+358 44 986 6396
toimitus@thaimaansuomalainen.com

Katselin reilut kymmenen vuotta sitten TAT:n tiedotetta, jossa kerrottiin Thaimaan “jatkossa panostavan mieluummin laatuturisteihin kuin massaturismiin” ja ajattelin hiljaa mielessäni, että mitähän tämäkin nyt tarkoittaa. Nyt tiedän.

Laatuturisteja hakeva Thaimaa on kehitellyt kaikenlaisia Thailand Elite -etukortteja, investointiohjelmia viisumi- ja työlupaetuineen sekä mitä kummallisimpia matkailutuotteita, mutta tärkein näkyy unohtuneen. Se tärkein kun nyt kumminkin on eurooppalainen tai australialainen peruseläkeläinen, joita tähän maahan on ennen tullut paljon enemmän kuin näitä nyt niin himoittuja “laatuturisteja”.

Saadakseen näitä “laatuturisteja” on Thaimaan valtio tehnyt tavallisen talvehtijan elämän täällä koko ajan vaikeammaksi. Viisumisäädöksiin tulee jatkuvasti muutoksia ja tänä päivänä tällä valuuttakurssilla edes joku 1.700 euron kuukausieläke ei riitä pitkään eläkeläisviisumiin maassa, jossa minimipalkka on Pattayan seudulla 9.200 bahtia/kk (n. 275 €) ja hyvä keskipalkka luokassa 12.000 – 13.000 bahtia (360 – 390 €)/kk.

Tätä taustaa vasten ei voi kuin ihmetellä, minkä ihmeen takia tänne tulevalta eläkeläiseltä vaaditaan semmoiset 65.000 bahtin (n. 1.950 €) kuukausitulot eläkeläisviisumia varten? Etenkin, kun tiedetään 30.000 bahtin riittävän kuukaudeksi mainiosti, jos tolkullisesti elellään.

Toinen juttu on sitten se, että kukaan ei oikein tunnu tietävän, ketä koskee se 24 tunnin ilmoittautumisvelvollisuus? Ei edes Immigration. Koin tämän itse konkreettisesti Chonburi Immigrationin toimipisteessä, jossa jouduin lukemaan lakia minua sakottamaan pyrkineelle Immigrationin virkailijalle. Kerroin omistavani omissa nimissäni olevan asunnon, jonka kerrostalon tontti kuuluu meidän omalle asunto-osakeyhtiöllemme ja olevani näin ollen ilmoitusvelvollisuudesta vapaa. Vai haetaanko pomo paikalle?

Ei haettu, mutta tämä esimerkki sekä vasta voimaan tullut vakuutuspakko ovat omiaan ajamaan talvehtijoita naapurimaihin. Esimerkiksi Vietnamiin.

Olen tämän syksyn mittaan saanut lähes päivittäin kuulla suomalaisten sanovan, että “tämä on sitten viimeinen talvi Thaimaassa” tai “tämän talven aikana käydään Vietnamissa/Malesiassa/Laosissa/Kamputseassa katsomassa, mitä siellä olisi ensi talveksi tarjolla”. Se ei ole mikään hyvä uutinen täällä toimiville suomalaisyrittäjille.

Ehkä meidänkin on aika alkaa toimia kuten Thaimaan valtio on tehnyt korvatessaan eurooppalaiset ja australialaiset eläkeläiset kiinalaisilla ja intialaisilla laatuturisteilla. On etsittävä uusia asiakasryhmiä koko ajan väheneviä suomalaisia unohtamatta. Muuten ne vähenevät vielä nopeammin.

Meillä on jo alettu mainostaa taksipalveluja myös englanninkielisissä ja thai -kielisissä medioissa.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: