Loppuvuoden saastesumut Bangkokissa ja sadonkorjuun jälkeiset vastaavat Chiang Maissa eivät valitettavasti ole enää mikään uusi ilmiö Thaimaassa.

Nyt voidaan todeta, että jos siitä lockdownista oli Thaimaalle jotain muutakin hyötyä kuin koronaviruksen leviämisen torjuminen, niin loppuvuodesta 2020 ei saastesumua nähty yhtä paljon kuin 2019 tai tullaan näkemään tänä vuonna. Asiantuntijat perustelevat loppuvuoden näkymiä sillä, että paluu normaaliin on alkanut, turistit ovat taas tuloillaan ja liikennekin alkaa jyrätä entiseen malliin. Kun tähän lisätään vielä normaalista säätyypin muutoksesta aiheutuva matalapaine, joka estää päästöjen poistumisen kaupungista, niin soppa alkaa olla keitetty. Sen lisäksi ilmanlaatu on koko vuoden 2021 ollut huonompaa kuin vuotta aiemmin.

Sesonkiluontoinen saastesumu on ollut kasvava ongelma Bangkokin seudulla viimeiset seitsemän vuotta ilman, että niihin tätä ennen olisi juuri muuten puututtu kuin kokeiluluontoisesti jotain kemikaaleja pilviin kylvämällä. Nämä kokeilut ovat olleet Coconuts -verkkosivuston mukaan lähinnä silmänkääntötemppuja, joiden avulla on yritetty saada mediahuomiota ja kansalaiset vakuuttuneiksi siitä, että ongelmalle ollaan jotain tekemässä. Jos Don Quijote aikoinaan teki itsensä lähinnä naurunalaiseksi hyökkäämällä peitsi tanassa tuulimyllyjä vastaan, niin mitä voidaan ajatella parilla dronella tapahtuvasta hyökkäyksestä miljoonakaupungin saastesumua vastaan?

Vasta tänä vuonna on ilmassa ollut valmistautumisen merkkejä tulevaa saastesumukautta varten. Eri tutkijaryhmien tahoilta on esitetty ratkaisumalleja saastesumupilvien hajottamiseksi tai ainakin niiden ohentamiseksi. Toivottavasti ratkaisuja löytyy, sillä eihän tämä tämmöinen voi jatkua?

Pahimmillaan Bangkokin saastesumut ovat sellaisia, ettei rakennuksia näy.