Thaimaan saasteita torjumaan perustettu Pollution Control Department (PCD) ilmoitti keskiviikkona muovikassien ja -pussien käytön vähentyneen viimeksi kuluneen kolmen vuoden aikana merkittävästi.

PCD:n laskelmien mukaan yli 148.000 tonnia muovijätettä ei ole päätynyt luontoon siksi, että muovin käyttöä pakkausmateriaalina on vähennetty, muovikassien sijaan on kaupan alalla alettu käyttää korvaavista materiaaleista valmistettuja kasseja ja lisäksi ihmisten ympäristötietoisuus on lisääntynyt.

Johtaja Pinsak Suraswadi kertoi PCD:n yhdessä Environmental Quality Promotion Departmentin (EQPD) vuonna 2018 aloittamasta kampanjasta, jonka satoa korjataan nyt. Kampanjan tavoitteena oli vähentää muovikassien määrää 43 % vuoden 2021 loppuun mennessä.

Muovijätteestä on muodostunut koko maailmalle jäteongelmista suurin. Kuva: AFP/Natalie Behring

Pinsak ei kommentoinut millään tavalla sitä, merkitseekö tuo tarkalleen 148.699 tonnia sitä, että tavoite saavutettiin. Sen sijaan hän mainitsi kampanjalla olevan jatkossa kolme selkeää ja mitattavissa olevaa tavoitetta:

  • muovin korvaaminen luonnossa hajoavilla materiaaleilla
  • muovijätteen kierrätysasteen kaksinkertaistaminen
  • mereen päätyvän muovijätteen määrän puolittaminen

Kaikki tämä vuoden 2027 loppuun mennessä.

Bangkokissa toimiva Corsair -niminen yritys jalostaa joka päivä tonneittain muovijätettä uusiokäyttöön.

Saastetorjuntapomon mukaan PCD ja EQPD aloittivat yhteiskampanjansa 21.7.2018. Sen ensimmäisessä vaiheessa keskityttiin kaupoissa jaettavien muovikassien ja vaahtomuovipakkausten vähentämiseen. Ykkösvaihe kesti heinäkuusta 2018 joulukuuhun 2019 ja sen aikana 3,414 miljardia muovikassia ja -pakkausta eli 9,824 tonnia muovijätettä korvattiin muilla materiaaleilla.

Toinen vaihe keskittyi 90 suureen tavarataloon, lähikauppaan ja supermarkettiin. Se kesti vuoden 2020 tammikuusta joulukuun loppuun 2022. Sen aikana kauppaketjut korvasivat yhteensä 14,349 miljardia muovipakkausta tai -kassia kierrätys- tai luonnossa hajoavilla materiaaleilla. Tämän ansiosta noin 81,531 tonnia muovijätettä ei päätynyt luontoon.

Vuosien 2023-2027 aikana toteutettavan kampanjan tavoitteet ovat nuo kolme yllämainittua.

Starbucks on yksi niistä ketjuista, jotka ovat korvanneet muovipakkaukset ympäristöystävällisemmillä materiaaleilla. Tässä kuvassa vielä muovipillit.