+66 8 2913 6399
thaimaansuomalainen@gmail.com

Tällä kertaa kävi ensimmäistä kertaa niin, että thaimaalainen ravintola ei ollutkaan meille mikään välitön ihastus tai vihastus, vaan meiltä meni koko ajomatka Hämeenlinnasta Kouvolaan puidessamme, mitä juuri äsken tuli koettua.

Vaikka Sawaddee sijaitseekin aivan Hämeenlinnan torin kulmalta pohjoiseen lähtevällä Sibeliuksenkadulla, niin ulkoasultaan se totisesti jää viereisen meksikolaisravintola Pancho Villan varjoon. Siinä kieltämättä jää etäisempi itämainen mystiikka vähän taka-alalle, kun edessä räyhäävä meksikolaisravintola kirkuvine kyltteineen huutaa kadun toiseen päähän ja melkein torille saakka, että Hola senores, senoras y senoritas! Somos aqui, täällä ollaan!

Mutta mennään me aasiaan: Sibeliuksenkadulta on löytynyt parkkitilaa kaikilla kolmella kerralla, jotka olemme paikalla käyneet. Ensimmäisellä kerralla saimme nykiä oven kahvaa turhaan, sillä paikka oli sinä sunnuntaina, kuten kaikkina muinakin sunnuntaina suljettu. Kun toisella kerralla yritimme sisään lauantai-iltapäivänä viime lokakuussa, oli paikassa remontti kesken ja paikan ulkopuolella tapaamamme omistaja Susan Vekka toivotteli meitä tervetulleiksi “koska tahansa ensi maanantaista alkaen”.

Kuva lokakuulta 2021, jolloin Sawaddee oli remontissa eikä tuo naapurikaan vielä liian räikeästi esiintynyt. Tuo mustakaapu jalkakäytävällä on muuten Luck.

Kun eilen lauantaina 7.5. olimme jälleen liikkeellä Hämeenlinnan puolessa, osuimme lopulta oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan. Taskusta löytyneet kolme euron kolikkoa ostivat meille puolitoista tuntia pysäköintiaikaa, mikä riittää vallan mainiosti ruokailuun. Jos haluaa nauttia thaimaalaisista tunnelmista vähän pidempään, niin kannattaa tulla klo 16 jälkeen, sillä silloin pysäköinti ainakin lauantaisin muuttuu Sibeliuksenkadulla maksuttomaksi.

Sawaddee tarjoaa suosittua lonasbuffettiaan maanantaista perjantaihin klo 11-15 todella kohtuulliseen 10,90 euron hintaan. Sitä voinee pitää ainakin jonkinasteisena kulttuuritekona näinä koko ajan kohoavien raaka-ainekustannusten aikana. Thaimaan Suomalaisen koko maata kattavien tutkimusten mukaan käypä hinta lounasbuffetille on tänä päivänä 11-11,50 € pöydän tarjonnan laajuudesta sekä ravintolan koosta ja sijainnista riippuen. Pääkaupunkiseudulla 12,50 €.

Arkisin klo 15 jälkeen ja lauantaisin einehditään sitten listalta, joten ei kun syömään.

Alkuruoka, thaimaalaiset kevätrullat, tarjoiltiin salaattipediltä eivätkä kokonsa ja makunsa puolesta hävinneet millekään aiemmin kokemallemme. Annoksen kruunasi maittava dippikastike, joka kävi hyvin myös pelkälle salaatille. Isoja kääryleitä saa joko 1,2 tai 3 kappaletta ja annoksen voi halutessaan myös jakaa. Niihin kevätrulliin liittyy semmoinenkin mieleen jäänyt asia, että ne tulivat todella nopeasti.

Se on sitten kevät ja rullatkin sen mukaiset. Kolme isoa kevätrullaa 6 €.

Pääruoaksi Massaman Curry -experttimme otti juuri sitä, tällä kertaa kanan kanssa ja raadin thaimaalaisjäsenen valinta osui Kuetie Namiin porsaanlihalla ryyditettynä. Tästä alkoikin keskustelu, joka jatkui autossa aina Kouvolaan ja Kouvolassakin vielä kotisohvalle saakka.

Jos kerrotaan pitkä tarina lyhyesti, niin Massaman Currya maistettuaan Thaimaassa sen saloihin Phuketista Chiang Maihin ja Pattayalta Sakon Nakhoniin perehtynyt raatilainen totesi, ettei se oikein maistu samalta kuin Thaimaassa. Kuetie Namiin kävi thaimaalaisjäsen erikseen keittiössä työskentelevältä thaimaalaisnaiselta pyytämässä sokeria, sitruunaa ja jotain muuta kastiketta kuin pöydässä ollutta soijaa.

Näillä sivuilla on aiemminkin todettu Suomessa toimivien thaimaalaisravintoloiden monessa tapauksessa joutuvan ottamaan huomioon sen, että paikassa käy pääasiallisesti suomalaisia asiakkaita. Ruoan pitää olla aitoa thaimaalaista mutta valmistettu siten, että se maultaan sopii myös suomalaiseen suuhun. Näistä asioista, sekä koko ajan täyttyneen ravintolan asiakkaiden kommenteista ja sieltä täältä kuulemistamme keskustelunpätkistä muodostimme lopulta, Kouvolaa lähestyttäessä, lopullisen käsityksemme siitä, että Sawaddee on toteuttanut oman ruokakonseptinsa suorastaan nerokkaasti.

Kuetie Nam oli maustettu hieman eri tavalla kuin mihin raatilainen oli tottunut. Tilanne korjautui reilussa minuutissa.

Sitä ennakkoluuloisen “kyllä minä tiedän miltä Massamanin pitää maistua” -raatilaisen arvostelemaa Massaman Currya nimittäin tilattiin viereiseen pöytään kaksi annosta jonkun aiemmin sitä samassa paikassa syöneen suosituksesta. Toisessa pöydässä kehuttiin ruokalistaa, jonka annokset “eivät ole liian tulisia” jne. Se raatilaisen Massaman Currykin sai aivan uudenlaista potkua, kun siihen lisäsi puoli lusikallista pöydässä ollutta tymäkkätä chiliä ja pähkinärouhetta, joka varsinaisesti ei Massamaniin kuulu, mutta maassa maan tavalla.

Ei puoli Hämeenlinnaa mitenkään voi olla väärässä! Vaikkei ehkä aivan samanlaista kuin Thaimaassa, on Sawaddeen tarjoama ruoka thaimaalaisen kokin varmasti aitojen ja alkuperäisten reseptien mukaan valmistamaa, mutta se vain on maustettu suomalaisille tutummilla mausteilla. Ja se on hyvää. Annoksetkin ovat sen kokoisia, ettei heti seuraavalle nakkarille tarvitse pysähtyä. Ne isot kevätrullat itse asiassa tekivätkin raadin thaimaalaisjäsenelle  tepposet: pääruoka jäi väkisinkin kesken, kun vatsaan ei kuulemma mahtunut enää edes vettä.

Lauantaina alkuiltapäivästä Sawaddeessa syöpötellessämme havaitsimme paikan täyttyvän koko ajan. Perheitä ja pariskuntia. Nuoria ja vanhoja. Ja lapsille oma lista. Moni oli vakioasiakas, sillä sen verran luontevasti tervehdykset ja kuulumiset henkilökunnan kanssa vaihdettiin. Eikä kukaan ensimmäistä kertaa paikalla oleva luultavasti mitenkään voi tietää voivansa tilata annoksensa tuplaravuilla tai “niillä samoilla lisukkeilla kuin viimeksikin”.

Sitten varovasti sen pöydästä löytyvän chilin kanssa. Tämän kokoiseen Massaman -annokseen korkeintaan puoli annoslusikallista, ettei käy kalpaten.

Sawaddee on turvallinen valinta niille, jotka haluavat tutustua thaimaalaisiin ruokiin vailla pelkoa siitä, että ateria jää liian tulisena syömättä. Kysy rohkeasti tarjoilijalta, mitkä ovat paikan suosituimpia annoksia ja aloita vaikka niistä. Pidemmän kaavan mukaan illastaville voimme paljastaa, että paikassa on A-oikeudet. Thaimaalaisia oluita näimme kylmäkaapissa ainakin Changia ja Singhaa. Iltakahvivinkkinä paikan Irish Coffee, vain 7,50 €.

Ja lopuksi, jos niuhottaa pitää ja miinuksia hakea, niin ensimmäinen menköön heti kättelyssä omalle ennakkoasenteellemme. Miksi ihmeessä kaikkien thai -ravintoliden pitäisi olla samasta muotista valettuja? Sawaddee uskaltaa olla erilainen ja onnistuu siinä loistavasti.

Ravintolan suuntaan heitämme miinuksen paikan saniteettitiloista, jotka ovat sokkeloiset ja riittämättömän oloiset silloin, kun ravintola on täynnä.

Sawaddeen verkkosivuihin pääset tutustumaan täältä.

 

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: