+66 8 2913 6399 | Suomi +358 44 986 6396
thaimaansuomalainen@gmail.com

Eläinoikeusaktivistit väittävät apinoita kidutettavan ja pidettävän vankeina keräämässä HelloFresh -yhtiön tarpeisiin kookospähkinöitä Thaimaassa.

Eläinten oikeuksia puolustavan PETAn (People for Ethical Treatment of Animals) mukaan heidän Aasiassa toimivat tutkijansa ovat keränneet kuvamateriaalia apinoista, jotka elävät kahlittuina kookosfarmeilla ja jotka pakotetaan keräämään kookospähkinöitä joka ikinen päivä. PETA kertoo löytäneensä yksin Thaimaasta peräti 57 apinatyövoimalla toimivaa kookosfarmia.

Järjestö vaatii boikottia HelloFreshin tuotteiden lisäksi kaikille Thaimaassa valmistetuille kookosmaitotuotteille ja perustelee vaatimustaan tämänkin jutun yhteydessä julkaistavilla kuvilla ja videolla.

Siitä voidaan keskustella pitkään, kuinka epäeettistä on apinoiden käyttäminen kookospähkinöiden keräämiseen, vrt. suomalaiset työ- ja ravihevoset jne, mutta eläinten vangittuna pitäminen ja kiduttaminen sen sijaan on jotain aivan muuta.

“Erään kookosfarmin työntekijä kertoi tutkijoillemme, että apinoiden jokapäiväinen työpakko kestää yli kymmenen vuotta, jonka jälkeen työvelvoite loppuu, mutta vankeus jää”, PETAn raportissa sanotaan. Raportin mukaan apinaorjien voimalla pyöriviä farmeja on löydetty kaikkiaan yhdeksästä provinssista Thaimaassa.

Kookosfarmeilla käyneet PETAn tutkijat kertovat nähneensä apinoita koulutettavan työhön kepiniskujen ja kuristuspantojen avulla. Yhtä lisääntymistarkoitukseen varattua naarasapinaa pidettiin ketjuissa polttavan auringon alla vailla vettä tai varjoa. Yhteistä apinoille oli se, että elleivät ne olleet keräämässä kookospähkinöitä, olivat ne häkissä.

Tällä apinalla on luultavasti joku raaja murtunut pudotessa, koska se on yksin häkissä sillä aikaa, kun muut ovat pakkotyössä.

PETAn vtj. Tracy Reimanin mukaan yhtiöt, jotka ostavat kookosmaitoa apinaorjatyövoimaa käyttäviltä farmeilta ovat “täysin vailla omatuntoa”.

– Meidän tulisi kaikkien lopettaa kokonaan soijamaidon ostaminen ainakin siksi ajaksi, että nämä apinat pääsevät taas vapauteen, hän sanoi.

HelloFreshin tiedotteessa sanotaan “HelloFreshin ankarasti tuomitsevan apinatyövoiman käytön missään osassa tuotantoketjuaan ja pidättäytyvän ostamasta tai myymästä tuotteita tai raaka-aineita tuottajilta, joiden tiedetään käyttävän apinatyövoimaa.”

Yhdellä PETAn videolla kehoitetaan muistamaan tätä jätevuoren keskelle kahlittua apinaa aina, kun tekee mieli ostaa kookosmaitoa.

“Olemme kirjelmöineet asiasta kaikille tuottajillemme niin Yhdysvalloissa kuin muuallakin maailmassa eikä tiedossamme ole ainuttakaan tapausta, jossa olisi käytetty apinatyövoimaa”, tiedote jatkuu. “Tämän lisäksi meillä on kaikilta tuottajiltamme saatu kirjallinen vahvistus siitä, että näin ei ole.”

Millään muulla lailla yhtiö ei sitten kommentoikaan PETAn ottamia valokuvia ja netissä pyöriviä videoita. Yhtiöllä on toimipisteitä ympäri maailmaa mm. Euroopassa, Australiassa, Japanissa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: