+358 44 986 6396
thaimaansuomalainen@gmail.com

Iltalehti julkaisi tiistaina 25.1. jutun suomalaisesta Jarmo Hostilasta, jolla on thaimaalaisen vihityn vaimonsa kanssa yhteinen lapsi eivätkä äiti ja lapsi pääse aviomiestään ja isäänsä tapaamaan Suomeen, koska heille ei heru viisumia Bangkokin suurlähetystöstä. Ei, vaikka Suomen ulkomaalaislain 37. pykälän mukaan perheenjäseniä ovat mm. Suomen kansalaisen ulkomaalainen aviopuoliso.

Suomessa asuvien pakolaisten perheitä pyritään kyllä yhdistämään. Joidenkin terroristien vaimoja ja lapsia haetaan jopa yksityiskoneella terroristileiriltä, mutta kunnon ihmisille tälläista oikeutta ei vihreä ulkoministeri Pekka Haavisto tunnu haluavan suoda. Hän, kukaan hänen avustajistaan tai ministeriönsä virkamiehistä ei Iltalehden mukaan vaivautunut edes vastaamaan Hostilalle tämän yrittäessä kysellä vaimonsa tilanteesta. Toinen vihreä ministeri, sisäministeri Maria Ohisalo puolestaan on televisiossa todennut pakolaisten edun menevän kaiken muun edelle.

Hostilan vaimo Dow on Bangkokin suurlähetystön julkisuuteen antaman tiedon mukaan syyllistynyt siihen, että hänellä on Suomessa jo asunto ja aviomies valmiina sekä omaakin rahaa pankkitilillä. Suurlähetystön logiikan mukaan on pelättävissä, ettei Dow lapsineen palaisikaan Thaimaahan.

Entä sitten, vaikkei palaisikaan?

Thaimaalaiset tunnetaan uutterina ihmisinä, jotka välittömästi Suomeen päästyään alkavat kerätä marjoja, mennä johonkin koulutukseen oppiakseen kielen ja ammatin tai hakeutuvat mihin tahansa työhön sen kummemmin valikoimatta. Ja jos Hostilalla on ollut varaa laittaa 2.500 € tuloksettoman viisumibyrokratian kuluihin ja sen lisäksi vielä kahteen Thaimaan matkaan, niin kyllä maar niillä rahoilla yhden vaimon ja lapsenkin Suomessa elättää.

Suomalaisten veronmaksajien kustantamasta sosiaaliturvasta nauttivat lähinnä ne maahanmuuttajat, jotka tulevat Suomeen vailla kielitaitoa, rahaa ja asuntoa. Jotkut jopa ilman mitään papereita. Heille järjestetään paikat pakolaiskeskuksissa, terveydenhoito, ilmaiset ateriat, kuljetukset, tulkit, asianajajat ym. Ilman mitään velvotteita.

Hostila on joutunut oman vaimonsa ja oman lapsensa viisumin eteen tekemään varsinaisen työnsä lisäksi vielä toistakin työpäivää saadakseen tarvittavat dokumentit, valokuvat ja muut vaaditut hakemusten liitteet ja lisäselvitykset kasaan. Vaimonsa on täytynyt taittaa 600 km matka kotisudultaan Bangkokiin aina, milloin viisumin käsittelyprosessi on sitä vaatinut.

Ulkoministeriön antama viesti Suomesta koko muulle maailmalle on tänä päivänä sellainen, että Suomeen saavat tulla sotaa pakoon kaikki ne taistelukykyiset miehet, jotka sankarillisesti jättävät vaimonsa ja lapsensa sotatoimialueille, mutta kunnon ihmisten on turha edes yrittää. Kieltävä päätös tulee ilman mitään perusteluita hakijan yksityisyyden suojaan vedoten.

Mikäli tämä on se viesti, minkä virallinen Suomi haluaa maailmalle antaa, niin sitten ollaan ehdottomasti menossa täysin oikeaan suuntaan.

Mikäli ei, niin olisiko aika muuttaa ulkomaalaispolitiikkaa vähän thaimaalaisemmille linjoille. Täällä kun ulkomaalaisen on vuosittain kyettävä todistamaan olevansa riittävissä rahavaroissa taas yhden vuoden Thaimaassa pärjätäkseen. Muita viisumiehtoja ovat esimerkiksi puhdas rikosrekisteri, vähintään kaksi itse hankittua koronarokotusta ja viisumityypistä riippuen monta muutakin asiaa.

Tästä on seurannut se, että Thaimaalaisen sosiaaliturvan piirissä ei roiku yhtäkään ei-thaimaalaista ihmistä. Itse asiassa Thaimaan laeissa sanotaan selvästi thaimaalaisen sosiaaliturvan olevan vain thaimaalaisia varten.

Tänne tulee ulkomailta ainoastaan rahaa maahan jättäviä turisteja, tuhansia thaimaalaisia työllistäviä sijoittajia tai pitkäksi aikaa asumaan jääviä vauraita eläkeläisiä. Suomeen sen sijaan tulee niitä rahattomia, paperittomia, asunnottomia ja kielitaidottomia nuoria ja keski-ikäisiä miehiä, joista osa ei edes halua omaksua Suomen kieltä ja kulttuuria.

Ainakin omasta mielestäni rouva Hostilan lapsineen pitäisi päästä Suomeen ennen yhtäkään suomalaisen sosiaaliturvan varassa elämään maahan pyrkivää. Mitä mieltä sinä olet?

Linkki Iltalehden juttuun

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: