+66 8 2913 6399 | Suomi +358 44 986 6396
thaimaansuomalainen@gmail.com

Koitti kesä ja kesälomasuunnitelmat.

Mennäänkö mökille? Käydäänkö Kyproksella? Suunnataanko sittenkin Suomeen?

Ratkaisu tuli tällä kertaa Coloradossa asuvan veljmiehen muodossa, kun hän ilmoitti menevänsä pesueineen Suomeen heinä-elokuun molemmin puolin. Siispä Suomeen. Luck ei ole koskaan nähnyt veljeäni ja tämän perhettä livenä ja itsellänikin on siitä viime tapaamisesta hetki vierähtänyt.

Ei kun viisumia hakemaan. Viisumihakemuslomakkeen lisäksi tarvitaan:

  1. Yksi värivalokuva 47 mm x 36 mm vaalealla taustalla ja alle puoli vuotta sitten otettu.
  2. Passi ja kaksi kopiota sen ID -sivusta. Passin on oltava voimassa vielä kolme kuukautta sen jälkeen, kun viisuminhakija on poistunut Schengenin alueelta. Passissa oltava kaksi tyhjää sivua.
  3. Kaikki aikaisemmat (vanhentuneet) passit, joissa on Schengen -viisumeita.
  4. Työnantajan todistus ammatista ja palkasta. Yksityisyrittäjälle todistus yritysrekisteristä ja palkkailmoitus.
  5. Todistus siitä, että viisuminhakijalla on tarpeellinen määrä rahaa Suomessa oleskelun ajaksi.
  6. Kutsukirje (ei pakollinen, mutta suositeltu), jossa yksilöitynä kutsujan ja kutsutun tiedot puhelinnumeroineen ja e-mail -osoitteineen.
  7. Avioliittotodistus ja kopio puolison passin ID -sivusta.

Ei perkele, ajattelin.

Minä, joka aion viedä oman vihityn vaimoni lomalle Suomeen muuta perhettä katsomaan, joudun juoksemaan kaiken maailman paperien perässä samaan aikaan, kun virallinen Suomi ottaa vastaan tuhansittain paperittomia, kielitaidottomia, kouluttamattomia, työttömiä, asunnottomia ja rahattomia “turvapaikanhakijoita”. Tervetuloa vaan. Asukaa nyt vaikka tuossa ensi alkuun ja tuolta saatte syödäksenne ja juodaksenne. Rahaakin saatte, jahka pankit aukeaa.

Suomalaisen kanssa naimisissa olevalle yliopistokoulutetulle toimitusjohtajalle tarvitaan kaikki nuo yllämainitut paperit.

Onko tässä yhtään mitään ja alkeellisintakaan järkeä? Vai onko tämä joku jäänne ajoilta, jolloin mustavalkotelevisioissa vielä käytettiin putkia?

Tästä pääkirjoituksesta lähtee kopio suurlähettiläs Satu Suikkari-Klevenille, jonka syytä tämä asia ei toki millään tavalla ole, mutta joka ehkä voi vaikuttaa siihen, että asiantila jatkossa tulee muuttumaan.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: