+66 8 2913 6399 | Suomi +358 44 986 6396
thaimaansuomalainen@gmail.com

NidaPollin mukaan Paetongtarnin kannatus pääministeriksi on selvästi yli muiden pääministeriehdokkaiden samaan aikaan, kun hänen edustamalleen Pheu Thai -puolueelle luvataan noin puolta koko maan äänistä.

Ei kahta ilman kolmatta, sanotaan ja Shinawatran klaanin kohdalla sanonta näyttäisi pitävän paikkansa. Sunnuntaina 19.3. julkaistun gallup -tuloksen mukaan Paetongtarn “Ung-Ing” Shinawatran kannatus on reilusti yli kaksinkertainen lähimpiin pääministerikilpailijoihinsa, Move Forward -puolueen Pita Limjaroenratiin ja United Thai Nation -puolueeseen loikanneeseen Prayut Chan-O-Chaan verrattuna.

Myös Paetongtarnin puolueelleen asettama vaalitavoite on vaarallisen lähellä toteutua, sillä mielipidemittaus näyttää noin 50 % kannatusta toukokuun parlamenttivaaleissa. Mikäli Pheu Thai saa yli 50 % kansanedustajapaikoista, voi se yksinään muodostaa hallituksen. NidaPollin teettämä kannatustutkimus oli ensimmäinen vaalien alla tehty.

“Ung-Ing” Shinawatra saa liikkeelle valtavia kansanjoukkoja minne ikinä meneekin. Tässä ollaan Wat Muang Diatin temppelillä Trakanissa Ubon Ratchathanin provinssissa. Kuva: Pheu Thai.

Tutkimus toteutettiin maaliskuun 2.-8. päivänä ja siihen osallistui kaikkiaan 2.000 yli 18 -vuotiasta henkilöä eri puolilta maata ja kaikista yhteiskuntaluokista. Pääministerikisassa kolmen kärki on jo selvästi erillään muista ehdokkaista, joiden kannatusprosentit alkavat viitosella. Nykyisten hallituspuolueiden kannalta lista ei näytä kovin mairittelevalta:

Pita “Tim” Limjaroenrat
 1. Paetongtarn Shinawatra 38.20%
 2. Pita Limjaroenrat 15.75%
 3. Prayut Chan-O-Cha 15.65%

Puolueiden kannatusta mitattaessa on nykyisten hallituspuolueiden meno vieläkin masentavampaa. Lista näyttää tältä:

 1. Pheu Thai 49.75% (opp)
 2. Move Forward 17.40% (opp)
 3. United Thai Nation 11.75% (oppositiosta loikkausten kautta hallitukseen)
 4. Demokraattipuolue 5.40% (hall)
 5. Thai Sang Thai 2.95% (opp)
 6. Bhumjaithai 2.70% (hall)
 7. Seri Ruam Thai 2.60% (opp)
 8. Palang Pratcharath 2.15% (hall)
Prayut Chan-O-Cha

Toisin sanoen kolmella päähallituspuolueella on yhteensä noin 10 % kannatus mielipidemittauksen mukaan. Siinä meillä on todelliset Tamminiemen pesänjakajat. Ei ihme, että valtapuolueet tekevät kaikkensa estääkseen opposition esiinmarssin. Pheu Thai -puolueen hajottamispyrkimysten onnistuminen näyttää olevan hallituspuolueiden ainoa keino vapauttaa noin 50 % kansalaisten antamista äänistä “tuottavampaan käyttöön”.

Tästä on hyvä lähteä katsomaan, mihin suuntaan kannatukset ovat lähteneet kehittymään huhtikuun puolivälissä.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: