Thaimaan kuninkaalliset ilmavoimat RTAF ilmoitti eilen 25.5. sen F-35 -hävittäjähankinnan (pikkukuva) rauenneen Yhdysvaltain asettamien ehtojen vuoksi.

Ilmavoimien tiedottaja Prapas Sonjaidee yksilöi hävittäjäkaupoille asetettuja ehtoja eilisessä tiedotustilaisuudessa kertomalla mitkä tekijät ovat RTAF:n tekemän päätöksen takana. Hänen mukaansa Yhdysvallat tarvitsee vähintään 10 vuotta aikaa voidakseen toimittaa mille tahansa uudelle ostajamaalle F-35 -hävittäjiä.

Suomalaisiin korviin moinen väite hiukan särähtää. Meikäläiset ilmavoimat päättivät vuonna 2021 hankkia 64 Lockheed Martinin valmistamaa F-35 -hävittäjää ja niiden käyttöönottovuosi on 2025. Ainakaan Elon laskuopin mukaan tuo väli ei ole 10 vuotta.

Liekö suomalaisten aikatauluun syynä sitten se, että meillä oli pohjina F-18 -hävittäjät, kun taas Thaimaalla vanhentuva kalusto koostuu F-16 -hävittäjistä, joiden vaatima logistiikka ja infrastruktuuri on Prapasin mukaan niin erilainen kuin F-35 -hävittäjillä, että niiden yhtäaikainen käyttö on mahdotonta? Niinpä Yhdysvallat onkin tarjonnut Thaimaalle F-16:n päivitettyä versiota ensi alkuun ja on tiedottajan mukaan “valmis keskustelemaan RTAF:n kanssa tulevista F-35 -toimituksista”.

McDonnel-Douglasin valmistama F-15E Strike Eagle on toinen Yhdysvaltain tarjoamista vaihtoehdoista F-35:lle.

– Nyt tarjotut F-16 Block 70 sekä kaksimoottoriset F-15 E Strike Eagle -hävittäjät täyttävät ilmavoimien hävittäjille asettamat vaatimukset ja ne voidaan toimittaa nopeammin, Prapas kertoi.

Sen verran thaimaalaisia kuitenkin suivasi Pentagonin päätös kieltäytyä F-35 -hävittäjäkaupoista, että Bangkok Postin sotilaslähteen mukaan RTAF suunnittelee nyt ostavansa toisen kerran ruotsalaisen Saabin valmistamia Gripeneitä, joita Thaimaassa on ennestään 11 Surat Thanin sotilaslentokentällä. Halvempiakin ovat kuin F-35.

Gripeneitä tuli Ruotsista alun perin 12 kappaletta, mutta yksi niistä on ehtinyt tuhoutua syöksyttyään maahan.