+66 8 2913 6399
thaimaansuomalainen@gmail.com

Tilanteen korjaamiseksi ehdotettu mahdollisuutta palkata ulkomaalaisia oppaita.

Työvoimaministeriön mukaan turistien määrä on lisääntynyt niin paljon, että alalle tarvitaan välittömästi lähes 10.000 uutta työntekijää.

– Arvio pohjautuu yhteensä 60 provinssissa tehtyyn kyselytutkimukseen, johon osallistuin 32.259 matkailualan yritystä, kertoo Työministeriön kansliapäällikkö Boonchob Sutthamanaswong.

– Yrityksistä 1.817 ilmoitti tarvitsevansa yhteensä 9.763 uutta työntekijää, hän jatkoi.

Monessa thaimaalaisessa hyvänä pihvipaikkana tunnetussa ravintolassa on ruotsalainen kokki, jonka työlupa perustuu paikan thaimaalaisen henkilökunnan runsauteen. Kuvassa keskellä pattayalaisen News Steaks Grill & Wineryn kokki.

Kaikkein kovin työvoimapula on Phuketissa, jossa on avoinna 3.648 matkailualan työpaikkaa, Chiang Maissa 858, Chonburissa 594, Phangnga’ssa 410 ja Surat Thanin provinssissa 349. Työtehtävät ovat enimmäkseen hotellien vastaanotossa, siivoojina ja tarjoilijoina, mutta tarjolla on töitä myös kokeille, keittiöhenkilökunnalle, kassanhoitajille ja kirjanpitäjille.

Thaimaan hotelliyrittäjien liiton (THA) pj. Marisa Sukosol Nunbhakdi kertoi viiden tähden hotellien Bangkokissa huolehtineen työvoimatarpeistaan kiitettävän hyvin joulun ja uuden vuoden alla eivätkä ne ainakaan tällä haavaa kärsi työvoimapulasta.

– Sen sijaan jossain Phuketissa tai Pattayalla tilanne on jo huonompi paikallisissa kolmen ja neljän tähden hotelleissa. Puutetta on etenkin huonepalvelijoista, baarimikoista ja ravintolatyöntekijöistä, Marisa kertoi.

Tähän se työvoimapula pahimmillaan johtaa. Vastaanotto on tyhjillään, kun sitä hoitava henkilö on muissa työtehtävissä. Kuva Chiang Maista.

– Nyt, kun turisteja alkaa tulla oikein tosissaan myös Kiinasta, on alalla suoranainen kiire löytää tarpeellinen määrä työntekijöitä ja vaikka kouluttaa heidät työpaikallaan päteviksi huolehtimaan ulkomaalaisista hotellivieraista, hän totesi.

Koulutetun ja kielitaitoisen työvoiman saatavuuden parantamiseksi puheenjohtaja ehdottikin mahdollisuutta löysentää Thaimaan tunnetusti tiukkoja työlupaehtoja siten, että ulkomaalaisten oppaiden ja vastaanottovirkailijoiden palkkaaminen edes sesongin ajaksi tulisi mahdolliseksi.

Matkailualan lisäksi työvoimasta on pulaa myös turismia tukevilla palvelualoilla.

Thaimaan hieronta- ja kylpyläyrittäjiä edustava Krod Rojanastien kertoi heidänkin alansa kärsivän työvoimapulasta.

Thai -hieronnat ovat Suomessakin niin suosittuja, että hierontapaikkoja löytyy vähän joka puolelta. Tässä ollaan Salossa.

– Pandemiavuosina yli 60 % hierontapisteiden ja kylpylöiden työvoimasta joutui lopettamaan työnsä turistikohteissa ja palaamaan kotiprovinsseihinsa, Krod kertoi.

– Nyt kun töitä taas olisi, on moni alalla toimineista jo ehtinyt sitoutua toisiin tehtäviin ja uusia on vaikea löytää. Esimerkiksi hierojaksi kun ei voi ottaa ihan ketä tahansa, mikäli palvelun laatu merkitsee yrittäjälle yhtään mitään.

Krodin mukaan alalla olisi välitön tarve kaikkiaan 7.000-8.000 uudesta työntekijästä.

Taksien riittämättömyydestä olemme uutisoineet jo aiemmin.

 

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: