+66 8 2913 6399 | Suomi +358 44 986 6396
thaimaansuomalainen@gmail.com

Sen jälkeen, kun se prachinburilaisesta voimalaitoksesta kadonnut cesium-137 -putkilo löydettiin, on Prachinburissa alettu mittailla provinssissa tuotettujen maataloustuotteiden, löytöpaikan läheisyydessä asuvien ja työskentelevien ihmisten ym. radioaktiivisuustasoja.

Hallituksen tiedottaja Anucha Burapachaisri kertoi provinssissa testatun tähän mennessä 71 henkilöä ilman, että kenenkään veri- tai virtsanäytteestä olisi löytynyt merkkejä radioaktiivisuudesta.

– Säteilytasot viiden kilometrin säteellä löytöpaikasta eivät nekään poikkea normaalitasoista maassa, ilmassa eikä vedessä, hän kertoi.

Tämän näköinen radioaktiivista ainetta sisältävä sylinteri oli kateissa lähes kuukauden.

Samassa tiedotustilaisuudessa olivat paikalla mm. Prachinburin kuvernööri Ronnarong Nakornjinda sekä eri alojen asiantuntijoita vastaamassa tiukkoihinkin kysymyksiin. Heillä oli ollut oma palaverinsa ennen tiedotustilaisuutta.

– Pääministeri Prayut Chan-O-Cha on määrännyt jatkuvan tilanneseurannan Prachinburiin siihen saakka kunnes on varmaa, että kaikki provinssissa on palautunut ennalleen, Anucha jatkoi.

Tämän lisäksi pääministeri on määrännyt poliisin selvittämään, miten on mahdollista radioaktiivista ainetta sisältävän sylinterin noin vain kadota voimalaitoksen alueelta.

– Pääministeri sanoi täysin selvästi, että joku on saatava vastuuseen siitä, ettei laitoksella alkuun edes huomattu koko sylinterin katoamista ja siitä, että se ylipäätään pääsi katoamaan aiheuttaen pitkään kestäneet etsinnät, tiedottaja sanoi.

Prachinburi -joen varrella sijaitseva Prachinburin kaupunki itsessään on ihan näkemisen arvoinen paikka. Toimituksen vinkkeinä tämä vanha kuninkaallinen kesäpalatsi, josta sittemmin on tullut lääketieteellinen museo sekä kaupungin rautatieasema.

– Minkäänlaisia terveyteen liittyviä ongelmia ei katoamis- tai löytöalueella asuvien tai töitä tekevien ihmisten keskuudessa ole havaittu. Kaikki provinssin asukkaat, jotka epäilevät altistuneensa radioaktiiviselle säteilylle voivat mennä mihin tahansa Prachinburin julkisista sairaaloista maksuttomiin tutkimuksiin, tiedottaja päätti.

Radioaktiivista cesium-137 -ainetta sisältävä sylinteri katosi National Power Plant 5A -voimalaitokselta 304 Industrial Park -teollisuusalueelta Prachinburin Si Maha Potin alueella 23.2. Sen katoamisesta ilmoitettiin vasta 10.3. Kiivaiden etsintöjen jälkeen viranomaiset lopulta löysivät radioaktiivista punaista pölyä sunnuntaina 19.3. Kabin Burin alueelta Prachinburissa. Sen uskottiin olevan kadonneesta sylinteristä.

Tyhjä sylinterikin löytyi kuluneen viikon aikana ja se sulatettiin prachinburilaisessa metallisulattamossa.

 

 

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: