+66 8 2913 6399 | Suomi +358 44 986 6396
thaimaansuomalainen@gmail.com

Kerrottakoon heti alkuun, että tapaus ei ole millään lailla ainutkertainen, sillä laittomasti Thaimaan puolelle pyrkiviä Myanmarin kansalaisia otetaan Thaimaan rajoilla kiinni päivittäin, mutta milloin isompi porukka jää kerralla kiinni, tulee meillekin aihetta muistuttaa tästä jatkuvasta ongelmasta.

Syinä laittomiin rajanylityksiin mainitaan aina tulijoita kuulusteltaessa kaksi asiaa. Ensimmäinen on maan sisällissota ja kansalaisten toivottomuus, kun elämä omassa kotimaassa ei tunnu tarjoavan minkäänlaista tulevaisuutta. Toinen on syy on Thaimaan ja Malesian huomattavan paljon Myanmaria korkeampi elintaso. Vaikka kummassakaan kohdemaassa ei laittomille maahantulijoille makseta edes minimipalkkaa, on se silti kotimaata parempi vaihtoehto. Moni lähettääkin kaikki jokapäiväisestä elämästä yli jäävät ansionsa perheilleen Myanmariin.

Myanmarissa taistellaan vähän joka puolella.

Keskiviikkoaamuna 24.5. pidätettiin 49 laittomasti maahan pyrkinyttä Thong Pha Phumin alueella Kanchanaburin provinssissa. Vihjeen perusteella paikalle tulleet Surasee Task Forcen sotilaat ja Thong Pha Phumin poliisi löysivät rajan yli tulleet piileskelemästä Tha Khanunissa sijaitsevasta kylästä. 29 miestä ja 20 naista. Kenelläkään ei minkäänlaisia henkilöllisyyspapereita.

Suomessahan tällainen ryhmä olisi toivotettu tervetulleiksi ja toimitettu pakolaiskeskukseen ruokaa, juomaa ja neuvontaa saamaan, mutta Thaimaahan ei tullakaan kuin torppaan. Hallituksen politiikka on se, että elintason perässä maahan yrittävät palautetaan, mutta suoranaisia luoteja pakenevat toimitetaan väliaikaisiin pakolaisleireihin, joita on rajan pinnassa Thaimaan puolella runsaasti.

Tulijat olivat Mawlamyinestä, Yangonista, Bagosta ja Rakhinesta. Kaikki kertoivat sen tutun tarinan: työnvälittäjät olivat luvanneet hyväpalkkaisen työpaikan Samut Sakhonista, Rayongista, Kanchanaburista tai Bangkokista 20.000-30.000 bahtin (n. 540-810 €) korvausta vastaan.

Myös pidätys sujui tutussa tilanteessa, eli raja oli juuri ylitetty ja nyt odoteltiin kyytejä luvattuihin työpaikkoihin. Kyyti tulikin, mutta sen määränpää oli Thong Pha Phumin poliisiasema, jossa tulijat nyt odottelevat paperitöiden valmistumista ennen palautusta kotimaahansa. Siinä meni monelta koko perheen säästöt, kun tällainen työnhaku Thaimaasta ei onnistunutkaan.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: