+66 8 2913 6399 | Suomi +358 44 986 6396
thaimaansuomalainen@gmail.com

Energian hintoihin odotettavissa pysyvämpää helpotusta toukokuun tienoilla, kertovat ministerit.

Dieselöljyn äskettäisen hinnanalennuksen, puoli bahtia litralta, ei uskota vaikuttavan kuluttajahintojen nousevaan trendiin. Thaimaan tukku- ja vähittäiskauppiaiden liiton pj. Somchai Pornratanacharoen kertoi tuottajien joutuvan edelleen nostamaan hintojaan jatkuvasti kohoavien energiakustannusten vuoksi.

– Juuri energian kohoava hinta pakotti tuottajat nostamaan sellaistenkin tuotteiden kuin nuudeleiden, saippuan ja snacksien hintoja, hän sanoi.

– Ja se hinnannousu jatkuu koko ajan. Katsokaa vaikka, mitä on tapahtunut Lactasoy -soijamaidolle ja Leo -oluelle, hän jatkoi.

Lactasoy alkoi valmistaa soijamaitoa vuonna 1981. Sittemmin juomista on kasvanut kokonainen tuoteperhe.

– Jotkut kauppiaat tuolla provinsseissa ovat yksinkertaistaneet asioita ja nostaneet kaikkien tuotteiden hintoja viidellä bahtilla kappaleelta.

Muitakin esimerkkejä on. Kaikki erilaisten snacksien tuottajat odottelevat malttamattomina perunalastujen tuottajien nostavan hintojaan, jotta hekin voisivat seurata perässä. Suositun Carabao -energiajuoman hintaa nostettiin äskettäin kohonneiden pakkauskustannusten vuoksi.

– Korkea inflaatio ja energian koko ajan kohoava hinta ovat tuotantokustannusten nousun päätekijät. Samaan aikaan on kulutus kääntynyt laskuun ja koko maan talous alkaa hiipua, sanoo maailmanlaajuisen Mindshare media- ja markkinointiyhtiön strateginen johtaja Nattha Piyawirojsathien.

Carabao aloitti rock -bändinä. Nyt se on pörssinoteerattu juomajätti.

– On olemassa tuotteita, joita on pakko ostaa siitä riippumatta mitä ne maksavat, mutta tälläkin alalla on nähtävissä selvä kehitys siirtymisestä merkkituotteista halvempiin vaihtoehtoihin, hän toteaa.

Natthan mukaan samat ongelmat vallitsevat tällä hetkellä kaikkialla maailmassa, mutta esimerkiksi USA:ssa ja Kanadassa oli voimassa hintasulku joulun ja uudenvuoden yli. Tuottajat ovat oppineet kiertämään hintasulkuja tuomalla markkinoille uusia tuotteita ja lopettamalla vanhojen tuottamisen, mutta se vie aina aikansa, joten hintasulut toimivat jonkun aikaa.

– Kuluttajat eivät myöskään enää osta samoja määriä kuin ennen. Pandemian aikana opittiin hyvin säästäväisiksi ja se näkyy tarkkana ostoskäyttäytymisenä tänä päivänä, Nattha päättelee.

 

 

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: