+66 8 2913 6399 | Suomi +358 44 986 6396
thaimaansuomalainen@gmail.com

Apulaisliikenneministeri Atirat Ratanasate on vt. liikenneministeri sillä aikaa, kun ministeri Saksayam Chidhobin (pikkukuva) toimia tutkitaan.

Onhan meillä Suomessakin omat Antti Rinteemme ja Kauko Juhantalomme, mutta siitä huolimatta Thaimaan viimeaikaiset tapahtumat lahjuspaljastuksineen antavat ymmärtää maan politiikassa, virkakoneistossa ja jopa poliisivoimissa olevan paljon mätää.

Thaimaan perustuslakituomioistuin päätti perjantaina 3.3. vapauttaa liikenneministeri Saksayam Chidchobin tehtävistään siksi aikaa, kun häntä vastaan esitettyjä syytöksiä osakkeiden salaamisesta tutkitaan. Ministerin paluu työtehtäviinsä riippuu tutkinnan tuloksista.

Ministerin epäillään käyttäneen bulvaania salatakseen osakkuutensa Burijarearn Construction Limited Partnership -nimisessä rakennusfirmassa, jolle Liikenneministeriö on antanut miljardien bahtien arvosta rakennusurakoita. Nyt Saksayamille on annettu 15 päivää aikaa vastata syytöksiin.

Epäilykset Saksayamin salailusta ja valtion rahojen ohjailemisesta omalle firmalleen nousivat ensimmäisen kerran esiin hallituksen epäluottamuslauseen käsittelyssä viime vuoden heinäkuussa. Opposition kansanedustajien mukaan rakennusfirma perustettiin 1996 ja sen osakkeista 80 % on Chidhobin perheen hallussa. Saksayamin nimi poistettiin osakaslistalta hänen mentyään mukaan politiikkaan vuonna 1997.

Syytösten mukaan Saksayamista tuli yhtiön pääosakas vuonna 2015, kun sen osakepääomaa korotettiin 120 miljoonaan bahtiin (n. 3,3 meur). Vuosien 2015 ja 2017 välisenä aikana se sai valtiolta 440 miljoonan bahtin (n. 12,2 meur) arvosta rakennusurakoita.

Ennen vuoden 2019 vaaleja Saksayamin väitetään siirtäneen 119,4 miljoonan bahtin (n. 3,3 meur) arvoiset osakkeensa bulvaaninsa nimiin. Tuolloin ministeri kiisti kaikki syytökset sanoen myyneensä osakkeet ystävälleen ja että niiden kauppahinnasta ja rahojen siirtymisestä ostajan tililtä myyjän tilille on selkeät tositteet olemassa.

Liikenneministeri Saksayam edustaa Bhumjaithai -puoluetta, jonka muiden edustajien toimia on viime aikoina kyseenalaistanut mm. syyttäjänviraston tähtitodistaja Chuwit Kamolvisit.

 

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: