+66 8 2913 6399 | Suomi +358 44 986 6396
thaimaansuomalainen@gmail.com

FDA:n ja poliisin yhteisratsiassa löydettiin seitsemästä bangkokilaiskaupasta lauantaina 25.2. yli 3.000 erilaista ruokatarviketta, jotka eivät olleet Food and Drug Administrationin tarkastamia.

Food and Drug Administration (FDA) on Thaimaassa se viranomainen, jolla kaikki maassa myytävät ruoka- ja lääkeaineet tulee tarkastuttaa ennen niiden myytäväksi asettamista. Mikäli näin ei toimita, on tuote laiton ja takavarikoidaan kaikista myyntipisteistä. Sitten aletaan selvittää, kuka joutuu syytteeseen ja mitä lakeja kukin laittomaan maahantuontiprosessiin osallistuneista on rikkonut.

– Kaikkiaan tavaraa löytyi 3.783 eri nimikkeen verran, kertoi FDA:n varapääsihteeri Weerachai Nolwachai ratsioiden tuloksista.

– Tuotteissa ei ollut kunnollisia etikettejä, ei thai -kielisiä tuoteselosteita eikä merkintää FDA:n hyväksynnästä, hän jatkoi.

Suurten ruokakauppaketjujen valikoimista on erittäin epätodennäköistä löytää mitään FDA:n ohi myyntiin tuotua.

– Ja joka ainoa tuote oli tuotu Thaimaahan Kiinasta.

Weerachain mainitsemat elintarvikkeet käsittivät niin lihatuotteita kuin valmiskastikkeitakin. Lisäksi oli vielä pikaruokia sekä valmiita ruoka-annoksia omissa pakkauksissaan.

Takavarikoiduista elintarvikkeista otettiin noin 120 näytettä testejä varten ennen kuin ne toimitettiin kuluttajansuojapoliisille, Consumer Protection Police Division, jatkotutkimuksia ja syytetoimia varten todisteiksi. Bangkokissa tehdyn löydön jälkeen FDA ilmoitti välittömästi muiden provinssien toimipisteilleen, että aloittavat tarkastukset ruokakaupoissa kautta maan.

Mikä mahtaa olla FDA:n kanta siihen, että kalastaja tuo saaliinsa suoraan ravintolaan?

Weerachai alleviivasi sekä maahantuojien että vähittäiskauppiaiden velvollisuutta tarkistaa elintarvikkeiden laillisuus ennen kuin niitä päästetään kauppoihin.

– Vaikka kaupan asiakaskunta kuinka koostuisi enimmäkseen kiinalaisista turisteista, Thaimaassa asuvista kiinalaisista tai heidän jälkeläisistään, niin Thaimaassa ovat voimassa elintarvikkeita koskevat lait, joita jokaisen tulee noudattaa, hän sanoi.

Rivien välistä välittyy tunne siitä, että lauantaiset ratsiat saattavat jatkossa olla jälleen yksi haara kiinalaismafiaa ja sen liiketoimintoja koskevassa rikostutkinnassa. 3.783 eri elintarviketuotetta ja kaikki Kiinasta. Joku organisaatiohan niitä pakosti sieltä Thaimaahan tuottaa. Vielä kun puhutaan kauppojen kiinalaistaustaisesta asiakaskunnasta, niin mahtavatko ratsiassa kärähtäneet kauppiaatkin olla kiinalaistaustaisia?

Paljastuuko nyt alkaneissa tutkimuksissa kiinalainen ravintola- ja ruokakauppaketju, joka myy kiinasta FDA:n ohi tuotuja ruokia ja elintarvikkeita?

FDA kehoittaa kaikkia kuluttajia ostamaan ainoastaan sellaisia elintarvikkeita, joissa on asianmukainen tuoteseloste, maahantuojan nimi ja osoite, FDA:n tarkistusnumero sekä luonnollisesti tuotteen valmistus- ja viimeinen käyttöpäivämäärä.

Mikäli huomaat lähikaupassasi epäilyttävän näköisiä elintarvikkeita tai haluat kysyä jostain elintarvikkeisiin liittyvästä asiasta, niin FDA:n valtakunnallinen palvelunumero 1556 on sitä varten. Sähköpostia voi lähettää osoitteeseen 1556@fda.moph.go.th ja Facebookistakin FDA löytyy nimellä FDAThai.

 

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: