Olen niin monen ihmisen kuullut sanovan, että “kyllähän mekin sinne Thaimaahan muutettaisiin, mutta kun…”

Nyrkkisääntönä ulkomaille muuttamisessa pätee edelleen se sama, joka oli voimassa myös silloin, kun vuonna 1988 itse päätin vaihtaa maisemaa: Jos mennään, niin mennään eikä meinata. Tässä muutama vinkki näennäisesti “ylitsepääsemättömien” esteiden ylittämiseksi:

1. “On niin hirveät lainat päällä, että ei me tästä mihinkään päästä.”

Kysy itseltäsi mitä varten se pankki on olemassa, joka sinulle aikoinaan ne lainat on myöntänyt?

Yleisimmin nämä “hirveät lainat” ovat asuntovelkaa ja voi siinä päällä jokunen kulutusluottokin olla. Onneksi Thaimaan hintataso on sitä luokkaa, että mikäli vuokraat vaikka suomalaisen kerrostalokolmion melkein mistä tahansa muualta paitsi Talvivaaran alueelta, niin siitä saatava vuokratuotto riittää paitsi kattamaan kuukausittaiset velanhoitokulusi, niin myös täkäläisen asuntosi vuokran.

Ellei tämä onnistu, niin aina on mahdollisuus sopia laina-ajan pidentämisestä kuukausierän pienentämistä silmällä pitäen tai vaikka lyhennysvapaasta vuodesta nyt alkuun. Maksat pelkät korot. Katsotaan sitten vuoden päästä tilannetta uudestaan.

Mikäli oikeasti haluat muuttaa Thaimaahan, niin käy pankinjohtajan juttusilla. Se ei maksa mitään, mutta kartoittaapahan tilanteesi perin pohjin.

Ei pankinjohtajia pidä ujostella. Niiden duuni on auttaa sinua raha-asioidesi hoidossa.

Ei pankinjohtajia pidä ujostella. Niiden duuni on auttaa sinua raha-asioittesi hoidossa.

2. “Lasten koulu on kesken”.

Ainakin täällä Pattayalla on aivan erinomaisessa maineessa oleva Pattayan Suomalainen koulu, joka noudattaa suomalaisen peruskoulun opetusohjelmaa aina oppivelvollisuusiän täyttymiseen saakka. Jostain Jyväskylästä Helsinkiin muuttaminen ei ikimaailmassa jää toteutumatta siksi, että lasten koulu on kesken eikä sen tarvitse mennä ainakaan Pattayalla tai vaikka Espanjan Aurinkorannikollakaan niin.

Googlaa Pattayan Suomalainen koulu ja katso sieltä yhteystietojen lisäksi ilmoittautumisajat, lukukausimaksut ja muu asiaan liittyvä päätöksen teon helpottamiseksi.

3. Älä ole turhan kranttu!

Minua jaksaa aina huvittaa yhtä paljon, kun kuulen lauseen “Kyllähän minä teen ihan mitä tahansa töitä, mutta siivous- ja myyntihommiin en ainakaan rupea. Enkä vanhustenhoitoon.”

Siinä kovinkin joustavaksi työnhakijaksi itsensä omassa mielessään kokeva ulkomailla asumisesta haaveileva kun tulee parilla lauseella hylänneeksi noin 75 % avoinna olevista ensityöpaikoista niin Aurinkorannikolla kuin Thaimaassakin. Niitä matematiikan professuureja, lennonjohtajan tai rakennusinsinöörin paikkoja kun nyt vaan on niin valitettavan harvassa.

Thaimaalainen erityispiirre on lisäksi vielä se, että täällä monet ammatit ovat yksinomaan thaimaalaisille varattuja.

Puhelinmyynnistä löytyy monelle niin Thaimaassa kuin Espanjassakin se ensimmäinen työpaikka. Thaimaassa näillä liksoilla elää todella hyvin ja työpaikkakin on ilmastoidussa toimistossa.

Puhelinmyynnistä löytyy monelle niin Thaimaassa kuin Espanjassakin se ensimmäinen työpaikka. Thaimaassa näillä liksoilla elää todella hyvin ja työpaikkakin on ilmastoidussa toimistossa.

Kaikki me tiedämme, että mikäli aikoo juosta kympin – 25 ratakierrosta – niin on juostava ensin se ensimmäinen ratakierros, sitten toinen jne.

Jostain syystä jotkut ihmiset eivät ymmärrä saman pätevän täkäläiseen työelämään: Jotta täällä pääsee kiinni koulutustaan vastaavaan työpaikkaan ja asumaan arvostetulle asuma-alueelle vertaistensa pariin, niin ensin pitää ottaa vastaan se ensimmäinen työpaikka ja se ensimmäinen vuokra-asunto, jotka välttämättä eivät todellakaan vastaa sitä, mihin Suomessa on totuttu.

Pitää hyväksyä ajatus siitä, että se hyvin usein on haaveilemasi elämänmuutoksen hinta. Siitä ensimmäisestä työpaikasta, oli se sitten puhelinmyyntiä tai tietokonetallennusta, voi sitten alkaa pikku hiljaa katselemaan ympärilleen muita työmahdollisuuksia.

4. Tutki bisnesmahdollisuuksia!

Harva ainakaan rikastuu palkkatuloillaan Thaimaassa tai Espanjassa.

Mikäli olet Suomesta lähtiessäsi myynyt kesämökkisi, asuntosi tai vaikka autosi, niin siinä sinulla hyvinkin saattaa olla riittävä alkupääoma jonkinasteiseen yritystoimintaan. Älä edes haaveile omasta baarista. Se on riittävän monta kertaa ainakin Thaimaassa ja Espanjassa nähty, mihin se voi johtaa.

Parhaita bisneksiä ovat sellaiset, missä et ole riippuvainen pelkästään suomalaisista. Tällaisia voivat olla esimerkiksi mopovuokraamo tai pesula liikepaikan sijainnista riippuen. Myös osaaville remonttimiehille ja kodinkonekorjaajille täällä riittää kysyntää.

Tämä tila on pattayalaispesulaksi jo suuri. Yleensä pyykit kuivatetaan ulkona auringossa eikä kellään tuollaisia kuljetuskärryjä ole...

Tämä tila on pattayalaispesulaksi jo suuri. Yleensä pyykit kuivatetaan ulkona auringossa eikä kellään tuollaisia kuljetuskärryjä ole…

Esimerkkilaskelma tässä vaikka pesulan perustamiskuluista:

Pesulassa pitää olla yhteensä kolme thaimaalaista tyttöä töissä: yksi aamuvuorossa klo 7 – 15, toinen iltavuorossa klo 15 – 23 ja kolmas tuuraamassa näiden kahden vapaapäiviä. Mikäli kaikki saavat 10.000 bahtia/kk, niin palkkakulut ovat 30.000 bahtia/kk eli noin 835 euroa/kk.

Toimitilan vuokra paikan sijainnista ja koosta riippuen 10.000 – 30.000 bahtia/kk (280-835 €).

Koneet ja kalusto pesulaa varten aika tarkkaan 200.000 bahtia eli 5.600 euroa.

Toisin sanoen käytetyn auton hinnalla Suomessa sinulla voi olla oma pesula henkilökuntineen Thaimaassa. Kysy itseltäsi, kannattaako mieluummin satsata se raha asumiseen vai yritykseen, josta sinulle takuuvarmasti lohkeaa leipä siitä eteenpäin kunhan liikepaikka vain on oikea.

5. Jätä suomalaiset ennakkoluulosi ja -asenteesi Helsinki – Vantaalle

18 vuoden kokemuksella tästä maasta voin kertoa, että Thaimaassa pärjäävät parhaiten ne suomalaiset, jotka ovat ymmärtäneet, että tämä on Thaimaa eikä täällä tehdä asioita niin kuin Euroopassa. He ovat ymmärtäneet verkostoitua thaimaalaisten yrittäjien, viranhaltijoiden ja paikallisen ulkomaalaisyhteisön kanssa ja heillä väistämättä menee suhteidensa ansiosta lujaa. Heistä on vuosien saatossa tullut thaimaalaisten “luottofalangeja” eli ulkomaalaisia, joihin voi luottaa.

Ei thaimaalainen arvosta sitä eurooppalaista öykkäriä, joka tulee tänne kertomaan miten heidän kuuluisi elää omassa maassaan, vaan sitä hiljaista ja vaatimatonta ulkomaalaista, joka on opiskellut heidän kieltään ja tulee aina välillä kysymään ujosti neuvoa tyyliin: “Sanohan sinä, kun olet täkäläisiä, että miten tämmöinen asia pitäsi hoitaa.”

Viimeistään silloin, kun ne sinun 25 ratakierrostasi lähestyvät loppuaan, on sinun hyvä olla noissa asemissa mikäli oikeasti haluat sinne arvostetulle asuntoalueelle vertaistesi pariin…

Ja kukaties, vaikka jonakin päivänä...

Ja kukaties, vaikka jonakin päivänä…