamiespäivieni kimallusta suureen taloyhtiöön kuuluvassa pienessä studioasunnossa, keksin ystäväpiiriäni seuraamalla, kuinka Mr. Thailandiksi kutsumamme taloyhtiön juristic person otti häikäilemättä yhteyttä taloyhtiössämme sijaitsevien asuntojen omistajiin aina näiden vuokralaisten muutettua pois.

Viesti oli aina se sama: vuokralaiselta on jäänyt sähkö- ja vesimaksuja maksamatta niin ja niin monta tuhatta bahtia ja ne pitäisi nyt maksaa pois tai muuten asunnosta katkeavat sähköt ja vedet. Vuokralaisille Mr. Thailand teki aina pelin selväksi ilmoittamalla, että asunnossa katkaistaan sähkö ja vesi joka kuukauden 5. päivä, mikäli edellisen kuukauden laskuja ei siihen mennessä ole maksettu.

Isoissa taloyhtiöissä on syytä olla tarkkana asuntoonsa kohdistuvien maksujen kanssa. Kuvan talot eivät liity jutun aiheeseen muuten kuin kokonsa puolesta.

Tällä systeemillä ei ollut mitään vaaraa kenenkään laiminlyödä maksujaan, mutta eiväthän ne vuokranantajat sitä tienneet. Asuivat kuka missäkin: Ruotsissa, Suomessa, Norjassa jne.

Niinpä vuokralaisen lähdettyä asunnon omistaja hyvin usein oli tilanteessa, jossa hän sai tietää petollisen vuokralaisen jättäneen sähkö- ja vesimaksuja tämän ja tämän verran maksamatta ja kun pois muuttaneen vuokralaisen mukana olivat muuttaneet myös kaikki hänen maksuistaan saamansa kuitit, niin hyvin monessa tapauksessa asunnon omistajan ei auttanut muu kuin kaivaa kuvettaan, mikäli mieli jatkossakin hankkia vuokratuloja asunnostaan.

Nämä toiseen kertaan perityt maksut Mr. Thailand luonnollisesti pani omaan taskuunsa hyvin ansaittuna palkkiona kovasta työstä. 3.600 asunnon taloyhtiössä lisätulonlähde näytti toimivan oikein hyvin.

Mikäli useamman taloyhtiön maksuliikennettä hoidetaan yhdessä ja samassa toimistossa, on sekaannusten mahdollisuus aina olemassa. Etenkin, jos yhtiöiden nimet ovat samankaltaisia.

Nämä asiat tulivat vääjäämättä mieleen, kun menin maksamaan meidän oman taloyhtiömme toimistoon asunnonomistajilta jo kolmannen kerran tänä vuonna kerättyä lisämaksua. 11.750 bahtia tällä kertaa.

Yllätyksekseni sain kuulla olevani velkaa myös lokakuun sähköstä ja vedestä reilut 1.500 bahtia. Ajalta, jolloin asunnossani ei ainakaan omien tietojeni mukaan pitänyt olla ketään ja sähköt ja vedetkin oli katkaistu asuntoa syyskuussa käyttäneiden ystävieni toimesta.

Niinpä ilmoitin taloyhtiömme toimistossa, että ystäväni maksoivat syyskuun 28. päivä Pattayalta lähtessään kaikki sähkö- ja vesimaksut, vuotavan tiskialtaan korjauksen sekä asunnon siivouksen.

Venäläisten pakotteista johtuva maksukyvyttömyys on aiheuttanut taloyhtiöille ongelmia venäläisomistajien yhtiövastikkeiden sekä sähkö- ja vesimaksujen kanssa.

Tiskin takana istunut naishenkilö oli tiukkana. Maksettava on lokakuulta maksamatta jääneet sähköt ja vedet.

Tätä kirjoitettaessa olemme tilanteessa, jossa olen pyytänyt suomalaisia ystäviäni lähettämään kuittikopiot taloyhtiön toimistoon suorittamistaan maksuista. Etukäteen olen ilmoittanut, että lokakuulta minulla ei ole tarjota minkään valtakunnan kuitteja, koska asunnossa on ollut sähköt ja vedet poikki syyskuun 29. päivästä marraskuun 10. päivään, joten lokakuulta ei kertakaikkiaan voi olla maksamattomia sähkö- ja vesilaskuja.

Kenenkähän sähkölaskua minulla ollaan maksattamassa? Tai kuka minun kämpässäni on lokakuussa asunut?