+66 8 2913 6399 | Suomi +358 44 986 6396
thaimaansuomalainen@gmail.com

Siitä tulee tänä kesänä viisi vuotta, kun koko maailma seurasi ns. luolapoikien, eli Wild Boars -jalkapallojoukkueen junioripelaajien pelastusoperaatiota Tham Luangin luolasta Chiang Rain provinssissa.

Lähestyvän muistopäivän kunniaksi ovat paikalliset viranomaiset suunnitelleet erityistä muistopäivää, jonka aikana turistien annetaan vaeltaa vähän syvemmälle luolastoon. Opastetusti, jottei historia pääse toistamaan itseään. Korkeintaan 25 henkilön ryhmiä päästetään luolaan 16 kertaa päivässä 30 minuutin pituiselle tutustumiskäynnille.

Jalkapallojunnut ja heidän valmentajansa olivat luolan vankeina 23.6.-10.7.2018. Uskalias ja huolella suunniteltu pelastusoperaatio kiinnitti tuolloin koko maailman huomion. Moni uskoi, ettei pelastusoperaatio voi mitenkään onnistua, mutta niin vain joukko thaimaalaisia ja ulkomaalaisia sukeltajia toi koko joukon turvaan. Pelastusoperaatiossa oli mukana myös suomalainen Mikko Paasi.

Pelastajien muistomerkki.

Onnistuneen pelastusoperaation viisivuotismuistopäivä järjestetään 10.7. Luolasta pelastettiin kaikkiaan 12 junioripelaajaa ja heidän tuolloin 25 -vuotias valmentajansa.

Muistopäivän aikana tehdään muutakin kuin katsellaan paikkoja. Pelastusoperaatiossa kuolleen thaimaalaisen sukeltaja Saman Kunanin muistoa kunnioitetaan munkkien suorittamalla keräyksellä. Toinen keräys järjestetään yhden luolapojan muistolle. Luolan vankina ollut Duangphet “Dom” Phromthep ehti toteuttaa unelmansa englantilaiseen jalkapallolukioon pääsemisestä ennen viime helmikuussa tapahtunutta tapaturmaista kuolemaansa vain 17 vuoden iässä.

Wild Boarsin kapteenina toiminut Dom oli jalkapallolukioon päästessään kertonut päämääränsä olevan palata Thaimaahan ja edustaa synnyinmaataan Thaimaan jalkapallomaajoukkueen jäsenenä. Nuorukainen kuoli Englannissa kompastuttuaan koulunsa rappusissa.

Tässä kunnioitetaan pelastusoperaatiossa kuolleen sukeltajan muistoa.

Heinäkuun 10.-15. päivä järjestetään luolaston alueella muitakin tilaisuuksia, joissa muistellaan pelastusoperaatioon liittyneitä tapahtumia ja henkilöitä. Lähikylässä on luvassa myös pelastusoperaation vaiheita käsittelevä paneelikeskustelu ja näyttely.

Pelastusoperaation komentokeskuksena käytetty luolan suuaukkoa lähinnä sijaitseva Kammio 1 avattiin turisteille lokakuun 16. päivä 2022. Nyt suunnitellaan syvemmällä luolassa olevan Kammio 2:n avaamista, mutta tarkkaa avaamispäivämäärää ei vielä ole ilmoitettu.

– Jahka kakkoskammio avataan, niin sinne pääsee ainoastaan puistonvartijoiden opastuksella ja muutenkin käyntejä pitää rajoittaa alueen ekosysteemin suojelemiseksi, kertoo Thaimaan kansallispuistoista ja luonnon- sekä kasviensuojeluohjelmista vastaavan Ympäristö- ja luonnonvaraministeriön alaisen osaston johtaja Attaphon Charoenchansa.

Viime lokakuusta alkaen luolan sisätiloihin on jo päässyt tutustumaan.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: