+66 8 2913 6399 | Suomi +358 44 986 6396
thaimaansuomalainen@gmail.com

Vaalilautakunnalta on tullut tiedote ihmisten äänestyskäyttäytymisestä sunnuntaina 14.5.

Ensinnäkin äänestysaktiivisuus oli aiempaa vilkkaampi. Kun äänestysprosentti vuoden 2019 parlamenttivaaleissa oli 70,18 %, käytti näissä vaaleissa äänioikeuttaan 76,38 % äänestäjistä. Parannus on huomattava ja heijastaa vaalien merkitystä thaimaalaisille.

Edustajainhuoneen paikkajaon tuloksena voidaan todeta provinssin asukkaiden olevan aika konservatiivista väkeä. Vaalipiiristä nro 1 valittiin kansanedustajaksi hallituspuolue Bhumjaithain ehdokas, vaalipiiristä nro 2 Demokraattipuolueen ehdokas ja kolmosesta Phalang Pracharath -puolueen, Thai Sang Chart -puolueen ja Pheu Thain ehdokkaat.

Annettujen äänten toimittaminen äänestyspaikoilta eteenpäin on poliisin hommia.

Provinssin alueellinen vaalivoitto kansan äänillä näin ollen vanhoille hallituspuolueille paikkalukemin 3-2. Sen sijaan puoluelistojen äänistä vaalien kokonaisvoittaja Move Forward keräsi suurimman potin ja tasoitti näin opposition ja hallituspuolueiden välisen “pelitilanteen”. Mikäli paikat Prachuap Khiri Khanissa olisi jaettu samassa suhteessa kuin valtakunnallisesti, niin opposition voittolukemat kansanedustajan paikoissa mitattuna olisivat olleet lähinnä 4-2.

Paikkajako heijastelee sitä, että thaimaalaiset äänestäjät ovat hyvin uskollisia omille ehdokkailleen ja äänestävät “kotikylän poikaa” edusti tämä sitten mitä puoluetta tahansa. Puoluelistojen äänet taas kertovat mitä mieltä kansa oikeasti on valtakunnan politiikasta.

Äänestikö Michael Jackson Hua Hinissä?

Hylättyjä ääniä annettiin kaikkiaan 12.404, mikä prosenteissa tekee 3,78 % annetuista äänistä. Tyhjiä äänestyslippuja oli 6.838 tai 2,08 %.

Kun lasketaan kaikki annetut äänet yhteen, sekä ehdokkaiden suorat äänet että puoluelistojen kautta tulleet, niin eniten ääniä Prachuap Khiri Khanissa sai Move Foreward, 119.375, toiseksi eniten ääniä keräsi Thai Sang Chart -puolue, 55.309 ja Pheu Thai pääsi kolmanneksi 51.791 äänellä.

Kolme suurinta äänimäärää oppositiopuolueille, mutta edustajanpaikat tasan 3-3. Hyvin pelattu vanhoilta hallituspuolueilta.

 

 

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: